Lista das estrelas máis brillantes

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

As Estrelas Brillantes sono porque teñen luminosidades altas e/ou están preto do noso sistema solar. Debaixo poderás atopa-las 91 estrelas máis brillantes vistas dende a Terra en lonxitudes de onda visibles e para magnitudes menores de 2,50. O número de estrelas ascende rapidamente conforme a magnitude é incrementada [1], así pois a lista podería ser máis longa. O mapa do firmamento foi trazado totalmente para magnitudes inferiores a 11 dentro das lonxitudes de onda visibles, e hoxe en día continúan as exploracións, atopando cada día obxectos máis febles.

Para pór en comparación, obxectos do noso Sistema Solar que teñen magnitudes iguais ou por debaixo 2,50 en lonxitudes de onda visibles son a Lúa (−12,9), Venus (−4,6), Xúpiter (−2,9), Marte (−2,9), Mercurio (−1,9), e Saturno (−0,2).

A orde exacta da lista destas estrelas non esta totalmente definida polas seguintes razóns:

  • As estrelas múltiples están listadas individualmente cando estas teñen unha diferencia igual ou menor de cinco. Outras listas amosan a magnitude combinada de tódalas compoñentes do sistema estelar en cuestión. Por exemplo, a magnitude combinada para Alpha Centauri sería −0.27 (3ª), Capella sería 0.08 (6ª), e Acrux sería 0.77 (13ª).
  • Hai algunhas variacións estadísticas nos valores medidos.
  • Algunhas estrelas son actualmente estrelas variables (indicado con var).
  Mag. Aparente Desig. de Bayer Nome propio Distancia (al) Ligazón externa
0 −26.73   Sol 0.000 016
1 −1.47 α CMa Sirius 0008.6 Sirius on SIMBAD
2 −0.72 α Car Canopus 0310 Canopus on SIMBAD
3 −0.04 var α Boo Arcturus 0037 Arcturus on SIMBAD
4 −0.01 α1 Cen Alpha Centauri A 0004.4 Alpha Centauri A on SIMBAD
5 0.03 α Lyr Vega 0025 Vega on SIMBAD
6 0.112 β Ori Rigel 0770 Rigel on SIMBAD
7 0.34 α CMi Procyon 0011 Procyon on SIMBAD
8 0.50 α Eri Achernar 0140 Achernar on SIMBAD
9 0.58 var α Ori Betelgeuse 0430 Betelgeuse on SIMBAD
10 0.60 β Cen Hadar (Agena) 0530 Hadar (Agena) on SIMBAD
11 0.71 α1 Aur Capella A 0042 Capella A on SIMBAD
12 0.77 α Aql Altair 0017 Altair on SIMBAD
13 0.85 var α Tau Aldebaran 0065 Aldebaran on SIMBAD
14 0.96 α2 Aur Capella B 0042 Capella B on SIMBAD
15 1.04 α Vir Spica 0260 Spica on SIMBAD
16 1.09 α Sco Antares 0600 Alpha Scorpii on SIMBAD
17 1.15 β Gem Pollux 0034 Pollux on SIMBAD
18 1.16 α PsA Fomalhaut 0025 Fomalhaut on SIMBAD
19 1.25 α Cyg Deneb 3200 Deneb on SIMBAD
20 1.30 β Cru Mimosa 0350 Mimosa on SIMBAD
21 1.33 α2 Cen Alpha Centauri B 0004.4 Alpha Centauri B on SIMBAD
22 1.35 α Leo Regulus 0077 Regulus on SIMBAD
23 1.40 α1 Cru Acrux A 0320 Acrux A on SIMBAD
24 1.51 ε CMa Adara 0430 Adara on SIMBAD
25 1.62 λ Sco Shaula 0700 Shaula on SIMBAD
26 1.63 γ Cru Gacrux 0088 Gacrux on SIMBAD
27 1.64 γ Ori Bellatrix 0240 Bellatrix on SIMBAD
28 1.68 β Tau El Nath 0130 El Nath on SIMBAD
29 1.70 β Car Miaplacidus 0110 Miaplacidus on SIMBAD
30 1.70 ε Ori Alnilam 1300 Alnilam on SIMBAD
