Lista de expedicións á Antártida

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
A Terra Australis é o maior continente na parte inferior deste mapa de 1570.

Esta lista de expedicións á Antártida é unha lista cronolóxica de expedicións que implican á Antártida. Aínda que a existencia dun continente meridional fora hipótetica xa nos escritos de Ptolomeo no século I a.C., o Polo Sur non foi alcanzado ata 1911.

Antes do Século XIX[editar | editar a fonte]

Ano País Expedición Líder Logros Posición
Século VII Ui-te-Rangiora Ui-te-Rangiora afirmou ter avistado campos de xeo ao sur.
Século XIII Os polinesios se asentan nas Illas Auckland.[1][2][3][4] 50° S
1522 Portugal Portugal Fernão de Magalhães Primeira circunnavegación descubre o Estreito de Magalhães. 54° S
1578 Inglaterra Inglaterra Francis Drake Francis Drake descubre a Pasaxe de Drake. 58º S
1599 Países Baixos Países Baixos Dirk Gerritsz Navega potencialmente ata os 64° S. 64° S
1603 España España Gabriel de Castilla Navega potencialmente ata os 64° S. 64° S
1615 Países Baixos Países Baixos Jacob le Maire e Willem Schouten Primeiros en navegar o cruce do Cabo de Hornos. 56° S
1619 España España Expedición de García de Nodal Bartolomé e Gonzalo García de Nodal Circunnavegación de Tierra del Fuego e descubrimento das Illas Diego Ramírez. 56°30′S 68°43′W / 56.500°S 68.717°W / -56.500; -68.717
1675 Inglaterra Inglaterra Anthony de la Roché Descubrimento de Xeorxia do Sur, as primeiras terras descubertas ao sur da Converxencia Antártica. 54°15′00″S 36°45′00″W / 54.25000°S 36.75000°W / -54.25000; -36.75000
16981699 Inglaterra Inglaterra Edmond Halley Halley navega ata os 52° S. 52° S
1720 Inglaterra Inglaterra Capitán George Shelvocke Navegación ata os 61° 30′ S. 61° 30′ S
1739 Flag of France.svg Francia Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier Descubrimento da Illa Bouvet. 54°26′S 3°24′E / 54.433°S 3.400°E / -54.433; 3.400
1771 Reino Unido Reino Unido Expedición do HM Bark Endeavour James Cook
17711772 Flag of France.svg Francia Primeira Expedición Antártica Francesa Yves-Joseph de Kerguelen-Trémarec Descubrimento das Illas Kerguelen. 49°15′S 69°35′E / 49.250°S 69.583°E / -49.250; 69.583
17721775 Reino Unido Reino Unido HMS Resolution James Cook Cruza o Círculo Polar Antártico en xaneiro de 1773 e decembro de 1773. O 30 de xaneiro de 1774 chega aos 71° 10′ S, o seu Farthest South, chegando a menos de 75 millas do continente antártico sen velo. 71° 10′ s

Século XIX[editar | editar a fonte]

