Lista dos mamíferos de Galicia

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

A seguinte é unha lista alfabética das especies de mamíferos atopados en Galicia ou nas proximidades da súa costa. Esta baseada na información recollida dos traballos feitos polos especialistas en mamíferos Xoan Ignacio Díaz da Silva e Yosy Cartelle [1] e os datos obtidos da Lista Vermella da IUCN[2].

Esta clase conten arredor de 5.487 especies vivas[3]das cales un 25% (1.141) están en perigo de extinción e unhas 100 foron atopadas con maior ou menor abundancia no territorio ou nas costas galegas.

A taxonomía da fauna dos mamíferos está sometida a bastantes cambios debido ás novas achegas de información científica polo que precisa de revisións periódicas para poder engadir os novos datos obtidos.

Unha das intencións da presente lista é a de engadir, cando existan, os correspondentes nomes comúns das especies da nosa fauna de mamíferos, procurando sempre citar a referencia oportuna.

A[editar | editar a fonte]

A
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Apodemus flavicollis
Melchior, 1834
Rato da fraga
LC
... Rato da fraga Especie autóctona
Arvicola scherman
Shaw, 1801
Rata de auga setentrional
LC
Arvicola scherman range Map.png Rato da fraga Subesp.:A.s.cantabriae
Especie autóctona
Apodemus sylvaticus
Linnaeus, 1758
Rato de campo
LC
Ampla dist GZ.svg Rato de campo Subesp.:A.s.callipides
Especie autóctona
Arvicola sapidus
Miller, 1908
Rato de auga común
VU
Ampla dist GZ.svg Rato de campo Subesp.:A.s.tenebricus
Especie autóctona

B[editar | editar a fonte]

B
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Balaenoptera acutorostrata
Lacépède, 1804
Balea alibranca
LC
Cetacea range map Minke Whale.png Balea alibranca Subesp.:B.a.acutorostrata
Balaenoptera borealis
Lesson, 1828
Rorcual boreal
Rorcual de pintas
Balea de pintas
EN
Cetacea range map Sei Whale.PNG Balea de pintas Subesp.:B.b.borealis
Balaenoptera musculus
Linnaeus, 1758
Balea azul
EN
Cetacea range map Blue Whale.PNG Balea azul Subesp.:B.m.musculus
Balaenoptera physalus
Linnaeus, 1758
Balea común
LC
Cetacea range map Fin Whale.PNG Balea común Subesp.:B.p.physalus
Barbastella barbastellus
Schreber, 1774
Morcego das fragas
NT
Barbastella barbastellus range Map.png Balea a Subesp.:B.b.barbastellus
Especie autóctona

C[editar | editar a fonte]

C
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Canis lupus
Linnaeus, 1758
Lobo
LC
IberianWolf-Map.png Lobo Subesp.:C.l.signatus
Especie autóctona
Capra pyrenaica
Schinz, 1838
Hirco
LC
Dist Hirco GZ.svg Lobo Subesp.:C.p.victoriae
Outro nome
:Cabra montesa
Especie autóctona
Endemismo ibérico
Capreolus capreolus
Linnaeus, 1758
Corzo
LC
Dist Corzo GZ.svg C.c.capreolus Subesp.:C.c.capreolus
Especie autóctona
Cervus elaphus
Linnaeus, 1758
Cervo común
LC
Dist Cervo GZ.svg Cervo Subesp.:C.e.bolivari
Especie autóctona
Chionomys nivalis
Martins, 1842
Trilladeira nival
LC
Chionomys nivalis range Map.png Tralladeira nival Subesp.:C.n.aquitanicus
Especie autóctona
Crocidura russula
Hermann, 1780
Furaño común
LC
Crocidura russula range Map.png Furaño común Subesp.:C.r.russula
Sin.
:Crocidura osorio
Especie autóctona
Crocidura suaveolens
Pallas, 1811
Furaño de xardín
LC
Crocidura suaveolens distribution.jpg Furaño de xardín Subesp.:C.s.cantabra Sin.:Crocidura gueldenstaedtii
Especie autóctona
Cystophora cristata
Erxleben, 1777
Foca de capelo
VU
Klappmütze-Cystophora cristata-World.png Foca de capelo

