Lista das maiores áreas metropolitanas de Europa

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

Esta é unha lista das maiores áreas metropolitanas de Europa coa súa poboación de acordo a cinco fontes diferentes. A lista inclúes as áreas metropolitanas que teñen unha poboación de máis de 1 millón.

As cifras da primeira columna columna proveñen do Proxecto ESPON (European Spatial Planning Observation Network), "Estudio sobre as funcións urbanas", que define as cidades de acordo co concepto funcional de área urbana (núcleo urbano morfoloxicamente definido sobre a base da densidade de poboación). Os datos da segunda columna son da Eurostat Arban Audit (Auditoría Urbana). Na terceira columna os datos proveñen das Nacións Unidas, correspondendo a áreas urbanas. Os da cuarta columna son da Organización para a Cooperación e o Desenvolvemento Económico (OCDE) correspondente a "rexións metropolitanas". As cifras da última columna proceden do sitio web Figures citypopulation.de, correspondendo a aglomeracións urbanas. Para máis infamación véxanse os documentos da fonte orixinal. Os datos deben considerarse unha interpretación e non un feito conclúente.

Lista[editar | editar a fonte]

     Dentro da Unión Europea

Nome da área metropolitana Estado ESPON 1.4.3[1] Urban Audit[2] ONU[3] OCDE[4] Citypopulation.de[5]
A Haia Países Baixos Países Baixos 1 404 000[6] 978.161 Non listada 7 500 000[6] 1 420 000
Amsterdam Países Baixos Países Baixos 2 497 000[6] 1 443 258 1 031 000 7 500 000[6] 1 930 000
Antuerpen Bélxica Bélxica 1 406 000[7] 915.218 920.000 Sen datos Non listada
Atenas Grecia Grecia 3 761 000 4 013 368 3 242 000 3 900 000 3 750 000
Barcelona España España 4 082 000[8] 4 233 638 4 920 000 4 900 000 4 250 000
Belgrado Serbia Serbia Sen datos Sen datos 1 099 000 Sen datos 1 580 000
Berlín Alemaña Alemaña 4 016 000 4 971 331 3 406 000 6 000 000 4 275 000
Birmingham Reino Unido Reino Unido 3 683 000 2 357 100 2 285 000 2 600 000 2 550 000
Bremen Alemaña Alemaña 1 077 000 1 249 291 Non listada Sen datos Non listada
Bristol Reino Unido Reino Unido 1 041 000 1 006 600 Non listada Sen datos Non listada
Bruxelas Bélxica Bélxica 2 639 000[7] 1 800 663 1 743 000 3 800 000 1 850 000
Bucarest Romanía Romanía 2 064 000 2 140 194 1 942 000 No data 2,125,000
Budapest Hungría Hungría 2 523 000 2 393 846 1 679 000 2 800 000 2 300 000
Cardiff Reino Unido Reino Unido 1 097 000 841.600 Non listada Sen datos Non listada
Copenhague Dinamarca Dinamarca 1 881 000[9] 1 806 667 1 085 000 2 400 000 1 390 000
Cracovia Polonia Polonia 1 236 000 1 264 322 756.000 2 100 000 Non listada
Dnipropetrovsk Ucraína Ucraína Sen datos Sen datos 1 050 000 Sen datos 1 360 000
Donetsk Ucraína Ucraína Sen datos Sen datos 988.000 Sen datos 1 850 000
Dublín Irlanda Irlanda 1 477 000 1 535 446 1 059 000 1 600 000 1 080 000
Essen - Bochum - Dortmund Alemaña Alemaña 5 376 000[10] 5 302 179 Non listada 13 400 000[10] 5 700 000[11]
Estocolmo Suecia Suecia 2 171 000 1 860 872 1 264 000 2 200 000 1 970 000
Frankfurt Alemaña Alemaña 2 764 000[12] 2 517 561 Non listada 5 600 000 1 930 000
Glasgow Reino Unido Reino Unido 1 395 000 1 747 100 1 160 000 Sen datos 1 420 000
Hamburgo Alemaña Alemaña 2 983 000 3 134 620 1 757 000 4 600 000 2 575 000
Helsinqui Finlandia Finlandia 1 285 000 1 224 107 1 115 000 1 800 000 1 100 000
Estambul Turquía Turquía Sen datos 11 044 642 10 061 000 11 400 000 12 500 000
Katowice Polonia Polonia 3 029 000[13] 2 710 397 Non listada Sen datos 2 775 000
Kazan Rusia Rusia Sen datos Sen datos 1 115 000 Sen datos 1 120 000
Kharkiv Ucraína Ucraína Sen datos Sen datos 1 461 000 Sen datos 1,830,000
Kiev Ucraína Ucraína Sen datos Sen datos 2 709 000 Sen datos 3 400 000
Leeds Reino Unido Reino Unido 2 302 000 2 393 300 1 529 000 2 100 000 2 125 000