Ano País Expedición Líder Logros Posición
1780s a 1839 Baleeiros americanos e británicos fan descubrimentos incidentais.
1819 Inglaterra Inglaterra William Smith Descubrimento das Illas Shetland do Sur, primeira terra descuberta ao sur dos 60º de latitude sur. 62°00′S 058°00′W / 62.000°S 58.000°W / -62.000; -58.000
1819 España España O buque español San Telmo afúndese na Pasaxe de Drake preto da Illa Livingston.
18191821 Rusia Rusia Fabian Gottlieb von Bellingshausen O 27 de xaneiro de 1820, descubriu a partecontinental da Antártida na Costa da Princesa Marta 69°21′28″S 2°14′50″W / 69.35778°S 2.24722°W / -69.35778; -2.24722
1820 Reino Unido Reino Unido Edward Bransfield e William Smith (piloto) O 30 de xaneiro de 1820, avista a Península Trinidade (agora Península Antártica) e primeira persoa en poñer o pé na Antártida (en disputa con John Davis). 63°37′S 058°20′W / 63.617°S 58.333°W / -63.617; -58.333
1820 Estados Unidos de América Estados Unidos Nathaniel Palmer Palmer avista a Antártida o 17 de novembro de 1820.
1821 Reino Unido Reino Unido
Estados Unidos de América Estados Unidos
George Powell (mariñeiro británico) e Nathaniel B. Palmer (baleeiro estadounidense) Descubrimento das Illas Orcadas do Sur. Powell as anexiona para os británicos.
1821 Reino Unido Reino Unido John Davis O 7 de febreiro de 1821 disputa o honor de ser o primeiro home en poñer o pé na Antártida na Bahía de Hughes. 64°13′S 61°20′W / 64.217°S 61.333°W / -64.217; -61.333
18231824 Reino Unido Reino Unido James Weddell Descubrimento do Mar de Weddell; o 20 de febreiro de 1823 alcanzou o se Farthest South máis lonxano con 74° 15′ S no seu barco Jane (160 toneladas) 74°15′S 30°12′W / 74.250°S 30.200°W / -74.250; -30.200
18301833 Reino Unido Reino Unido Southern Ocean Expedition John Biscoe (baleeiro inglés) Circunnavegación do continente, puxo o pé na Illa Anvers, nomeou e anexionou a Terra de Graham, descubriu as Illas Biscoe, Illa Adelaide (67°15′S 68°30′W / 67.25°S 68.5°W / -67.25; -68.5) e avistoua a Terra de Enderby (67°30′S 53°0′E / 67.500°S 53.000°E / -67.500; 53.000)
18371840 Flag of France.svg Francia Segunda Expedición Antártica Francesa Jules Dumont d'Urville Descubrimento da Terra Adelia e puxo o pé na Rocher du Débarquement do Geologie Archipelago (66°36′19″S 140°4′0″E / 66.60528°S 140.06667°E / -66.60528; 140.06667) 4 km fronte ao continente para tomar mostras minerais e animais. 66° S
18381839 Reino Unido Reino Unido John Balleny Descubrimento das Illas Balleny 66°55′S 163°45′E / 66.917°S 163.750°E / -66.917; 163.750
18381842 Estados Unidos de América Estados Unidos Expedición de Exploración dos Estados Unidos Charles Wilkes Expedición á Península Antártica e á Antártida Oriental; descubrimento da "Termination Barrier" ("Shackleton Ice Shelf") 69°30′S 065°00′W / 69.500°S 65.000°W / -69.500; -65.000
18391843 Reino Unido Reino Unido Expedición Erebus e Terror James Clark Ross Descubrimento da Barreira de xeo de Ross, o Mar Ross, o Monte Erebus, o Monte Terror e a Terra de Vitoria; ampliou o Farthest South a 78° 10′ S o 23 de xaneiro de 1842. 78° 10′ S
18721876 HMS Challenger Capitán George S. Nares O HMS Challenger convírtese no primeiro barco a vapor que cruza o Círculo Polar Antártico; volve abrir o estudo da oceanografía na rexión tras 30 anos.[5]
18921893 Noruega Noruega Primeira Expedición Antártica Norueguesa Carl Anton Larsen A bordo do barco Jason. Larsen convírtese na primeira persoa en esquiar na Antártida, onde a barreira de xeo de Larsen foi nomeada no seu honor.
18921893 Reino Unido Reino Unido Expedición Baleeira Dundee Thomas Robertson Descubrimento da Illa Dundee 63°30′S 055°55′W / 63.500°S 55.917°W / -63.500; -55.917
18931894 Noruega Noruega Segunda Expedición Antártica Norueguesa Carl Anton Larsen
18931895 Henryk Bull, Carstens Borchgrevink e Alexander von Tunzelmann Baleeiros que desembarcan na Antártida no Cabo Adare.
18971899 Bélxica Bélxica Expedición Antártica Belga Adrien de Gerlache Primeira no inverno antártico.
18981900 Reino Unido Reino Unido Expedición Southern Cross Carsten Borchgrevink Navegou ao Cabo Adare, pasou o inverno na Antártida e conseguiu o Farthest South o 16 de febreiro de 1900 con 78° 50′ S 78° 50′ S

Século XX[editar | editar a fonte]