D[editar | editar a fonte]

D
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Dama dama
Linnaeus, 1758
Gamo
LC
Dist Gamo GZ.svg Gamo común Subesp.:D.d.dama
Especie alóctona
Delphinus delphis
Linnaeus, 1758
Golfiño común
LC
Cetacea range map Short-beaked Common Dolphin.PNG Golfiño común Subesp.:D.d.ponticus

E[editar | editar a fonte]

E
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Eliomys quercinus
Linnaeus, 1766
Leirón careto
NT
Ampla dist GZ.svg Leirón careto Subesp.:E.q.quercinus, e E.q.valverdei
Especie autóctona
Eptesicus serotinus
Schreber, 1774
Morcego das hortas
LC
Eptesicus serotinusMap.png Morcego das hortas Subesp.:E.S.serotinus Sin.:Eptesicus isabellinus
Especie autóctona
Erignathus barbatus
Erxleben, 1777
Foca barbuda
LC
Leefgebied baardrob.JPG Foca barbuda
Erinaceus europaeus
Linnaeus, 1758
Ourizo cacho
LC
Ampla dist GZ.svg Ourizo cacho Subesp.:E.e.hispanicus
Especie autóctona
Eubalaena glacialis
(Müller, 1776)
Balea vasca
Balea franca setentrional
EN
Eubalaena glacialis range map.png Balea franca setentrional

F[editar | editar a fonte]

F
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Felis silvestris
Schreber, 1777
Gato bravo
LC
Dist Gato bravo GZ.svg Gato bravo Subesp.:F.s.silvestris
Especie autóctona

G[editar | editar a fonte]

G
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Galemys pyrenaicus
Geoffroy St. Hilaire, 1811
Furapresas ibérico
VU
Galemys pyrenaicus map.png Furapresas ibérico Subesp.:G.p.rufulus
Outro nome:Aguaneiro
Especie autóctona
Endemismo ibérico
Genetta genetta
Linnaeus, 1758
Algaria
LC
Ampla dist GZ.svg Algaria Subesp.:G.g.genetta
Especie autóctona
Glis glis
Linnaeus, 1766
Leirón rabudo
LC
Dist Leirón rilón GZ.svg Leirón rabudo Subesp.:G.g.pyrenaicus
Sin.:Myoxus glis
Especie autóctona
Globicephala macrorhynchus
Gray, 1846
Caldeirón tropical
DD
Cetacea range map Short-finned Pilot Whale.png Caldeirón tropical Sin.:Globicephala scammoni
Globicephala melas
Traill, 1809
Caldeirón ou
Caldeirón común
DD
Cetacea range map Long-finned Pilot Whale.PNG L Subesp.:G.m.melas
Grampus griseus
Cuvier, 1812
Arroaz boto
LC
Grampus griseus distribution.png Arroaz boto

H[editar | editar a fonte]

H
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Halichoerus grypus
Fabricius, 1791
Lobo mariño cincento
LC
Distribution of the grey seal.png Lobo mariño cincento
Hyperoodon ampullatus
Forster, 1770
Cifio caldeirón
DD
Cetacea range map Northern Bottlenose Whale.PNG Cifio caldeirón

K[editar | editar a fonte]

K
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Kogia breviceps
Blainville, 1838
Cachalote pequeno
DD
Kogia breviceps range.png Cachalote pequeno

L[editar | editar a fonte]

L
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Lagenorhynchus acutus
Gray, 1828
Arroaz pinto
LC
Cetacea range map Atlantic White-sided Dolphin.PNG Arroaz pinto
Lepus castroviejoi
Palacios, 1977
Lebre de piornal
VU
Dist Lebre de piornal GZ.svg Especie autóctona
Endemismo ibérico
Lepus granatensis
Rosenhauer, 1856
Lebre ibérica
LC
Ampla dist GZ.svg Lebre ibérica Subesp.:L.g.gallaecius
Especie autóctona
Endemismo ibérico.
Lutra lutra
Linnaeus, 1758
Lontra
LC
Ampla dist GZ.svg Lontra Subesp.:L.l.lutra
Especie autóctona

