Lista de Presidentes de Benín

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Saltar ata a navegación Saltar á procura
Presidente da República de Benín
Flag of Benin.svg
Bandeira de Benín
Patrice Talon 2016-04-06.jpg
Titular
Patrice Talon
Dende o 6 de abril de 2016

ResidenciaPalacio Presidencial, Porto Novo
Duración5 anos, renovable unha vez
Primeiro titularHubert Maga
Creación31 de decembro de 1960

Esta é unha lista de Presidentes de Benín (anteriormente Dahomey) dende a creación do cargo de Presidente, en 1960, ata o presente.

Un total de sete persoas exerceron o cargo de Presidente (sen contar dous presidentes en funcións, varios militares e unha presidencia colectiva). Ademais, unha persoa, Mathieu Kérékou, exerceu en dúas ocasións non consecutivas.

Descrición do cargo[editar | editar a fonte]

Elección[editar | editar a fonte]

O Presidente da República será elixido por sufraxio universal directo para un mandato de cinco anos, renovábel unha soa vez.[1]

En calquera caso, ninguén poderá exercer máis de dous mandatos presidenciais.[1]

A elección do Presidente da República terá lugar cunha votación de maioría uninominal en dúas roldas.[2]

Ninguén pode ser candidato para o cargo de Presidente da República a non ser que:[3]

  1. Sexa de nacionalidade beninesa de nacemento ou adquirida polo menos fai dez anos.
  2. Sexa de boa moralidade e gran honradez.
  3. Goce de todos os seus dereitos civís e políticos.
  4. Teña polo menos 40 anos pero non máis de 70 anos na data de formalización da súa candidatura.
  5. Resida no territorio da República de Benín no momento das eleccións.
  6. Goce dun estado físico e mental satisfactorio que sexa debidamente verificado por un equipo colexiado de tres doutores xurados e designados polo Tribunal Constitucional.

O Presidente da República será elixido por unha maioría absoluta de votos emitidos. Se iso non se obtén na primeira rolda de votacións, celebrarase, despois dun prazo de quince días, unha segunda rolda.[4]

Os únicos que se poden presentar na segunda rolda de votacións serán os dous candidatos que recibiron o maior número de votos na primeira rolda. En caso de retirada dun ou ambos dos dous candidatos, os próximos candidatos serán presentados segundo a orde da clasificación da primeira votación.[4]

O candidato que recibe a maioría relativa dos votos emitidos na segunda rolda será declarado elixido.[4]

A convocatoria dos electores debe ser feita por un decreto emitido no Consello de Ministros.[5]

A primeira rolda de votacións para a elección do Presidente da República debe ter lugar entre trinta e corenta días días antes da data de expiración dos poderes do Presidente no cargo.[6]

O mandato do novo Presidente da República tomará efecto a contar dende a data de expiración do mandato do seu predecesor.[6]

Xuramento do cargo[editar | editar a fonte]

Antes de tomar posesión, o Presidente da República tomará o seguinte xuramento:[7]

Ante Deus, os Manes [espíritos] dos antepasados, a Nación e ante o pobo beninés, o único posuidor da soberanía;

eu, o presidente da República, elixido de acordo coas leis da República, xuro solemnemente:

- Respectar e defender a Constitución que o pobo beninés se deu libremente.

- Cumprir lealmente o alto cargo que a Nación me confiou.

- Permitirme ser guiado só polo interese xeral e polo respecto aos dereitos humanos para dedicar todas as miñas forzas á investigación e á promoción do ben común, a paz e a unidade nacional.

- Conservar a integridade do territorio nacional.

- Conducirme a todas partes como fiel e servo fiel do pobo.

En caso de perxuro, sometereime á severidade da lei.

Este xuramento debe ser recibido polo Presidente do Tribunal Constitucional ante a Asemblea Nacional e o Tribunal Supremo.