Ano País Expedición Líder Logros Posición
19011904 Reino Unido Reino Unido Expedición Discovery Robert Falcon Scott O 30 de decembro de 1903 superou os 82° 17′S 82° 17′S
19011903 Alemaña Alemaña Gauss expedition (ou Primeira Expedición Antártica Alemá) Erich von Drygalski
19011903 Suecia Suecia Swedish Antarctic Expedition Otto Nordenskjöld co capitán Carl Anton Larsen
19021904 Reino Unido Reino Unido Scottish National Antarctic Expedition William Speirs Bruce
19031905 Flag of France.svg Francia Terceira Expedición Antártica Francesa Jean-Baptiste Charcot
19071909 Reino Unido Reino Unido Nimrod Expedition Ernest Shackleton O 9 de xaneiro de 1909, Ernest Shackleton superou os 88° 23 ′S (Farthest South), e o 16 de xaneiro de 1909, o profesor Edgeworth David alcanzou Polo Sur Magnético situado a (72°25′S 155°16′E / 72.417°S 155.267°E / -72.417; 155.267) (mean position) 88° 23 ′S
19081910 Flag of France.svg Francia Cuarta Expedición Antártica Francesa Jean-Baptiste Charcot
19101912 Flag of Japan.svg Xapón Expedición Antártica Xaponesa Nobu Shirase
19101912 Noruega Noruega Expedición de Amundsen ao Polo Sur Roald Amundsen O 14 de decembro de 1911, chegou ao Polo Sur. 90° S
19101913 Reino Unido Reino Unido Expedición Terra Nova Robert Falcon Scott O 17 de xaneiro de 1912, Robert Falcon Scott chegou ao Polo Sur. 90° S
19111913 Alemaña Alemaña Segunda Expedición Antártica Alemá Wilhelm Filchner
19111914 Australasia Australasian Antarctic Expedition Douglas Mawson
19141916 Reino Unido Reino Unido Expedición Imperial Transantártica Ernest Shackleton
19141917 Reino Unido Reino Unido Ross Sea Party Aeneas Mackintosh
19201922 Reino Unido Reino Unido British Graham Land Expedition John Lachlan Cope Expedición británica á Terra de Graham Land.
19211922 Reino Unido Reino Unido Expedición Shackleton-Rowett Ernest Shackleton A derradeira expedición da Idade Heroica de Exploración Antártica.
19291931 Reino Unido Reino Unido
Australia Australia
Nova Zelandia Nova Zelandia
Expedición de Investigación Británica, Australiana e Neocelandesa (BANZARE) Douglas Mawson
19281930 Estados Unidos de América Estados Unidos Richard Evelyn Byrd Primeira expedición de Byrd.
1931 H. Halvorsen Descubrimento da Costa da Princesa Astrid.
1931 Noruega Noruega Hjalmar Riiser-Larsen Sobrevoou a Antárctida, descubriu a Kronprins Olav Kyst
19331935 Estados Unidos de América Estados Unidos Richard Evelyn Byrd Segunda expedición de Byrd.
19331939 Estados Unidos de América Estados Unidos Lincoln Ellsworth Expedición aérea.
19341937 Reino Unido Reino Unido British Graham Land Expedition (BGLE) John Riddoch Rymill
1936 Noruega Noruega Lars Christensen Izou a bandeira de Noruega na Costa do Príncipe Harald.
1938 Alemaña nazi Alemaña Terceira Expedición Antártica Alemá Capitán Alfred Ritscher Nova Suabia ou Neuschwabenland foi reclamada pola Alemaña Nazi)
19391941 Estados Unidos de América Estados Unidos United States Antarctic Service Expedition Richard Evelyn Byrd Terceira expedición de Byrd.
19431945 Reino Unido Reino Unido Operación Tabarin Tenente James Marr
19461946 Estados Unidos de América Estados Unidos Operation Highjump Richard Evelyn Byrd
1947 Flag of Chile.svg Chile Primeira Expedición Antártica Chilena Federico Guesalaga Toro
19471948 Estados Unidos de América Estados Unidos Operation Windmill Comandante Gerald Ketchum
19471946 Estados Unidos de América Estados Unidos Ronne Antarctic Research Expedition Finn Ronne
19491950 Michel Barre Expedición á Terra de Adelia do barco Commandant Charcot.
19491952 Noruega Noruega
Reino Unido Reino Unido
Suecia Suecia
Expedición Antártica noruego-británico-sueca John Giaever
1954 Australia Australia Establécese a Estación Mawson.
19551956 Australia Australia Operación Deep Freeze Richard Evelyn Byrd
1955-1957 Falkland Island Dependency Aerial Survey P G Mott
19551957 Unión Soviética Unión Soviética 1ª Expedición Antártica Soviética Mikhail Somov
1956 Estados Unidos de América Estados Unidos Establécese a Estación Amundsen-Scott Polo Sur.
19561958 Reino Unido Reino Unido
Nova Zelandia Nova Zelandia
Commonwealth Trans-Antarctic Expedition Vivian Fuchs
19561958 Unión Soviética Unión Soviética 2ª Expedición Antártica Soviética Aleksei Treshnikov
19571958 ONU ONU Ano Xeofísico Internacional
1957-1958 Nova Zelandia Nova Zelandia New Zealand Geological Survey Antarctic Expedition
1957 Nova Zelandia Nova Zelandia Establécese a Base Scott.
19571958 Noruega Noruega Luncke Expedition Bernhard Luncke
19571959 Unión Soviética Unión Soviética 3ª Expedición Antártica Soviética Yevgeny Tolstikov
19581959 Nova Zelandia Nova Zelandia New Zealand Geological Survey Antarctic Expedition
19581960 Unión Soviética Unión Soviética 4ª Expedición Antártica Soviética Aleksandr Dralkin
19591961 Unión Soviética Unión Soviética 5ª Expedición Antártica Soviética Yevgeny Korotkevich
1960 Suráfrica Suráfrica South African National Antarctic Expedition
19601962 Unión Soviética Unión Soviética 6ª Expedición Antártica Soviética V. Driatsky
19611963 Unión Soviética Unión Soviética 7ª Expedición Antártica Soviética Aleksandr Dralkin