M[editar | editar a fonte]

M
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Martes foina
Erxleben, 1777
Garduña
LC
Ampla dist GZ.svg Garduña Subesp.:M.f.foina
Especie autóctona
Martes martes
Linnaeus, 1758
Marta
LC
Dist Martaraña GZ.svg Subesp.:M.m.martes.
Especie autóctona
Megaptera novaengliae
Borowski, 1781
Balea xibardo
LC
Cetacea range map Humpback Whale.png Balea xibardo
Meles meles
Linnaeus, 1758
Teixugo
LC
Ampla dist GZ.svg Teixugo Subesp.:M.m.marianensis
Especie autóctona
Mesoplodon bidens
Sowerby, 1804
Cifio de Sowerby
DD
Cetacea range map Sowerbys Beaked Whale.png Cifio de Sowerby
Mesoplodon densirostris
Blainville, 1817
Cifio de Blainville
DD
Cetacea range map Blainvilles Beaked Whale.png Cifio de Blainville
Mesoplodon europaeus
Gervais, 1855
Cifio de Gervais
DD
Cetacea range map Gervais Beaked Whale.png Cifio de Gervais
Mesoplodon mirus
True, 1913
Cifio de true
DD
Cetacea range map Trues Beaked Whale.png Cifio de true
Microtus agrestis
Linnaeus, 1761
Trilladeira dos prados
LC
Ampla dist GZ.svg Trilladeira dos prados Subesp.:M.a.bailloni
Especie autóctona
Microtus arvalis
Pallas, 1778
Trilladeira pataqueira
LC
.... Trilladeira pataqueira Subesp.:M.a.asturianus
Sin.:Microtus obscurus
Especie autóctona
Microtus duodecimcostatus
de Selys-Longchamps, 1839
Trilladeira mediterránea
LC
Microtus duodecimcostatus map.png ....
Especie autóctona
Endemismo ibérico
Microtus lusitanicus
Gerbe, 1879
Corta dos prados
LC
Ampla dist GZ.svg Corta dos prados Subesp.:M.l.mariae
Especie autóctona
Endemismo ibérico
Miniopterus schreibersii
Kuhl, 1817
Morocego das covas
NT
Miniopterus schreibersii range Map.png Morcego das covas Subesp.:M.s.schreibersii
Sin.:Miniopterus schreibersi x
Mus musculus
Linnaeus, 1758
Rato caseiro
LC
Ampla dist GZ.svg Rato caseiro Sin.:Mus domesticus
Mus spretus
Lataste, 1883
Rato mouro
LC
Mus spretus range map.png ......... Especie autóctona
Endemismo ibéro-magrebí
Mustela erminea
Linnaeus, 1758
Armiño
LC
Ampla dist GZ.svg Armiño Subesp.:M.e.aestiva
Especie autóctona
Mustela nivalis
Linnaeus, 1766
Donicela
LC
Ampla dist GZ.svg Donicela Subesp.:M.n.nivalis
Especie autóctona
Mustela putorius
Linnaeus, 1758
Furón bravo
LC
Ampla dist GZ.svg Furón bravo Subesp.:M.p.putorius e M.p.furo
Outros nomes:Tourón, Furón
Myodes glareolus
Schreber, 1780
Corta rubia
LC
...... Corta rubia Subesp.:C.g.vasconiae
Sin.:Clethrionomys glareolus
Myotis bechsteinii
Kuhl, 1817
Morcego de Bechestein
NT
Mapa Myotis bechsteinii.png Morcego de Bechestein Sin.:Myotis bechsteini
Especie autóctona
Myotis blythii
Tomes, 1857
Morcego rateiro mediano
LC
Myotis blythii range Map.png Morcego rateiro mediano Subesp.:C.
Sin.
:Myotis oxygnathus
Myotis daubentonii
Kuhl, 1817
Morcego das ribeiras
LC
Mapa Myotis daubentonii.png Morcego das ribeiras Subesp.:m.d.daubentonii
Myotis emarginatus
É. Geoffroy, 1806
Morcego de orellas fendidas
LC
Dist Morcego de orellas fendidas GZ.svg Subesp.:M.e.emarginatus
Sin.:Myotis emarginata
Especie autóctona
Myotis myotis
Borkhausen, 1797
Morcego rateiro grande
LC
Myotis myotisMap.png Morcego rateiro grande Subesp.:M.m.myotis
Especie autóctona
Myotis mystacinus
Linnaeus, 1758
Morcego de bigotes
LC
Dist Morcego de bitotes GZ.svg Morcego de bigotes Subesp.:M.m.mystacina
Sin.:Myotis mystacina
Especie autóctona
Myotis nattereri
Kuhl, 1817
Morcego de Natterer
LC
Dist Morcego de Natterer GZ.svg Morcego de Natterer Subesp.:M.n.nattereri
Sin.:Myotis escalerae
Especie autóctona