31 1.70 ζ1 Ori Alnitak A 0820 Alnitak A on SIMBAD
32 1.74 α Gru Al Na'ir 0100 Al Na'ir on SIMBAD
33 1.76 ε UMa Alioth 0081 Alioth on SIMBAD
34 1.78 γ12 Vel Gamma2 Velorum A 0840 Gamma2 Velorum on SIMBAD
35 1.80 ε Sgr Kaus Australis 0140 Kaus Australis on SIMBAD
36 1.82 α Per Mirfak 0590 Mirfak on SIMBAD
37 1.84 δ CMa Wezen 1800 Wezen on SIMBAD
38 1.85 η UMa Benetnasch (Alkaid) 0100 Benetnasch (Alkaid) on SIMBAD
39 1.86 θ Sco Sargas 0270 Sargas on SIMBAD
40 1.87 α1 UMa Dubhe A 0120 Dubhe on SIMBAD
41 1.90 γ Gem Alhena 0100 Alhena on SIMBAD
42 1.91 α Pav Alpha Pavonis 0180 Peacock on SIMBAD
43 1.92 α TrA Atria 0420 Atria on SIMBAD
44 1.96 α1 Gem Castor A 0052 Castor A on SIMBAD
45 1.98 β CMa Murzim 0500 Murzim on SIMBAD
46 2.00 α Hya Alphard 0180 Alphard on SIMBAD
47 2.00 α Ari Hamal 0066 Hamal on SIMBAD
48 2.01 var α UMi Polaris 0430 Polaris on SIMBAD
49 2.03 δ1 Vel Delta Velorum A 0080 Delta Velorum on SIMBAD
50 2.04 β Cet Deneb Kaitos 0096 Deneb Kaitos on SIMBAD
51 2.05 κ Ori Saiph 0720 Saiph on SIMBAD
52 2.06 σ Sgr Nunki 0220 Nunki on SIMBAD
53 2.06 θ Cen Menkent 0061 Menkent on SIMBAD
54 2.06 α And Alpheratz 0097 Alpheratz on SIMBAD
55 2.06 β And Mirach 0200 Mirach on SIMBAD
56 2.08 β UMi Kochab 0130 Kochab on SIMBAD
57 2.09 α2 Cru Acrux B 0320 Acrux B on SIMBAD
58 2.10 α Oph Ras Alhague 0047 Ras Alhague on SIMBAD
59 2.12 var β Per Algol 0093 Algol on SIMBAD
60 2.13 β Gru Beta Gruis 0170 Beta Gruis on SIMBAD
61 2.14 β Leo Denebola 0036 Denebola on SIMBAD
62 2.21 ζ Pup Naos 1400 Zeta Puppis on SIMBAD
63 2.23 λ Vel Lambda Velorum 0570 Lambda Velorum on SIMBAD
64 2.23 γ Dra Etamin 0150 Etamin on SIMBAD
65 2.24 α1 CrB Gemma A / Alphecca A 0075 Alphecca on SIMBAD
66 2.24 γ Cyg Sadr 1500 Sadr on SIMBAD
67 2.25 α Cas Schedar 0230 Schedar on SIMBAD
68 2.25 ι Car Aspidiske 0690 Aspidiske on SIMBAD
69 2.26 γ1 And Almach A 0350 Almach on SIMBAD
70 2.27 ζ1 UMa Mizar A 0078 Mizar A on SIMBAD
71 2.27 β Cas Caph 0054 Caph on SIMBAD
72 2.27 ε Cen Epsilon Centauri 0380 Epsilon Centauri on SIMBAD
73 2.28 γ1 Leo Algieba A 0130 Algieba on SIMBAD
74 2.28 α Lup Alpha Lupi 0550 Alpha Lupi on SIMBAD
75 2.29 δ Sco Dschubba 0400 Dschubba on SIMBAD
76 2.29 ε Sco Wei 0065 Wei on SIMBAD
77 2.32 η Cen Eta Centauri 0310 Eta Centauri on SIMBAD
78 2.35 β UMa Merak 0079 Merak on SIMBAD
79 2.37 α Phe Ankaa 0077 Ankaa on SIMBAD
80 2.38 κ Sco Girtab 0460 Girtab on SIMBAD
81 2.39 γ Cas Gamma Cassiopeiae 0610 Gamma Cassiopeiae on SIMBAD
82 2.40 ε Peg Enif 0670 Enif on SIMBAD
83 2.40 η CMa Aludra 3200 Aludra on SIMBAD
84 2.4 ε1 Car Avior A 0630 Avior on SIMBAD
85 2.42 β Peg Scheat 0200 Scheat on SIMBAD
86 2.43 γ UMa Phecda 0084 Phecda on SIMBAD
87 2.44 α Cep Alderamin 0049 Alderamin on SIMBAD
88 2.46 κ Vel Kappa Velorum 0540 Kappa Velorum on SIMBAD
89 2.49 α Peg Markab 0140 Markab on SIMBAD
90 2.50 ε Cyg Gienah 0072 Gienah on SIMBAD


Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazón externas[editar | editar a fonte]