19621962 Australia Australia Vostok traverse Australian National Antarctic Research Expeditions (ANARE)
19621964 Unión Soviética Unión Soviética 8ª Expedición Antártica Soviética Mikhail Somov
19631965 Unión Soviética Unión Soviética 9ª Expedición Antártica Soviética Mikhail Somov
19641966 Unión Soviética Unión Soviética 10ª Expedición Antártica Soviética M.Ostrekin, I.Petrov
19651967 Unión Soviética Unión Soviética 11ª Expedición Antártica Soviética D.Maksutov, Leonid Dubrovin
19651965 Flag of Argentina.svg Arxentina Operación 90 - Terrestrial Argentine Expedition to the South Pole Coronel Jorge Edgar Leal Primeira expedición terrestre de Arxentina ao Polo Sur.
19661968 Unión Soviética Unión Soviética 12ª Expedición Antártica Soviética Pavel Senko e Vladislav Gerbovich
19671969 Unión Soviética Unión Soviética 13ª Expedición Antártica Soviética Aleksei Treshnikov
19681970 Unión Soviética Unión Soviética 14ª Expedición Antártica Soviética D.Maksutov, Ernst Krenkel
19691970 Nova Zelandia Nova Zelandia New Zealand Geological Survey Antarctic Expedition
19691971 Unión Soviética Unión Soviética 15ª Expedición Antártica Soviética Pavel Senko e Vladislav Gerbovich
19701972 Unión Soviética Unión Soviética 16ª Expedición Antártica Soviética I.Petrov e Yury Tarbeyev
19711973 Unión Soviética Unión Soviética 17ª Expedición Antártica Soviética Yevgeny Korotkevich, V. Averyanov
19721974 Unión Soviética Unión Soviética 18ª Expedición Antártica Soviética Pavel Senko
19731975 Unión Soviética Unión Soviética 19ª Expedición Antártica Soviética D.Maksutov, V. Ignatov
19741976 Unión Soviética Unión Soviética 20ª Expedición Antártica Soviética V.Serdyukov, N. Kornilov
19751977 Unión Soviética Unión Soviética 21ª Expedición Antártica Soviética O.Sedov, G. Bardin
19761978 Unión Soviética Unión Soviética 22ª Expedición Antártica Soviética N.Tyabin, Leonid Dubrovin
19771979 Unión Soviética Unión Soviética 23ª Expedición Antártica Soviética V.Serdyukov, O. Sedov
19781980 Unión Soviética Unión Soviética 24ª Expedición Antártica Soviética A.Artemyev, O. Sedov
1979 Nova Zelandia Nova Zelandia Voo 901 de Air New Zealand Accidente aéreo 77°25′30″S 167°27′30″W / 77.42500°S 167.45833°W / -77.42500; -167.45833
19791980 Unión Soviética Unión Soviética 25ª Expedición Antártica Soviética N.Kornilov, N. Tyabin
19801981 Transglobe Expedition Ranulph Fiennes Primeira expedición que circunnavegou os dous polos terrestres.
19801982 Unión Soviética Unión Soviética 26ª Expedición Antártica Soviética V.Serdyukov, V. Shamontyev
19811983 Unión Soviética Unión Soviética 27ª Expedición Antártica Soviética D.Maksutov, R. Galkin
1981-1982 India India Primeira Expedición Antártica India Sayed Zahoor Qasim
1982 Flag of Argentina.svg Arxentina
Reino Unido Reino Unido
Guerra das Malvinas Conflito bélico entre Arxentina e o Reino Unido pola soberanía sobre as Illas Malvinas. 51°41′S 59°10′W / 51.683°S 59.167°W / -51.683; -59.167
1982-1983 India India Segunda Expedición Antártica India V. K. Raina
19821984 Unión Soviética Unión Soviética 28ª Expedición Antártica Soviética N.Kornilov, A. Artemyev
19831985 Unión Soviética Unión Soviética 29ª Expedición Antártica Soviética N.Tyabin, L. Bulatov
19831985 India India Terceira Expedición Antártica India Dr Harsh K. Gupta
19841987 In the Footsteps of Scott Robert Swan
19841985 Flag of Uruguay.svg Uruguai Primeira Expedición Antártica Uruguaia - Antarkos I Lt. Col. Omar Porciúncula
19841986 Unión Soviética Unión Soviética 30ª Expedición Antártica Soviética D.Maksutov, R. Galkin
19851987 Unión Soviética Unión Soviética 31ª Expedición Antártica Soviética N. Tyabin, V. Dubovtsev
19861988 Unión Soviética Unión Soviética 32ª Expedición Antártica Soviética V.Klokov, V.Vovk
1987 Estados Unidos de América Estados Unidos Iceberg B-9 O Iceberg B-9 desprendeuse da Antártida levándose con el as bases Little America I, II e III
19871989 Unión Soviética Unión Soviética 33ª Expedición Antártica Soviética N.A.Kornilov, Yu.A.Khabarov
19871988 Bulgaria Bulgaria Primeira Expedición Antártica Búlgara Estableceuse a base San Kliment Ohridski. 62°38′29″S 60°21′53″W / 62.64139°S 60.36472°W / -62.64139; -60.36472
19881990 Unión Soviética Unión Soviética 34ª Expedición Antártica Soviética S.M.Pryamikov, L.V.Bulatov
19891991 Unión Soviética Unión Soviética 35ª Expedición Antártica Soviética V.M.Piguzov
19911992 Unión Soviética Unión Soviética 36ª Expedición Antártica Soviética Lev Savatyugin
19921993 Antarctic Environmental Research Expedition Kenji Yoshikawa
1995 Polonia Polonia “A Pole at the Poles” Marek Kamiński Marek Kamiński realizou unha expedición en solitario ao Polo sur dende a Illa Berkner (1,400 km en 53 días).
1996 Reino Unido Reino Unido Descubrimento do Lago Vostok (científicos británicos ratificaron a súa existencia logo de que o científico ruso Andrei Kapitsa o descubrira a finais dos anos '50 e '60). 67°30′S 106°00′W / 67.500°S 106.000°W / -67.500; -106.000
1996-1997 Polonia Polonia “Solo TransAntarctica” Marek Kamiński Marek Kamiński tentou cruzar a Antártida en solitario (1,450 km).