N[editar | editar a fonte]

N
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Neomys anomalus
Cabrera, 1907
Muraño de Cabrera
LC
Neomis anomalusMap.png Muraño de Cabrera Subesp.:N.a.anomalus
Especie autóctona
Neomys fodiens
Pennant, 1771
Muraño patibranco
LC
Dist Muraño patibranco GZ.svg Muraño patibranco Subesp.:N.f.fodiens
Especie autóctona
Neovison vison
Schreber, 1777
Visón americano
LC
Mapa Neovison vison.png Visón americano Sin.:Mustela vison
Especie alóctona
Nyctalus noctula
Schreber, 1774
Morcego rubio
LC
........ Morcego rubio Subesp.:N.n.noctula
Especie autóctona

O[editar | editar a fonte]

O
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Orcinus orca
Linnaeus, 1758
Candorca
DD
Cetacea range map Orca.PNG Candorca Sin.:Orcinus glacialis e
Orcinus nanus
Oryctolagus cuniculus
Linnaeus, 1758
Coello
LC
Ampla dist GZ.svg L Subesp.:O.c.algirus
Outros nomes:Coello bravo
Especie autóctona
Ovis musimon
Linnaeus, 1758
Carneiro bravo
VU
Dist Carneiro bravo GZ.svg Carneiro bravo Subesp.:O.m.mussimon

Especie alóctona

P[editar | editar a fonte]

P
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Phoca vitulina
Linnaeus, 1758
Foca común
LC
Phoca vitulina habitat.png Foca común Subesp.:P.v.vitulina
Phocoena phocoena
(Linnaeus, 1758)
Toniña
LC
Dist Toniña GZ.svg Toniña Outros nomes:
Touliña, Marsopa
Especie autóctona
Physeter macrocephalus
Linnaeus, 1758
Cachalote
VU
Cetacea range map Sperm Whale 4.PNG Cachalote Sin.:Physeter catodon
Pipistrellus pipistrellus
Schreber, 1774
Morcego común
LC
Ampla dist GZ.svg Morcego común Subesp.:P.p.pipistrellus,
P.p.mediterraneus Sin.:
Especie autóctona
Pipistrellus savii
Linnaeus, 1758
Morcego do monte
LC
Hypsugo savii range Map.png Morcego do monte Subesp.:P.s.savii Sin.:Hipsugo savii
Plecotus auritus
Linnaeus, 1758
Morcego orelludo común
LC
Plecotus auritus range Map.png Morcego orelludo común Subesp.:P.a.auritus
Especie autóctona
Plecotus austriacus
Fischer, 1829
Morcego orelludo meridional
LC
Plecotus austriacus range Map.png Morcego orelludo meridional Subesp.:P.a.austriacus
Especie autóctona
Pseudorca crassidens
Owen, 1846
Falsa candorca / Negrón
DD
Cetacea range map False Killer Whale.PNG Negrón
Pusa hispida
Schreber, 1775
Foca anelada
LC
Phoca hispida distribution.png Foca anelada Subesp.:P.h.hispida
Sin.:Phoca hispida

R[editar | editar a fonte]

