Lista de personaxes artúricos

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

Nas lendas do Rei Artur aparecen moitos personaxes, entre os que se inclúen os Cabaleiros da Táboa Redonda e os membros da familia do Rei Artur. Os seus nomes adoitan diferir dunha versión a outra e dun idioma a outro. A seguinte é unha listaxe deles coas súas descricións. (Nota: O símbolo "†" indica un cabaleiro da Táboa Redonda.)

Personaxes da Materia de Bretaña
Nome Outros nomes Primeira aparición Obras nas que se inclúe Descrición
Accolon Le Morte D'Arthur, c. 1470 Amante de Morgana
Aglovale Agloval, Sir Aglovale de Galis A vida de Sir Aglovale de Galis, The Once and Future King Fillo maior do Rei Pellinore.
Agravain Agravaine Lancelot-Graal, Le Morte D'Arthur Segundo fillo do Rei Lot e Morgause. Únese á rebelión de Mordred.
Amhar Amr, Amir, Anir Historia Brittonum, c. AD 820 Geraint e Enid Fillo do Rei Artur.
Artur Artur Pendragon Y Gododdin, século VII Moitos Rei de Britania.
Aurelio Ambrosio Ambrosio Aureliano Gildas De Excidio et Conquestu Britanniae c. AD 540s Historia Brittonum c. AD 820 Irmán de Uther Pendragon, Rei de Britania antes que el.
Bagdemagus Lancelot, le Chevalier de la Charrette, 1170 Pai de Meleagant e rexidor de Gorre.
Ban de Bénoïc Lancelot-Graal, século XIII Pai de Lancelot.
Balan Sir Balan le Savage Ciclo da Pos-Vulgata, 1230-1240 Pos-Vulgata, Le Morte D'Arthur Irmán de Balin.
Balin Sir Balin le Savage, Cabaleiro con dúas espadas Ciclo da Pos-Vulgata, 1230-1240 Pos-Vulgata, Le Morte D'Arthur Irmán de Balan, mata á Dama do Lago.
Bedivere (en galés: Bedwyr)(en francés: Bédoier) Bedevere Pa Gur yv y Porthaur , século X Vita Cadoc, Culhwch ac Olwen, Englynion y Beddau, Trioedd Ynys Prydain, Historia Regum Britanniae, Le Morte D'Arthur e moitos outros Devolve Excalibur á Dama do Lago. Irmán de Sir Lucan.
Blanchefleur Chrétien de Troyes' Perceval ou le Conte du Graal, c. 1181 Esposa de Perceval e sobriña de Gornemant.
Bors de Gaunes (en francés: Bohort ou Boores) Lancelot-Graal, século XIII Irmán do Rei Ban e un aliado do Rei Artur.
Bors o Xove Fillo de Bors o Vello e pai de Helyan le Blanc.
Brangaine Brangaene, Brangwane, Brangien Tristan poemas de Béroul e Tomé de Inglaterra, século XII Tristan poemas de Béroul, Tomé de Inglaterra, Eilhart von Oberge, Gottfried von Strassburg, Prose Tristan, Ciclo da Pos-Vulgata, e Le Morte D'Arthur de Thomas Malory Serva de Isolda.
Breunor le Noir Breunor (La Cote Mal Taillée) Cabaleiro que usa a armadura deformada do seu pai asasinado. É irmán de Daniel e Dinadan.
Bruto de Troia (Brut, Brute, galés: Bryttys) Historia Brittonum, c. AD 820 Primeiro Rei de Bretaña, un troiano.
Cabaleiro das Fadas Tom a Lincoln parte 1, de Richard Johnson (1599) Fillo bastardo de Tom a'Lincoln e Caelia, a Raíña das Fadas. É medio-irmán do Cabaleiro Negro.
Cabaleiro Negro Neto do Rei Artur e fillo ilexítimo de Tom a'Lincoln. Outro Cabaleiro Negro é unha una figura antagonista.
Cabaleiro Verde Bercilak, Bertilak, Bernlak, Bredbeddle Sir Gawain e o Cabaleiro Verde, (1300) The Greene Knight, King Arthur and King Cornwall Un cabaleiro enfeitizado por Morgana a fin de probar a Gauvain.
