Lista dos duques de Baviera

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Escudo de armas de Baviera

Na seguinte listaxe recóllense, por orde cronolóxica, os soberanos que tivo Baviera ao correr da historia:

Duques de Baviera[editar | editar a fonte]

Baviera unida, 555-1253[editar | editar a fonte]

Dinastía Axilolfinga 548-788[editar | editar a fonte]

En torno ao ano 555, os reis merovinxios puxeron a rexión raiana baixo a administración dun duque, que actuaba como gobernador, de xeito que, aínda que Baviera pertencía ao territorio merovinxio, non pertenceu a ningún dos tres reinos merovinxios (Austrasia, Neustria e Borgoña).

Á morte de Garibaldo II seguiron unha serie de rexentes máis ben descoñecidos que gobernaron sobre 50 años. Os máis probábeis son:

No 680 dáse inicio á historia coñecida de Baviera con Teodón II:

Dinastía Carolinxia, 788-911[editar | editar a fonte]

Os reis carolinxios dos francos asumiron o control do territorio. O emperador Luís o Piadoso dividiu partes do imperio entre os seus fillos, como reis subordinados, co que Baviera pasou a ser un reino dentro do imperio ou do reino franco oriental.

Luís investiu ao seu fillo Lotario no reino de Baviera en 815:

En 817, Lotario foi coroado co-emperador por primeira vez, e o imperio foi redividido. Ao seu irmán Luís asignóuselle o reino de Baviera:

Luís o Xermánico foi rei de toda a parte oriental do imperio en 843. En 864 outorgou o control de Baviera (como subregulus) ao seu fillo Carlomán, e morreu en 876.

Dinastía Luitpoldinga, 921-947[editar | editar a fonte]

Luitpoldo de Baviera, o fundador da súa dinastía, non foi duque de Baviera, senón margrave de Carintia, en época de Luís o Neno.

Baviera baixo os Reis de Alemaña, 947-1070[editar | editar a fonte]

Neste período, os reis de Francia Oriental (Germania) transferiron o territorio bávaro a diferentes mans, incluíndose os propios reis, non permitindo a sucesión de liñaxes familiares.

Á morte do duque Bertoldo, o rei Odón I outorgou o ducado ao seu irmán Henrique (que pola súa vez era xenro do duque Arnulfo)

Henrique II o Enredante
  • Henrique III 983-985. Fillo do duque Bertoldo. Dinastía Luitpoldinga. Henrique III cambiou Baviera por Carintia, e Henrique II recibiu Baviera de novo.

Baviera cos Güelfos e os Babenberg, 1070-1180[editar | editar a fonte]

En 1070, o rei Henrique IV depuxo ao duque Odón, investindo o ducado a Güelfo I, da rama máis antiga da Casa de Este (dinastía güelfa).

Guelf c12.jpg

Cando Federico I chegou a ser electo rei dos romanos, restaurou o ducado de Baviera aos Güelfos, isto es, a Henrique o León, fillo de Henrique o Soberbio.

Dinastía Wittelsbach 1180-1253[editar | editar a fonte]

En 1180, o emperador Federico I desposuíu a Henrique XII o León dos seus ducados e investiu Baviera a Odón da Casa de Wittelsbach. Malia ser Odón I de Wittelsbach o terceiro duque de Baviera con ese nome, o seu ordinal é Odón I por ser o fundador da nova dinastía.

Divisións de Baviera, 1255-1505[editar | editar a fonte]

Primeira división, 1255-1340[editar | editar a fonte]

Tras a morte de Odón II, en 1255, Baviera foi dividida entre os seus fillos. Henrique chegou a ser Duque de Baixa Baviera, e Luís de Alta Baviera.

Duques de Baixa Baviera

Duques de Alta Baviera

Os duques de Alta Baviera tamén foron Condes Palatinos do Rin. En 1329, o emperador e duque Luís IV renunciou ao Palatinado e un anaco de Baviera, que pasou a denominarse Alto Palatinado (Oberpfalz), a os fillos de Rodolfo I, que formarían a Rama Palatinata da familia Wittelsbach. O Alto Palatinado reuniríase con Baviera en 1623, e o resto do Palatinado en 1777.

Reunión, 1341-1349[editar | editar a fonte]

Segunda división, 1349-1505[editar | editar a fonte]

En 1349, os seis fillos do emperador Luís IV dividiron Baviera en Alta e Baixa, ás que seguiron máis reparticións e agrupacións.

Duques de Baixa Baviera

Duques de Alta Baviera

En 1353, Baixa Baviera foi dividida en Baviera-Landshut e Baviera-Straubing.

En 1363, os territorios de Alta Baviera reuníronse con Baviera-Landshut.

Duques de Baviera-Landshut Duques de Baviera-Straubing
(Condes de Holanda e Zelandia desde 1354, e de Hainaut desde 1356 ata 1432)
Duques de Baviera-Landshut Duques de Baviera-Straubing

En 1392 Baviera-Landshut foi partida en tres ducados: Baviera-Múnic, unha reducida Baviera-Landshut e Baviera-Ingolstadt.

Baviera-Straubing foi repartido entre os outros ducados bávaros en 1429.

Duques de Baviera-Múnic Duques de Baviera-Landshut Duques de Baviera-Ingolstadt
Duques de Baviera-Múnic Duque de Baviera-Landshut Duques de Baviera-Ingolstadt

Baviera-Múnic foi partida entre unha máis pequena Baviera-Múnic e Baviera-Dachau en 1467

Baviera-Ingolstadt foi anexionada por Baviera-Landshut en 1447.

Duques de Baviera-Landshut

Baviera-Landshut foi anexionada por Baviera-Munich en 1505, tras unha guerra de sucesión.

Duque de Baviera-Múnic Duque de Baviera-Dachau

Baviera-Dachau reuniuse con Baviera-Múnic en 1501.

Duque de Baviera-Múnic

Duques de Baviera unida, 1505-1623[editar | editar a fonte]

Electores de Baviera, 1623-1805[editar | editar a fonte]

Reis de Baviera, 1805-1918[editar | editar a fonte]

Casa Wittelsbach

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]