Vacante[editar | editar a fonte]

En caso de vacante da Presidencia da República por morte, dimisión ou impedimento permanente, a Asemblea Nacional debe volverse a convocar para resolver o caso cunha maioría absoluta dos seus membros. O Presidente da Asemblea Nacional referirá o asunto ao Tribunal Constitucional que certificará e declarará a vacante da Presidencia da República. Os deberes de Presidente da República, coa excepción daqueles mencionado nos artigos 54 parágrafo 3, 50, 60, 101, e 154 serán temporalmente exercitados polo Presidente da Asemblea Nacional.[8]

A elección dun novo Presidente da República terá lugar entre trinta e corenta días despois de que sexa declarada a natureza permanente da vacante.[8]

En caso dunha acusación sobre o Presidente da República ante o Tribunal Supremo de Xustiza, o cargo interino será asumido polo Presidente do Tribunal Constitucional que exercerá todos os deberes de Presidente da República coa excepción daqueles mencionado nos artigos 54 parágrafo 3, 58, 60, 101 e 154.[8]

En caso de ausencia do territorio, de enfermidade e de vacacións do Presidente da República, o cargo interino será asumido por un membro do Goberno que debe ser designado coa limitación de poderes que delegue nel.[8]

Lenda[editar | editar a fonte]

Partidos políticos
Outras faccións
Status
  •      Indica Xefe de Estado Interino ou en funcións

Lista[editar | editar a fonte]

No. Nome Retrato Mandato Elixido Filiación política Primeiro(s) Ministro(s)
Inicio Fin Tempo no cargo
República de Dahomey
1 Hubert Maga

(1916–2000)

Hubert Maga 1961 (cropped).png 1 de agosto de 1960 28 de outubro de 1963

(deposto)

2 anos e 88 días 1960 RDD El
2 Christophe Soglo

(1909–1983)

28 de outubro de 1963 25 de xaneiro de 1964 89 días Militar Cargo abolido
3 Sourou-Migan Apithy

(1913–1989)

Sourou Migan Apithy in 1958.jpg 25 de xaneiro de 1964 27 de novembro de 1965

(dimitiu)

1 ano e 306 días 1964 PDD Justin Ahomadégbé-Tomêtin
4 Justin Ahomadégbé-Tomêtin

(1917–2002)

Ahomadegbe.jpg 27 de novembro de 1965 29 de novembro de 1965 2 días PDD El mesmo
5 Tahirou Congacou

(1911–1993)

29 de novembro de 1965 22 de decembro de 1965

(deposto)

23 días PDD Cargo abolido
6 Christophe Soglo

(1909–1983)

22 de decembro de 1965 19 de decembro de 1967

(deposto)

1 ano e 362 días Militar Cargo abolido
7 Jean-Baptiste Hachème

(1929–1998)

No image.png 19 de decembro de 1967 20 de decembro de 1967 1 día Militar Cargo abolido
8 Maurice Kouandété

(1932–2003)

20 de decembro de 1967 21 de decembro de 1967 1 día Militar Cargo abolido
9 Alphonse Canellón

(1930–1987)

21 de decembro de 1967 17 de xullo de 1968 209 días Militar Maurice Kouandété
10 Émile Derlin Zinsou

(1918–2016)

Emile Zinsou.jpg 17 de xullo de 1968 10 de decembro de 1969

(deposto)

1 ano e 146 días 1968 Independente Cargo abolido
11 Maurice Kouandété

(1932–2003)

10 de decembro de 1969 13 de decembro de 1969 3 días Militar Cargo abolido
12 Paul-Émile de Souza

(1930–1999)

13 de decembro de 1969 7 de maio de 1970 115 días Militar Cargo abolido
13 Hubert Maga

(1916–2000)

Hubert Maga 1961 (cropped).png 7 de maio de 1970 7 de maio de 1972 2 anos RDD Cargo abolido
14 Justin Ahomadégbé-Tomêtin

(1917–2002)

Ahomadegbe.jpg 7 de maio de 1972 26 de outubro de 1972

(deposto)

202 días PDD Cargo abolido
15 Mathieu Kérékou

(1933–2015)

Mathieu Kerekou FOCR (cropped).jpg 26 de outubro de 1972 30 de novembro de 1975 3 anos e 35 días Militar Cargo abolido
República Popular de Benín
16 Mathieu Kérékou

(1933–2015)

Mathieu Kerekou FOCR (cropped).jpg 30 de novembro de 1975 1 de marzo de 1990 14 anos e 91 días 1980, 1984 e 1989[9] Militar/PRPB Cargo abolido
República de Benín
17 Mathieu Kérékou

(1933–2015)