Cabaleiro Vermello Perceval ou le Conte du Graal de Chrétien de Troyes, (1181) Le Morte D'Arthur Aparece en moitos relatos, normalmente como antagonista.
Cador (Latín: Cadorius) Historia Regum Britanniae, Breuddwyd Rhonabwy Pai de Constantino III de Bretaña, é descrito nalgúns libros como o curmán de Artur.
Caelia Celia, A raíña das fadas The Faerie Queene de Edmund Spenser (1590); Tom a Lincoln parte 1 de Richard Johnson (1599) Amante de Tom a'Lincoln, nai do Cabaleiro das Fadas.
Calogrenant Colgrevance, Cynan Yvain, o Cabaleiro do León de Chrétien de Troyes, 1170 Le Morte D'Arthur Curmán de Ywain.
Caradoc (Latín: Caractacus) (Galés: Caradog Freichfras) (Francés: Carados Briefbras) Perceval ou le Conte du Graal, Mabinogion Rebelouse contra Artur cando se tornou rei, pero logo apoiouno. Ás veces, identifícase como dous personaxes, Caradoc, o Vello (un rei) e Caradoc, o Mozo (un cabaleiro).
Catigern (galés: Cattegirn) Historia Brittonum (século IX), xenealoxías HarleY, Historia Regum Britanniae (1134) Fillo de Vortigern; loitou a carón do seu irmán Vortimer en contra dos saxóns.
Cerdic de Wessex Crónica anglosaxoa, século IX Primeiro rei de Wessex, un antepasado de Artur.
Claudas Perlesvaus, Lancelot-Graal, Ciclo da Pos-Vulgata, Le Morte D'Arthur Un rei franco antagonista de Artur. Ten dous fillos, Dorin e Claudin.
Claudin Lancelot-Graal, Le Morte D'Arthur Fillo de Claudas, eventualmente se fai un dos 12 cabaleiros para acadar o Santo Graal.
Constante fillo de Constantine Baseado na figura histórica de Constante Historia Regum Britanniae Fillo de Constantino III, irmán máis vello de Uther Pendragon.
Constantino III Baseado na figura histórica de Constantino Historia Regum Britanniae Avó de Artur, pai de Uther Pendragon, Constante e Ambrosio Aureliano.
Constantino III de Bretaña Historia Regum Britanniae de Godofredo de Monmouth (1136) Historia Regum Britanniae, Le Morte D'Arthur Curmán de Artur e o seu sucesor ó trono. Fillo de Cador.
Culhwch Culhwch ac Olwen, século XI Curmán de Artur nas primeiras lendas galesas.
Cynric de Wessex Crónica anglosaxoa, século IX Segundo rei de Wessex, fillo de Cerdic de Wessex.
Dagonet Idylls of the King de Alfred Tennyson Bufón da corte de Artur.
Daniel von Blumenthal Daniel von Blumenthal, 1220 Un cabaleiro da Táboa Redonda que se atopa no inicio da lenda artúrica.
Dinadan Prose Tristan, 1230 Prose Tristan, Le Morte D'Arthur Fillo de Sir Brunor.
Dindrane (italiano: Agrestizia)(galés: Danbrann) Tamén chamado Dindraine ou Heliabel dependendo das fontes) Irmá (ás veces media-irmá) de Perceval, desempeña un papel importante en moitas historias do Santo Graal.
Dona do Lago Nimue, Viviane, Niniane, Nyneve, etc. Non está claro; unha fada da auga é mencionada por vez primeira como a nai adoptiva de Lancelot no libro Lancelot ou le Chevalier de la charrette de Chrétien de Troyes, (1170). Moitos Hai varios personaxes relacionados coa chamada Dona do Lago. Entre as súas obras inclúense dar a Artur a súa espada Excalibur, criar a Lancelot e as súas curmás como fillos adoptivos, enfeitizar a Merlín e levar ó rei moribundo a Avalon.
Ector Hector, Antor, Ectorius Lancelot-Graal, século XIII The Once and Future King, Le Morte D'Arthur Padrastro de Artur, a quen educa por orde de Merlín. Tamén é pai de Sir Kay.