R
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Rattus norvegicus
Berkenhout, 1769
Rata común
LC
Ampla dist GZ.svg Rata común Subesp.:R.n.norvegicus
Sin.:Rattus caraco,
Rattus caspius,Rattus decimallus
Especie alóctona
Rattus rattus
Linnaeus, 1758
Rata cincenta
LC
Ampla dist GZ.svg Rata cincenta Subesp.:R.r.rattus
Especie autóctona
Rhinolophus euryale
Blasius, 1853
Morcego mediterráneo de ferradura
NT
Dist Morcego mediterráneo de ferradura GZ.svg Morcego mediterráneo de ferradura Especie autóctona
Rhinolophus ferrumequinum
Schreber, 1774
Morcego grande de ferradura
LC
Ampla dist GZ.svg Morcego grande de ferradura Subesp.:R.F.ferrumequinum
Especie autóctona
Rhinolophus hipposideros
Bechstein, 1800
Morcego pequeno de ferradura
LC
Rhinolophus hipposiderosMap.png Subesp.:R.h.hipposideros
Especie autóctona
Rupicapra pyrenaica
Bonaparte, 1845
Rebezo
LC
Dist Rebezo GZ.svg Rebezo Subesp.:R.p.parva

Especie autóctona

S[editar | editar a fonte]

S
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Sciurus vulgaris
Linnaeus, 1758
Esquío
LC
Ampla dist GZ.svg Esquío Subesp.:S.v.alpinus
Especie autóctona
Sorex coronatus
Millet, 1828
Furafollas grande
LC
Sorex coronatus range Map.png ...... Especie autóctona
Sorex granarius
Miller, 1910
Furafollas ibérico
LC
Ampla dist GZ.svg ...... Especie autóctona
Endemismo ibérico
Sorex minutus
Linnaeus, 1766
Furafollas pequeno
LC
Dist Furafollas pequeno GZ.svg Furafollas pequeno Subesp.:S.m.bocki
Especie autóctona
Stenella coeruleoalba
Meyen, 1833
Golfiño riscado
LC
Cetacea range map Striped Dolphin.PNG Golfiño riscado
Sus scrofa
Linnaeus, 1758
Xabaril
LC
Ampla dist GZ.svg Xabaril Subesp.:S.s.castilianus
Sin.:Sus aruensis,
Sus andamanensis, Sus babi
Especie autóctona

T[editar | editar a fonte]

T
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Tadarida teniotis
Rafinesque, 1814
Morcego rabudo
LC
Tadarida teniotis distribution Map.png ...... Subesp.:T.t.teniotis
Especie autóctona
Talpa occidentalis
Cabrera, 1907
Toupa ibérica
LC
Ampla dist GZ.svg Toupa ibérica Especie autóctona
Endemismo ibérico
Outros nomes:Toupa cega
Tursiops truncatus
Montagu, 1821
Arroaz
LC
Cetacea range map Bottlenose Dolphin.png Arroaz Sin.:Tursiops gephyreus,
Tursiops gilli, Tursiops nuuanu
Outros nomes:Arroaz real

U[editar | editar a fonte]

U
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Ursus arctos arctos
Linnaeus, 1758
Oso pardo europeo
LC
Dist Oso pardo europeo GZ.svg Oso pardo europeo Subesp.:U.a.pyrenaicus
Especie autóctona

V[editar | editar a fonte]

V
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Vulpes vulpes
Linnaeus, 1758
Raposo
LC
Ampla dist GZ.svg Raposo Subesp.:V.v.silacea
Especie autóctona

Z[editar | editar a fonte]

Z
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outras denominacións
Ziphius cavirostris
Cuvier, 1823
Zifio de Cuvier
LC
Cetacea range map Cuvier's Beaked Whale.png L

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Díaz, Juan Ignacio e Cartelle, Y: Guía dos mamíferos de Galicia. Baía Edicións, A Coruña (2007),ISBN978-84-96893-20-7
  2. Lista Vermella da IUCN
  3. http://www.galiciae.com/nova/18011.html?lang=gl

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Commons
Commons ten máis contidos multimedia na categoría: Lista dos mamíferos de Galicia

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]