Mathieu Kerekou FOCR (cropped).jpg 1 de marzo de 1990 4 de abril de 1991 1 ano e 34 días PRPB/Independente Nicéphore Soglo
18 Nicéphore Soglo

(1934–)

Nicéphore Soglo - mars 2012.jpg 4 de abril de 1991 4 de abril de 1996 5 anos 1991 RB Cargo abolido
19 Mathieu Kérékou

(1933–2015)

Mathieu Kérékou 2006Feb10.JPG 4 de abril de 1996 6 de abril de 2006 10 anos e 2 días 1996 e 2001
Independente/FARD-Alafia Adrien Houngbédji
20 Thomas Boni Yayi

(1951–)

Yayi Boni.jpg 6 de abril de 2006 6 de abril de 2016 10 anos 2006 e 2011 Independente Pascal Koupaki e

Lionel Zinsou

21 Patrice Talon

(1958–)

Patrice Talon 2016-04-06.jpg 6 de abril de 2016 Presente 3 anos e 136 días 2016 Independente Cargo abolido

Últimas eleccións[editar | editar a fonte]

Candidato Partido Primeira rolda Segunda rolda
Votos % Votos %
Lionel Zinsou Forzas Cauris para un Benín Emerxente 858,080 28.43 1,076,061 34.63
Patrice Talon Independente 746,528 24.73 2,030,941 65.37
Sébastien Ajavon Independente 693,084 22.96
Abdoulaye Bio-Tchané Alianza para un Benín Triunfante 262,389 8.69
Pascal Koupaki Rally de Nova Consciencia 177,251 5.87
Robert Gbian Xeracións un Goberno Republicano 46,634 1.54
Fernand Amoussou Alianza de Forzas do Futuro 35,390 1.17
Issa Salifou Unión para o Relevo 30,855 1.02
Aké Natonde Camiño de Benín 26,501 0.88
Nassirou Bako Arifari Alianza Amana 19,012 0.63
Mohamed Atao Hinnouho Partido Résoatao 12,441 0.41
Saliou Youssao Aboudou 12,215 0.40
Bertin Koovi Alianza Iroko 11,292 0.37
Richard Senou 8,123 0.27
Karimou Chabi Sika Independente 7,351 0.24
Zul-Kifl Salami Partido Nacional do Congreso 6,782 0.22
Elisabeth Agbossaga Unión para o Desenvolvemento e a Reforma 5,802 0.19
Issifou Kogui N'douro Independente 5,130 0.17
Zacharie Cyriaque Goudali Movemento do 6 de maio 4,998 0.17
Kamarou Fassassi Independente 4,820 0.16
Gabriel Ayivi Adjavon 4,371 0.14
Marcel de Souza Fronte Republicana de Benín 4,247 0.14
Azizou El-Hadj Issa Independente 4,143 0.14
Omer Rustique Guezo 3,999 0.13
Jean-Alexandre Hountondji Marzo Novo 3,893 0.13
Daniel Edah Movemento para a Prosperidade e Solidariedade 3,694 0.12
Marie-Elise Gbèdo 3,597 0.12
Cristián Enock Lagnide 3,391 0.11
Issa Badarou Soule 3,380 0.11
Simon Pierre Adovelande Independente 2,858 0.09
Moudjaidou Soumanou Issoufou 2,648 0.09
Gatien Houngbedji Unión para o Desenvolvemento Económico e Social 2,287 0.08
Kessile Tchala Sare 1,272 0.04
Votos nulos/en branco 116,530 31,622
Total 3,134,988 100 3,138,624 100
Votantes rexistrados/participación 4,746,348 66.05 4,746,348 66.13
Fonte: Tribunal Constitucional (primeiro rolda, segunda rolda)

Notas[editar | editar a fonte]

  1. 1,0 1,1 Article 42 of the Constitution of 1990.
  2. Article 43 of the Constitution of 1990.
  3. Article 44 of the Constitution of 1990.
  4. 4,0 4,1 4,2 Article 45 of the Constitution of 1990.
  5. Article 46 of the Constitution of 1990.
  6. 6,0 6,1 Article 47 of the Constitution of 1990.
  7. Article 53 of the Constitution of 1990.
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Article 50 of the Constitution of 1990.
  9. Elections in Benin African Elections Database

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]