Edern ap Nudd Edern, fillo de Nudd, Yder, Yver, Isdernus, Cabaleiro de Sparrowhawk Culhwch ac Olwen, 1100 Érec et Énide de Chrétien de Troyes (como Yder), Y Tair Rhamant, Breuddwyd Rhonabwy Irmán de Gwyn ap Nudd, rival de Erec/Geraint. Orixinalmente un personaxe hostil, máis tarde un membro do séquito de Artur.
Elaine de Astolat Elaine a Branca, Elaine a Xusta, A dama de Shalott Le Morte D'Arthur, 1470 The Lady of Shalott Filla de Bernard de Astolat. É unha figura clásica do amor non correspondido.
Elaine de Bénoïc Muller do Ban de Bénoïc, nai de Lancelot e irmá de Evaine.
Elaine de Corbenic Amite, Helaine ou Helizabel; "The Grail Maiden" Perceval ou le Conte du Graal de Chrétien de Troyes, 1181 The Once and Future King, Perceval le Gallois (1978) Filla do Rei Pescador, nai de Galaaz por Lancelot.
Elaine de Garlot Filla de Gorlois e Igraine, irmá de Morgana e Morgause e medio-irmá do Rei Artur. Tamén é a muller do Rei Nentres.
Elaine de Listenoise Le Morte D'Arthur Filla do Rei Pellinore e amante de Sir Miles.
Elaine a Inigualable Sobriña do Lord de Fens e muller de Persides.
Eliwlod Trioedd Ynys Prydein Sobriño de Arthur, fillo de Madoc ap Uthyr e neto de Uther Pendragon.
Elyan o Branco (francés: Helyan le Blanc) Fillo de Bors e Claire e neto do Rei Brandegoris. Axuda a Lancelot a rescatar a Xenebra e exíliase xunto a el.
Enide Enid ou Enida Érec et Énide de Chrétien de Troyes, 1170 Idylls of the King, Y Tair Rhamant Muller de Erec.
Erec Personaxe non claro; primeiramente aparece en Érec et Énide de Chrétien de Troyes, 1170 Ver Y Tair Rhamant Cabaleiro da Táboa Redonda e fillo do Rei Lacand.
Esclabor Pai de Palamedes, Safir e Segwarides.
Esclados Yvain, o Cabaleiro do León de Chrétien de Troyes , 1170s Defendeu unha fonte máxica na Fraga de Broceliande. Casado con Laudine.
Evaine Muller de Bors de Gaunes, nai de Bors o Xove e Lionel. Tamén é tía de Lancelot.
Feirefiz Parzival de Wolfram von Eschenbach, século XIII Medio-irmán de Perceval e sobriño do Rei Artur.
Gaheris Le Morte D'Arthur Fillo do Rei Lot, irmán de Gauvain, Agravain e Gareth. Tamén é medio-irmán de Mordred.
Galaaz Lancelot-Graal, século XIII Lancelot-Graal, Ciclo da Pos-Vulgata e Le Morte d'Arthur de Thomas Malory Fillo bastardo de Lancelot e Elaine de Corbenic.
Galehault Galehalt, Galehaut Lancelot-Graal, século XIII Antigo inimigo de Artur que se fai amigo íntimo de Lancelot.
Galeschin Galeshin Lancelot-Graal, século XIII Fillo de Elaine de Garlot e do Rei Nentres. Tamén é sobriño de Artur.
Gareth Beaumains Le Morte D'Arthur, Idylls of the King Fillo do Rei Lot e Morgause. Amante de Lyonesse.
Gauvain (Latin: Walwanus, galés: Gwalchmai, irlandés: Balbhuaidh) Culhwch ac Olwen, século XI Conte du Graal, Lancelot-Graal, Tristán en prosa,Sir Gawain e o Cabaleiro Verde de Chretien de Troyes e Le Morte D'Arthur de Thomas Malory Outro fillo do Rei Lot e Morgause, pai de Gingalain.
Geraint Geraint e Enid Amante de Enide.
Gingalain Guinglain, Gingalin, Gliglois, Wigalois, etc., tamén Le Bel Inconnu Le Bel Inconnu Fillo de Gauvain.
