Michael Douglas

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Michael Douglas
Michael Douglas VF 2012 Shankbone.JPG
Douglas no 2012.
Nacemento Michael Kirk Douglas
25 de setembro de 1944 (69 anos)
New Brunswick, Nova Jersey, Estados Unidos de América Estados Unidos
Profesión Actor e produtor de cine (1966–presente)
Cónxuxe(s) Diandra Luker (19772000)
Catherine Zeta-Jones
(2000–presente)
Fillo(s) Cameron Douglas
Dylan Michael Douglas
Carys Zeta Douglas
Ficha na IMDb

Michael Kirk Douglas, nado o 25 de setembro de 1944 en New Brunswick, Nova Jersey, é un actor e produtor estadounidense de cinema e televisión. É gañador de dous Premios Óscar e tres Globos de Ouro. É o fillo do tamén famoso actor Kirk Douglas e está casado coa actriz Catherine Zeta-Jones.

Biografía[editar | editar a fonte]

Douglas naceu en New Brunswick, Nova Jersey, como o primeiro fillo do actor Kirk Douglas e actriz Diana Dill do arquipélago de Bermuda. Os seus avós paternos, Harry Demsky (nado Herschel Danielovitch) e Bryna Demsky (nada Sanglel), eran inmigrantes xudeus de Gomel en Bielorrusia (na época parte do Imperio Ruso)[1]. A súa nai e avós maternos, o tenente coronel Thomas Melville Dill e Ruth Rapalje Neilson, eran nativos de Devonshire Parish, Bermuda[2]. Thomas Dill serviu como fiscal xeral de Bermuda e foi comandante da Artillería Milicia Bermuda. Douglas ten un irmán máis novo, Joel Douglas (nado en 1947), e dous medio-irmáns paternos, Peter Douglas (nado en 1955) e Eric Douglas (1958-2004). Asistiu a Escola Allen-Stevenson, da Escola Internacional de Xenebra, e graduouse na Eaglebrook School, en Deerfield, Massachusetts no ano 1960 e A Escola Choate (agora Choate Rosemary Hall) en Wallingford, Connecticut, en 1962. Recibiu o seu B.A. da Universidade de California, Santa Barbara, en 1966, onde é tamén o presidente honorario da Asociación Alumni UCSB.

Filmografía[editar | editar a fonte]

Michael Douglas en 1997.
Michael Douglas no 2004.
Douglas no 2007.
Michael Douglas no 2008.
Filmografía
Ano Título Personaxe Notas
1966 Cast a Giant Shadow Condutor de Jeep
1969 Hail, Hero! Carl Dixon
1970 Adam at Six A.M. Adam Gaines
1971 Summertree Jerry
1972 Napoleon and Samantha Danny
1975 One Flew Over the Cuckoo's Nest Gañou como produtor:
Premio da Academia ó mellor filme
BAFTA ó mellor filme
Globo de Ouro ó mellor filme dramático
1978 Coma Dr. Mark Bellows
1979 Running Michael Andropolis
1979 The China Syndrome Richard Adams
1980 It's My Turn Ben Lewin
1983 The Star Chamber Superior Court Judge Steven R. Hardin
1984 Romancing the Stone Jack Colton
1985 A Chorus Line Zach
1985 The Jewel of the Nile Jack Colton Tamén como produtor
1987 Fatal Attraction Dan Gallagher
1987 Wall Street Gordon Gekko
1989 The War of the Roses Oliver Rose
1989 Black Rain Nick Conklin
1992 Basic Instinct Nick Curran
1992 Shining Through Ed Leland
1992 Oliver Stone: Inside Out El mesmo Documental
1993 Falling Down William "D-Fens" Foster
1994 Disclosure Tom Sanders
1995 The American President Presidente dos Estados Unidos Andrew Shepherd
1996 The Ghost and the Darkness Charles Remington Tamén como produtor executivo
1997 The Game Nicholas Van Orton
1998 A Perfect Murder Steven Taylor
1999 One Day in September Narrador Documental
1999 Get Bruce El mesmo Documental
2000 Wonder Boys Profesor Grady Tripp
2000 Traffic Robert Wakefield
2001 Don't Say a Word Dr. Nathan R. Conrad
2001 In Search of Peace Narrador Documental
2001 One Night at McCool's Mr. Burmeister Tamén Produtor
2003 The In-Laws Steve Tobias
2003 It Runs in the Family Alex Gromberg
2003 Direct Order Narrador Documental
2003 Tell Them Who You Are El mesmo Documental
2006 You, Me and Dupree Mr. Thompson
2006 The Sentinel Pete Garrison Tamén como produtor
2007 King of California Charlie
2009 Ghosts of Girlfriends Past Tío Wayne
2009 Beyond a Reasonable Doubt Mark Hunter
2009 Solitary Man Ben Kalmen
2010 Wall Street: Money Never Sleeps Gordon Gekko
2011 Haywire TBA

Premios e Nomeamentos[editar | editar a fonte]

Douglas na 41 edición do Festival de Cannes en 1988.
Michael Douglas no Festival de Cannes (2010)

Premios Óscar[editar | editar a fonte]

Ano Categoría Filme Resultado
1988 Mellor actor Wall Street Gañador
1974 Mellor filme One Flew Over the Cuckoo's Nest Gañador

Globos de Ouro[editar | editar a fonte]

Ano Categoría Filme Resultado
2011 Mellor actor secundario Wall Street: Money Never Sleeps Nomeado
2004 Premio Cecil B. DeMille Gañador
2001 Mellor actor dramático Wonder Boys Nomeado
1996 Mellor actor musical ou cómic The American President Nomeado
1990 Mellor actor musical ou cómic The War of the Roses Nomeado
1988 Mellor actor dramático Wall Street Gañador
1975 Mellor actor de televisión The Streets of San Francisco Nomeado
1970 Nova promesa Hail, Hero! Nomeado

Premios BAFTA[editar | editar a fonte]

Ano Categoría Filme Resultado
2001 Mellor actor Wonder Boys Nomeado
1989 Mellor actor Fatal Attraction Nomeado

Premios do Sindicato de Actores[editar | editar a fonte]

Ano Categoría Filme Resultado
2000 Mellor reparto Traffic Gañador

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Tugend, Tom (December 12, 2006). "Lucky number 90". The Jerusalem Post. http://fr.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1164881875567&pagename=JPost/JPArticle/ShowFull. Consultado o December 12, 2006. 
  2. "Ancestors of Michael Kirk Douglas". Conovergenealogy.com. http://www.conovergenealogy.com/Pages/douglas.html. Consultado o 2009-10-17. 

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]