Lista de elementos por símbolo

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

A seguinte é unha listaxe de elementos químicos ordenada polos seus símbolos. Xunto a eles, danse varias características dos mesmos.

Símbolo Nome número
  atómico
Masa atómica Densidade a 20°C Punto de fusión °C Punto de ebulición °C Descubrimento Descubridor
Ac Actinio 89 227,0278 g/mol 10,07 g/cm³ 1047 °C 3197 °C 1899 Debierne
Ag Prata 47 107,8682 g/mol 10,49 g/cm³ 961,9 °C 2212 °C prehistórico descoñecido
Al Aluminio 13 26,981539 g/mol 2,70 g/cm³ 660,5 °C 2467 °C 1825 Oersted
Am Americio 95 243,0614 g/mol 13,67 g/cm³ 994 °C 2607 °C 1944 Seaborg
Ar Argon 18 39,948 g/mol 1,66 g/l -189,4 °C -185,9 °C 1894 Ramsay e Rayleigh
As Arsénico 33 74,92159 g/mol 5,72 g/cm³ 613 °C 613 (sublimiert) °C 1250 Albertus Magnus
At Astato 85 209,9871 g/mol 302 °C 337 °C 1940 Corson e MacKenzie
Au Ouro 79 196,96654 g/mol 19,32 g/cm³ 1064,4 °C 2940 °C prehistórico descoñecido
B Boro 5 10,811 g/mol 2,46 g/cm³ 2300 °C 2550 °C 1808 Davy e Gay-Lussac
Ba Bario 56 137,327 g/mol 3,65 g/cm³ 725 °C 1640 °C 1808 Davy
Be Berilio 4 9,012182 g/mol 1,85 g/cm³ 1278 °C 2970 °C 1797 Vauquelin
Bh Bohrio 107 262,1229 g/mol 1976 Oganessian
Bi Bismuto 83 208,98037 g/mol 9,80 g/cm³ 271,4 °C 1560 °C 1540 Agricola
Bk Berquelio 97 247,0703 g/mol 13,25 g/cm³ 986 °C 1949 Seaborg
Br Bromo 35 79,904 g/mol 3,14 g/cm³ -7,3 °C 58,8 °C 1826 Balard
C Carbono 6 12,011 g/mol 3,51 g/cm³ 3550 °C 4827 °C prehistórico descoñecido
Ca Calcio 20 40,078 g/mol 1,54 g/cm³ 839 °C 1487 °C 1808 Davy
Cd Cadmio 48 112,411 g/mol 8,64 g/cm³ 321 °C 765 °C 1817 Stromeyer e Hermann
Ce Cerio 58 140,115 g/mol 6,77 g/cm³ 798 °C 3257 °C 1803 von Hisinger e Berzelius
Cf Californio 98 251,0796 g/mol 15,1 g/cm³ 900 °C 1950 Seaborg
Cl Cloro 17 35,4527 g/mol 2,95 g/l -34,6 °C -101 °C 1774 Scheele
Cm Curio 96 247,0703 g/mol 13,51 g/cm³ 1340 °C 1944 Seaborg
Cn Copernicio 112 277 g/mol 1996 Society for Heavy Ion Research
Co Cobalto 27 58,9332 g/mol 8,89 g/cm³ 1495 °C 2870 °C 1735 Brandt
Cr Cromo 24 51,9961 g/mol 7,14 g/cm³ 1857 °C 2482 °C 1797 Vauquelin
Cs Cesio 55 132,90543 g/mol 1,90 g/cm³ 28,4 °C 690 °C 1860 Kirchhoff e Bunsen
Cu Cobre 29 63,546 g/mol 8,92 g/cm³ 1083,5 °C 2595 °C prehistórico desconocido
Db Dubnio 105 262,1138 g/mol 1967/70 Flerow oder Ghiorso
Ds Darmstadtio 110 269 g/mol 1994 Society for Heavy Ion Research
Dy Disprosio 66 162,5 g/mol 8,56 g/cm³ 1409 °C 2335 °C 1886 Lecoq de Boisbaudran
Er Erbio 68 167,26 g/mol 9,05 g/cm³ 1522 °C 2510 °C 1842 Mosander
Es Einsteinio 99 252,0829 g/mol 860 °C 1952 Seaborg
Eu Europio 63 151,965 g/mol 5,25 g/cm³ 822 °C 1597 °C 1901 Demaçay
F Flúor 9 18,9984032 g/mol 1,58 g/l -219,6 °C -188,1 °C 1886 Moissan
Fe Ferro 26 55,847 g/mol 7,87 g/cm³ 1535 °C 2750 °C prehistórico descoñecido