Glatisant a Besta Beste Glatisant (A Besta que roxe) Perlesvaus, c. 1210 Perceval ou le Conte du Graal de Chrétien de Troyes, Ciclo da Pos-Vulgata Suite du Merlin, Tristán en prosa e Le Morte D'Arthur. Unha estraña besta que se adoita asociar con Pellinore e Palamedes.
Gorlois (Galés antigo: Gwrlais) Historia Regum Britanniae de Geoffrey de Monmouth Primeiro marido de Igraine antes de que esta case con Uther Pendragon.Pai de Morgause e Morgana.
Gornemant Érec et Énide de Chrétien de Troyes (1170) Perceval ou le Conte du Graal de Chrétien de Troyes Mentor de Perceval.
Griflet Girflet, Jaufre Jaufré O fillo de Do (ou Don), curmán de Lucan e Bedivere.
Gringolet (galés: gwyn calet) Érec et Énide de Chrétien de Troyes (1170) Sir Gawain e o Cabaleiro Verde Cabalo de Gauvain.
Gwenhwyfach Gwenhwyvach Culhwch ac Olwen, século XI Trioedd Ynys Prydein Medio-irmá de Xenebra.
Gwyn ap Nudd Aparece por vez primeira en Culhwch ac Olwen, (1100). O personaxe é máis vello Irmán de Edern ap Nudd, rival Gwythyr ap Greidawl e amante de Creiddylad.
Héctor de Maris Ector de Maris Quest du Saint Graal Medio-irmán de Lancelot, fillo do Rei Ban de Bénoïc. Sir Bors e Sir Lionel son os seus curmáns.
Hengest Hengist Historia ecclesiastica gentis Anglorum de Beda (721) Historia Regum Britanniae Rei anglosaxón asasinado por Uther Pendragon. É irmán de Horsa.
Hueil mab Caw Huail Culhwch ac Olwen, c 1110 Vita Gildas, Trioedd Ynys Prydain Un xefe e saqueador picto asasinado por Artur. Irmán de Gildas.
Hoel (Galés:Howel, Hywel) Breuddwyd Rhonabwy, Geraint e Enid Fillo do Rei Budic de Bretaña e pai Tudwal.
Horsa Historia ecclesiastica gentis Anglorum de Beda (721) Crónica anglosaxoa Irmán de Hengest.
Igraine (Latin: Igerna)([[Lingua galesa|Galés:Eigyr) (francés: Igerne) Ás veces tamén aparece como Ygrayne ou Arnive. Historia Regum Britanniae de Geoffrey of Monmouth (1136) Vulgata Merlin Nai do Rei Artur King Arthur a través dunha relación con Uther Pendragon. Nai de Morgause e Morgana co seu primeiro marido Gorlois.
Isolda de Irlanda Isolde, Yseult, Isode, Isoude, Isotta Tristan and Iseult Muller do Rei Mark de Cornualles e amante adúltera de Tristán.
Isolda, raíña Isolde, Yseult, Isode, Isoude, Isotta Tristan and Iseult Nai de Isolda de Irlanda.
Isolda a das Mans Brancas Isolde, Yseult, Isode, Isoude, Isotta Tristan and Iseult Filla de Hoel, irmá de Kahedin e muller de Tristán.
Josephus de Arimatea Josephe, Josephes Lancelot-Graal, Tristán en prosa e Le Morte D'Arthur Fillo de Xosé de Arimatea.
Kay (Galés: Cai, Latín: Caius) Pa Gur yv y porthaur?, século X Moitos Fillo de Sir Héctor.
Kahedin Kahadin, Kahedrin, Kehenis, Kehidius; possibly the Welsh character Kae Hir Roman de Tristan Tristán en prosa e Le Morte D'Arthur Irmán de Isolda, fillo do Rei Hoel. Tamén tivo un romance con Brangaine.
Lamorak Tristán en prosa, (1235) Lancelot-Graal Fillo do Rei Pellinore, irmán de Tor, Aglovale, Perceval e Dindrane. Amante de Morgause.