Lille Flag of France.svg Francia/
Bélxica Bélxica
1 161 000[14] Sen datos 1 044 000 2 600 000 1 380 000[15]
Lisboa Portugal Portugal 2 591 000 2 435 837 2 812 000 2 700 000 2 550 000
Liverpool Reino Unido Reino Unido 2 241 000 1 365 900 811.000 Sen datos 1 330 000
Lodz Polonia Polonia 1 165 000 1 163 516 758.000 Sen datos 1 060 000
Londres Reino Unido Reino Unido 13 709 000 11 917 000 8 567 000 7 400 000 12 300 000
Lión Flag of France.svg Francia 1 669 000 1 717 300 1 423 000 1 600 000 1 440 000
Madrid España España 5 263 000 5 804 829 5 567 000 5 600 000 6 100 000
Manchester Reino Unido Reino Unido 2 556 000 2 539 100 2 230 000 2 500 000 2 475 000
Marsella Flag of France.svg Francia 1 530 000 Sen datos 1 400 000 Sen datos 1 500 000
Milán Italia Italia 4 136 000[16] 3 076 643 2 945 000 7 400 000 3 550 000
Minsk Bielorrusia Bielorrusia Sen datos Sen datos 1 805 000 Sen datos 1 790 000
Moscova Rusia Rusia Sen datos Sen datos 10 452 000 Sen datos 13 500 000
Múnic Alemaña Alemaña 2 665 000[17] 2 531 706 1 275 000 6 100 000 1 980 000
Nápoles Italia Italia 2 905 000[18] 2 253 964 2 250 000 3 100 000 3 075 000
Newcastle upon Tyne[19] Reino Unido Reino Unido 1 599 000 1 055 600 882.000 Sen datos 1 060 000
Nizhniy Novgorod Rusia Rusia Sen datos Sen datos 1 278 000 Sen datos 1 700 000
Nottingham - Derby Reino Unido Reino Unido 1 534 000 825.600 Non listada Sen datos Non listada
Nuremberg Alemaña Alemaña 1 443 000 1 288 797 Non listada Sen datos 1 040 000
Odesa Ucraína Ucraína Sen datos Sen datos 991.000 Sen datos 1 080 000
Oslo Noruega Noruega 1 037 000 1 090 513 835.000 1 700 000 Non listada
París Flag of France.svg Francia 11 175 000 11 089 124 9 904 000 11 200 000 10 000 000
Perm Rusia Rusia Sen datos Sen datos 997.000 Sen datos 1 070 000
Porto Portugal Portugal 1 245 000[20] 1 099 040 1 337 000 Sen datos 1 220 000
Portsmouth - Southampton Reino Unido Reino Unido 1 547 000 489.900[21] Non listada Sen datos Non listada
Praga República Checa República Checa 1 669 000 1 964 750 1 162 000 2 300 000 1 340 000
Riga Letonia Letonia 1 195 000 1 003 949 Non listada Sen datos Non listada
Rin-Norte[22] (Düsseldorf-Duisburgo) Alemaña Alemaña 3 073 000[10] 1 525 029[23] Non listada 13 400 000[10] 1 320 000[23]
Rin-Sur[22] (Colonia-Bonn) Alemaña Alemaña 3 070 000[10] 1 873 580[24] 1 004 000[24] 13 400 000[10] 1 870 000[24]
Roma Italia Italia 3 190 000 3 457 690 3 339 000 3 700 000 3 500 000
Rostov-on-Don Rusia Rusia Sen datos Sen datos 1 052 000 Sen datos 1 290 000
Róterdan Países Baixos Países Baixos 1 904 000[6] 1 186 818 1 005 000 7 500 000[6] 1 490 000
Saarbrücken - Forbach Alemaña Alemaña/
Flag of France.svg Francia
1 102 000 815.317 Non listada Sen datos Non listada
Samara Rusia Rusia Sen datos Sen datos 1 137 000 Sen datos 1 410 000
San Petersburgo Rusia Rusia Sen datos Sen datos 4 553 000 Sen datos 4 750 000
Saratov Rusia Rusia Sen datos Sen datos 843.000 Sen datos 1 070 000
Sevilla España España 1 180 000[25] 1 249 346 Non listada Sen datos 1 310 000
Sheffield Reino Unido Reino Unido 1 569 000 1 277 100 Non listada Sen datos 1 270 000
Sofía Bulgaria Bulgaria 1 174 000 1 263 807 1 185 000 Sen datos 1 250 000
Stuttgart Alemaña Alemaña 2 289 000 2 663 660 Non listada 2 700 000 2 650 000
Tesalónica Grecia Grecia 1 052 000 995.766 828.000 Sen datos Non listada
Turín Italia Italia 1 601 000[26] 1 745 221 1 652 000 2 200 000 1 600 000
Ufa Rusia Rusia Sen datos Sen datos 1 018 000 Sen datos 1 070 000
Varsovia Polonia Polonia 2 785 000 2 660 406 1 707 000 3 000 000 2 375 000
Valencia España España 1 398 000 [27] 1 564 145 808.000 2 300 000 1 630 000
Viena Austria Austria 2 584 000 2 179 769 2 315 000 2 200 000 2 000 000
Volgogrado Rusia Rusia Sen datos Sen datos 984.000 Sen datos 1 350 000
Zúric Suíza Suíza 1 615 000 1 110 478 1 108 000 2 500 000 1 140 000