Fm Fermio 100 257,0951 g/mol 1952 Seaborg
Fr Francio 87 223,0197 g/mol 27 °C 677 °C 1939 Perey
Ga Galio 31 69,723 g/mol 5,91 g/cm³ 29,8 °C 2403 °C 1875 Lecoq de Boiskaudran
Gd Gadolinio 64 157,25 g/mol 7,89 g/cm³ 1311 °C 3233 °C 1880 de Marignac
Ge Xermanio 32 72,61 g/mol 5,32 g/cm³ 937,4 °C 2830 °C 1886 Winkler
H Hidróxeno 1 1,00794 g/mol 0,084 g/l -259,1 °C -252,9 °C 1766 Cavendish
He Helio 2 4,002602 g/mol 0,17 g/l -272,2 °C -268,9 °C 1895 Ramsay y Cleve
Hf Hafnio 72 178,49 g/mol 13,31 g/cm³ 2150 °C 5400 °C 1923 Coster y vón Hevesy
Hg Mercurio 80 200,59 g/mol 13,55 g/cm³ -38,9 °C 356,6 °C prehistórico descoñecido
Ho Holmio 67 164,93032 g/mol 8,78 g/cm³ 1470 °C 2720 °C 1878 Soret
Hs Hassio 108 265 g/mol 1984 Society for Heavy Ion Research
I Iodo 53 126,90447 g/mol 4,94 g/cm³ 113,5 °C 184,4 °C 1811 Courtois
In Indio 49 114,82 g/mol 7,31 g/cm³ 156,2 °C 2080 °C 1863 Reich y Richter
Ir Iridio 77 192,22 g/mol 22,65 g/cm³ 2410 °C 4130 °C 1803 Tenant e andere
K Potasio 19 39,0983 g/mol 0,86 g/cm³ 63,7 °C 774 °C 1807 Davy
Kr Cripton 36 83,8 g/mol 3,48 g/l -156,6 °C -152,3 °C 1898 Ramsay e Travers
La Lantano 57 138,9055 g/mol 6,16 g/cm³ 920 °C 3454 °C 1839 Mosander
Li Litio 3 6,941 g/mol 0,53 g/cm³ 180,5 °C 1317 °C 1817 Arfvedson
Lr Laurencio 103 260,1053 g/mol 1961 Ghiorso
Lu Lutecio 71 174,967 g/mol 9,84 g/cm³ 1656 °C 3315 °C 1907 Urbain
Md Mendelevio 101 258,0986 g/mol 1955 Seaborg
Mg Magnesio 12 24,305 g/mol 1,74 g/cm³ 648,8 °C 1107 °C 1755 Black
Mn Manganeso 25 54,93805 g/mol 7,44 g/cm³ 1244 °C 2097 °C 1774 Gahn
Mo Molibdeno 42 95,94 g/mol 10,28 g/cm³ 2617 °C 5560 °C 1778 Scheele
Mt Meitnerio 109 266 g/mol 1982 Society for Heavy Ion Research
N Nitróxeno 7 14,00674 g/mol 1,17 g/l -209,9 °C -195,8 °C 1772 Rutherford
Na Sodio 11 22,989768 g/mol 0,97 g/cm³ 97,8 °C 892 °C 1807 Davy
Nb Niobio 41 92,90638 g/mol 8,58 g/cm³ 2468 °C 4927 °C 1801 Hatchet
Nd Neodimio 60 144,24 g/mol 7,00 g/cm³ 1010 °C 3127 °C 1895 von Welsbach
Ne Neon 10 20,1797 g/mol 0,84 g/l -248,7 °C -246,1 °C 1898 Ramsay e Travers
Ni Níquel 28 58,69 g/mol 8,91 g/cm³ 1453 °C 2732 °C 1751 Cronstedt
No Nobelio 102 259,1009 g/mol 1958 Seaborg
Np Neptunio 93 237,0482 g/mol 20,48 g/cm³ 640 °C 3902 °C 1940 McMillan e Abelson
O Osíxeno 8 15,9994 g/mol 1,33 g/l -218,4 °C -182,9 °C 1774 Priestley e Scheele
Os Osmio 76 190,2 g/mol 22,61 g/cm³ 3045 °C 5027 °C 1803 Tenant
P Fósforo 15 30,973762 g/mol 1,82 g/cm³ 44 (P4) °C 280 (P4) °C 1669 Brandt
Pa Protoactinio 91 231,0359 g/mol 15,37 g/cm³ 1554 °C 4030 °C 1917 Soddy, Cranston e Hahn
Pb Chumbo 82 207,2 g/mol 11,34 g/cm³ 327,5 °C 1740 °C prehistórico descoñecido
Pd Paladio 46 106,42 g/mol 12,02 g/cm³ 1552 °C 3140 °C 1803 Wollaston
Pm Promecio 61 146,9151 g/mol 7,22 g/cm³ 1080 °C 2730 °C 1945 Marinsky e Glendenin