Lancelot Lancelot du Lac, Lancelot do Lago, Launcelot Érec et Énide de Chrétien de Troyes, (1170) Lancelot ou le Chevalier de la charrette de Chrétien de Troyes, Lancelot-Graal e moitos outros Fillo de Ban de Bénoïc e Elaine. Moi coñecido pola súa relación coa raíña Xenebra e por ser un dos Cabaleiros da Táboa Redonda máis destacados.
Lanval Landevale, Launfal, Lambewell Lanval de Marie de France, século XII Sir Landevale, Sir Launfal, Sir Lambewell Un cabaleiro da corte do Rei Artur que se namora dunha fada.
Laudine Dona da fonte Yvain, o Cabaleiro do León de Chrétien de Troyes, (1170) Y Tair Rhamant, Iwein Muller de Sir Ywain.
Leodegrance Leondegrance Pai de Xenebra, rei de Cameliard no que hoxe é o suroeste de Inglaterra.
Lionel Lancelot-Graal, século XIII Fillo de Bors de Gaunes e irmán de Bors o Xove.
Lohengrin Loherangrin, Lorengel Parzival de Wolfram von Eschenbach, século XIII Parzival, Lohengrin (romance xermánico), Lorengel, Lohengrin de Richard Wagner Un cabaleiro do Santo Graal e fillo de Perceval.
Loholt Llacheu, existen personaxes similares nas fontes galesas. Trioedd Ynys Prydein (como Llacheu) Perlesvaus, Lancelot-Graal (como Loholt) Fillo ilexítimo de Artur.
Lot Loth Historia Regum Britanniae de Geoffrey de Monmouth's, (1136) Le Morte D'Arthur Rei de Lothian, pai de Gauvain, Agravain, Gaheris e Gareth.
Lucan Sir Lucan o mordomo Le Morte D'Arthur Servo do Rei Artur, irmán de Bedivere e curmán de Griflet.
Lucio Tiberio Lucius Tiberius, Lucius Hiberius Historia Regum Britanniae de Geoffrey de Monmouth, (1136) Alliterative Morte Arthure, Le Morte D'Arthur É un emperador romano ficticio e antagonista de Artur.
Lunete (Galés:Luned) (Francés: Lunete, Lunet) Yvain, o Cabaleiro do León de Chrétien de Troyes, (1170) Serva e conselleira de Laudine.
Lynette Le Morte D'Arthur de Thomas Malory, (1470) Idylls of the King de Alfred Tennyson Busca axuda de Artur para rescatar á súa irmá Lyonesse; Artur envía a Gareth a quen ela reprende ata que proba o seu valor.
Lyonesse Le Morte D'Arthur de Thomas Malory, (1470) Idylls of the King de Alfred Tennyson Irmá atrapada de Lynette. É rescatada por Gareth, con quen se casa posteriormente.
Mabon ap Modron Culhwch ac Olwen, século XI Trioedd Ynys Prydein Fillo de Modron, secuestrado ó nacer e rescatado por Culhwch.
Madoc Madawg Llyfr Taliesin Englynion y Beddau Fillo de Uther Pendragon, irmán de Artur e pai de Eliwlod.
Maleagant Malagant, Meleagant quizais Melwas Non está claro, un personaxe similar chamado "Melwas" aparece no século XII EN Vida de Gildas Lancelot-Graal, Ciclo da Pos-Vulgata, Le Morte D'Arthur de Thomas Malory. Secuestrador de Xenebra.
Manawydan Ás veces Manawyddan The Mabinogion (primeira aparición), Pa Gur yv y Porthaur (século X) Culhwch ac Olwen (1100) Orixinalmente un Deus británico; apareceu como un cabaleiro do Rei Artur en Culhwch ac Olwen.
Mark de Cornualles (Latín: Marcus Cunomorus)(Córnico: Margh) (Galés:March) Posiblemente baseado nunha figura histórica do século VI Ciclo da Pos-Vulgata, Tristán en prosa, Le Morte D'Arthur, Palamedes Tío de Tristán e marido de Isolda
Meirchion Tristán e Isolda Pai do Rei Mark
Melehan Historia Regum Britanniae de Geoffrey of Monmouth, (1136) Fillo máis vello de Mordred.