Notas[editar | editar a fonte]

  1. European Spatial Planning Observation Network, Study on Urban Functions (Project 1.4.3), Final Report, Chapter 3, (ESPON, 2007)
  2. Eurostat, Urban Audit database, accessed on 2009-03-12. Data for 2004.
  3. Nacións Unidas Department of Economic and Social Affairs, World Urbanization Prospects (2007 revision), (United Nations, 2008), Table A.12. Data for 2007.
  4. Organización para a Cooperación e o Desenvolvemento Económico, Competitive Cities in the Global Economy, OECD Territorial Reviews, (OECD Publishing, 2006), Table 1.1
  5. Thomas Brinkoff, Principal Agglomerations of the World, accessed on 2009-03-12. Data for 2009-01-01.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 Parte do Randstad, rexión urbana policéntrica, consistente nas áreas metropolitanas de Ámsterdan, Róterdan, A Haia e Utrecht (982.000). A poboación total da rexión é de 6 787 000.
  7. 7,0 7,1 A rexión metropolitana do Diamante Flamengo, que consiste nas áreas metropolitanas de Bruxelas, Antuerpen, Gante e Leuven, ten unha poboación total de 5 103 000.
  8. A poboación total é de 4 251 000 se se inclúe a área metropolitana de Mataró (169.000).
  9. Parte do Øresund, que inclúe a área metropolitana da cidade sueca de Malmö (961.000). O total da poboación da rexión é 2 842 000.
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 Parte da rexión urbana policéntrica de Rin-Ruhr, cunha poboación total de 12 190 000.
  11. Inclúe Duisburgo
  12. Parte da área metropolitana do Rin-Main cunha poboación total de 4 149 000, que ademais inclúes as áreas de Darmstadt (501.000), Wiesbaden (453.000) e Maguncia (431,.000).
  13. Parte da rexión urbana de Alta Silesia cunha poboación total de 5 294 000. A rexión inclúe adicionalmente as áreas metropolitanas de Ostrava (1 046 000), Bielsko-Biała (584.000) e Rybnik (526.000).
  14. Parte da rexión do Gran Lille-Bassin Minier cunha poboación total de 3 115 000.
  15. Inclúe Kortrijk
  16. Parte dunha gran rexión urbana policéntrica de 6 011 000 habitantes.
  17. Cando se combina coa área metropolitana de Augsburgo (606.000), a rexión ten un total de poboación de 3 271 000.
  18. Parte dunha gran rexión urbana policéntrica de 3 714 000 habitantes.
  19. Coñecida como área metropolitana Tyneside.
  20. Parte dunha gran rexión urbana policéntrica de 1,778,000 habitantes.
  21. Exclúe Southampton
  22. 22,0 22,1 Área metropolitana multicéntrica
  23. 23,0 23,1 Exclúe Duisburgo, Krefeld e Mönchengladbach
  24. 24,0 24,1 24,2 Excludes Bonn
  25. A poboación total é de 1 262 000 se se inclúe a área metropolitana de Utrera (82.000).
  26. A poboación total é de 1 716 000 se se inclúes a área metropolitana de Pinerolo.
  27. A poboación total é de 1 499 000 se a área metropolitana de Sagunt é incluída.