Po Polonio 84 208,9824 g/mol 9,20 g/cm³ 254 °C 962 °C 1898 Marie e Pierre Curie
Pr Praseodimio 59 140,90765 g/mol 6,48 g/cm³ 931 °C 3212 °C 1895 von Welsbach
Pt Platino 78 195,08 g/mol 21,45 g/cm³ 1772 °C 3827 °C 1557 Scaliger
Pu Plutonio 94 244,0642 g/mol 19,74 g/cm³ 641 °C 3327 °C 1940 Seaborg
Ra Radio 88 226,0254 g/mol 5,50 g/cm³ 700 °C 1140 °C 1898 Marie e Pierre Curie
Rb Rubidio 37 85,4678 g/mol 1,53 g/cm³ 39 °C 688 °C 1861 Bunsen e Kirchhoff
Re Renio 75 186,207 g/mol 21,03 g/cm³ 3180 °C 5627 °C 1925 Noddack, Tacke e Berg
Rf Rutherfordio 104 261,1087 g/mol 1964/69 Flerow oder Ghiorso
Rg Roentgenio 111 272 g/mol 1994 Society for Heavy Ion Research
Rh Rodio 45 102,9055 g/mol 12,41 g/cm³ 1966 °C 3727 °C 1803 Wollaston
Rn Radon 86 222,0176 g/mol 9,23 g/l -71 °C -61,8 °C 1900 Dorn
Ru Rutenio 44 101,07 g/mol 12,45 g/cm³ 2310 °C 3900 °C 1844 Claus
S Xofre 16 32,066 g/mol 2,06 g/cm³ 113 °C 444,7 °C prehistórico descoñecido
Sb Antimonio 51 121,75 g/mol 6,69 g/cm³ 630,7 °C 1750 °C prehistórico descoñecido
Sc Escandio 21 44,95591 g/mol 2,99 g/cm³ 1539 °C 2832 °C 1879 Nilson
Se Selenio 34 78,96 g/mol 4,82 g/cm³ 217 °C 685 °C 1817 Berzelius
Sg Seaborxio 106 263,1182 g/mol 1974 Oganessian
Si Silicio 14 28,0855 g/mol 2,33 g/cm³ 1410 °C 2355 °C 1824 Berzelius
Sm Samario 62 150,36 g/mol 7,54 g/cm³ 1072 °C 1778 °C 1879 Lecoq de Boisbaudran
Sn Estaño 50 118,71 g/mol 7,29 g/cm³ 232 °C 2270 °C prehistórico descoñecido
Sr Estroncio 38 87,62 g/mol 2,63 g/cm³ 769 °C 1384 °C 1790 Crawford
Ta Tántalo 73 180,9479 g/mol 16,68 g/cm³ 2996 °C 5425 °C 1802 Ekeberg
Tb Terbio 65 158,92534 g/mol 8,25 g/cm³ 1360 °C 3041 °C 1843 Mosander
Tc Tecnecio 43 98,9063 g/mol 11,49 g/cm³ 2172 °C 5030 °C 1937 Perrier e Segrè
Te Telurio 52 127,6 g/mol 6,25 g/cm³ 449,6 °C 990 °C 1782 von Reichenstein
Th Torio 90 232,0381 g/mol 11,72 g/cm³ 1750 °C 4787 °C 1829 Berzelius
Ti Titanio 22 47,88 g/mol 4,51 g/cm³ 1660 °C 3260 °C 1791 Gregor e Klaproth
Tl Talio 81 204,3833 g/mol 11,85 g/cm³ 303,6 °C 1457 °C 1861 Crookes
Tm Tulio 69 168,93421 g/mol 9,32 g/cm³ 1545 °C 1727 °C 1879 Cleve
U Uranio 92 238,0289 g/mol 18,97 g/cm³ 1132,4 °C 3818 °C 1789 Klaproth
Uuh Ununhexio 116
Uuo Ununoctio 118
Uup Ununpentio 115
Uug Ununquadio 114
Uus Ununseptio 117
Uut Ununtrio 113
V Vanadio 23 50,9415 g/mol 6,09 g/cm³ 1890 °C 3380 °C 1801 del Rio
W Volframio 74 183,85 g/mol 19,26 g/cm³ 3407 °C 5927 °C 1783 Irmáns Elhuyar
Xe Xenon 54 131,29 g/mol 4,49 g/l -111,9 °C -107 °C 1898 Ramsay e Travers
Y Itrio 39 88,90585 g/mol 4,47 g/cm³ 1523 °C 3337 °C 1794 Gadolin
Yb Iterbio 70 173,04 g/mol 6,97 g/cm³ 824 °C 1193 °C 1878 de Marignac
Zn Zinc 30 65,39 g/mol 7,14 g/cm³ 419,6 °C 907 °C prehistórico descoñecido
Zr Circonio 40 91,224 g/mol 6,51 g/cm³ 1852 °C 4377 °C 1789 Klaproth

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]