Meliodas Meliadus Tristán en prosa Le Morte D'Arthur Pai de Tristán
Menw Culhwch ac Olwen (1100) Trioedd Ynys Prydein Feiticeiro membro do séquito de Artur.
Merlín (Galés: Myrddin), Myrddin Emrys, Merlin Ambrosius É nomeado por vez primerira en Historia Regum Britanniae de Geoffrey de Monmouth, (1136), mais deriva nos primeiros contos galeses. Moitos Meigo e guía do Artur.
Modron Nomeada como a nai Mabon ap Modron en Culhwch ac Olwen e nos Trioedd Ynys Prydein Trioedd Ynys Prydein Nai de Mabon ap Modron. Noutros contos aparece como a nai de Owain mab Urien (Ywain) e Morvydd con Urien como pai.
Mordred Modred (Galés:Medrawd, Latín: Medraut) Annales Cambriae, (970) Moitos Segundo algunhas fontes, é o fillo ilexítimo que tivo Artur con Morgause. Mata e é matado por Artur.
Morgana Morgaine, Morgain, Morgan Le Fay, Bellicent Non está claro; é nomeada por vez priemeira como Morgan Vita Merlini de Geoffrey de Monmouth, (1150). Moitos Feiticeira, medio-irmá e ás veces antagonista de Artur.
Morgause Anna Historia Regum Britanniae de Geoffrey de Monmouth, (1136) Media-irmá de Artur, muller do Rei Lot, nai de Gauvain, Agravain, Gaheris, Gareth e Mordred.
Morgan Tud Geraint ac Enid Xefe médico da corte de Artur.
Morholt Marhalt, Morold, Marhaus Poemas de Tristán por Béroul e Tomé de Bretaña, (século XII) Poemas de Tristán por Béroul e Tomé de Bretaña, Eilhart von Oberge, Gottfried von Strassburg, Tristán en prosa, Ciclo da Pos-Vulgata, Le Morte D'Arthur de Thomas Malory. Cabaleiro irlandés, rival de Tristán, tío de Isolda.
Morien Moriaen Romance neerlandés Morien, (século XIII). Medio-mourisco. Fillo de Aglovale
Morfudd Morfydd, Morvydd Trioedd Ynys Prydein, Culhwch ac Olwen Irmá xemelga de Owain mab Urien.
Nimue véxase Dona do Lago
Oberón Auberon, Rei das Sombras e das Fadas Rei das Fadas e ás veces identificado como o fillo de Morgana.
Olwen Culhwch ac Olwen, (século XII) Filla de Ysbaddaden, amante de Culhwch.
Orgeluse Arrogante doncela de Logres Perceval ou le Conte du Graal de Chrétien de Troyes, (1181) Muller de Gauvain.
Owain mab Urien (véxase Ywain) Figura histórica Y Tair Rhamant Fillo de Urien.
Palamedes Palamede, Palomides Tristán en prosa, (1230), Le Morte D'Arthur de Thomas Malory. The Once and Future King de T.H. White Cabaleiro sarraceno da Táboa Redonda.
Parcenet The Story of King Arthur and His Knights Unha empregada da corte da raíña Ettarre que axuda Pelleas.
Pellam Rei Pellam de Listeneise, Pellehan véxase Rei Pescador.
Pelleas Pellias Ciclo da Pos-Vulgata, (1230) Le Morte D'Arthur de Thomas Malory e Idylls of the King de Alfred Tennyson Un cabaleiro da Táboa Redonda namorado de Ettarre e posteriormente amante de Nimue.
Pelles véxase Rei Pescador.
Pellinore Lancelot-Graal, Ciclo da Pos-Vulgata, Le Morte D'Arthur de Thomas Malory e The Once and Future King de Thomas Malory. Rei de Listenoise e amigo de Artur.
Perceval (Galés: Peredur) Perceval, Parzifal Como Perceval aparece en Érec et Énide de Chrétien de Troyes, (1170) Perceval ou le Conte du Graal, Lancelot-Graal e moitos outros Buscador do Santo Graal e fillo do Rei Pellinore nalgúns relatos.
Rei Pescador O Rei Ferido, Pelles, Pelias Perceval ou le Conte du Graal de Chrétien de Troyes, (1181) Lancelot-Graal (1220), Tritán en prosa, (1230) Gardián do Santo Graal.
Rience Ritho, Ryence, Ryons e Rion Historia Regum Britanniae de Geoffrey de Monmouth, (1136) Lancelot-Graal, Ciclo da Pos-Vulgata e Le Morte D'Arthur Rei vencido polo Rei Artur.
Safir Le Morte D'Arthur, Tristán en prosa Fillo de Esclabor, irmán de Segwarides e Palamedes
Sagramore Sagramor Lancelot-Graal, Ciclo da Pos-Vulgata, Le Morte D'Arthur e Tristán en prosa. Cabaleiro ubicuo da Táboa Redonda. Orixes e historias diversas se aplican para el.
Segwarides Le Morte D'Arthur, Tristán en prosa Fillo de Esclabor, irmán de Safir e Palamedes
Taliesin Figura histórica Trioedd Ynys Prydein, Story of Taliesin, Idylls of the King de Alfred Tennyson. Bardo do Rei Artur. O mellor poeta galés coñecido.
Tom a'Lincoln O cabaleiro da Rosa Vermella Aparece en Tom a Lincoln parte 1 de Richard Johnson, (1599); posiblemento tamén en Farewell to Folly de Robert Greene, (1591). Fillo do Rei Artur con Angelica.
Tom Thumb The Discoverie of Witchcraft de Reginald Scot The History of Tom Thumb, Tom Thumb de Henry Fielding e The Tragedy of Tragedies. Unha pequena creación de Merlín. Posteriormente chega a ser o anano da corte do Rei Artur e cabaleiro honorario.
Tor Le Morte D'Arthur Fillo do Rei Ars e adoptado por Pellinore.
Tristán (Latín/Britónico: Drustanus; Galés: Drystan; Portugués: Tristão; Castelán: Tristán. Tamén se coñece como Tristran, Tristram, etc.) Roman de Tristan de Beroul Roman de Tristan, Folies Tristans, Chevrefeuil, Eilhart von Oberge, Gottfried von Strassburg, Tristán en prosa, Ciclo da Pos-Vulgata e Le Morte D'Arthur. Amante de Isolda.
Urien Uriens Figura histórica Trioedd Ynys Prydein Pai Ywain (Owain mab Urien), marido de Morgana.
Uther Pendragon (Francés: Uter Pendragon; Galés: Wthyr Bendragon, Uthr Bendragon, Uthyr Pendraeg) Pa Gur yv y Porthaur?, (século X) Historia Regum Britanniae de Geoffrey de Monmouth, (1136) e Trioedd Ynys Prydein Pai de Artur.
Vortigern (Latín: Urtigernus), Guorthigirn, Vortiger, Vortigen, Gwrtheyrn Probablemente sexa unha figura histórica. A súa primeira mención dáse en Historia ecclesiastica gentis Anglorum de Beda, (721). Rei de Bretaña cuxas decisións axudarón á invasión anglosaxoa de Inglaterra.
Vortimer Historia Brittonum, (820) Fillo de Vortigern.
Ysbaddaden Culhwch ac Olwen, (século XI). Un xigante e antagonista no relato Culhwch ac Olwen.
Xenebra (galés: Gwenhwyfar),(Latín: Guanhumara) Culhwch ac Olwen, século XI Moitos Esposa do Artur, famosa polo seu romance con Lancelot.
Xosé de Arimatea Personaxe bíblico. A súa primeira conexión co Rei Artur foi no libro Joseph d'Arimathie de Robert de Boron (século XII). Primeiro posuidor do Santo Graal segundo as lendas artúricas.
Ywain (Galés: Owain mab Urien) Yvain, Ewain ou Uwain Baseado na figura histórica de Owain mab Urien Historia Brittonum, Yvain, o Cabaleiro do León Fillo de Urien e irmán de Morfudd.
Ywain o Bastardo Ywain o Aventureiro Fillo ilexítimo de Urien coa muller do senescal do rei. Morreaccidentalmente a mans de Gauvain.