Século XXI[editar | editar a fonte]

Ano País Expedición Líder Logros Posición
2000 Katsuragi Expedition
2004 Polonia Polonia Together to the Pole Marek Kamiński Unha expedición polaca de catro homes liderada por Marek Kamiński, con Jan Mela (un adolescente con dobre amputación, que ese mesmo ano alcanzara o Polo Norte)
20042005 Flag of Chile.svg Chile Expedición Chilena ao Polo Sur
20042005 Bulgaria Bulgaria Tangra 2004/05 Lyubomir Ivanov Créase o Camp Academia.
2005 Ice Challenger Expedition Viaxe ao Polo Sur nun vehículo de seis rodas.[6]
20052006 España España Expedición Trans-Antártica Expañola Ramon Larramendi Alcanzou o Polo Sur de Inaccesibilidade empregando kite-trineos.[7]
2006 Reino Unido Reino Unido Hannah McKeand McKead estableceu o récord de viaxe sen asistencia da costa ao polo en 39 días, 9 horas e 33 minutos.[8]
20072008 Noruega Noruega
Estados Unidos de América Estados Unidos
Norwegian-U.S. Scientific Traverse of East Antarctica.[9]
20072008 Reino Unido Reino Unido British Army Antarctic Expedition 2007–2008 [10]
2008 Estados Unidos de América Estados Unidos Todd Carmichael Carmichael o récord de viaxe sen asistencia da costa ao polo en 39 días, 7 horas e 49 minutos[11]
20082009 Impossible 2 Possible (i2P) Expedición sen asistencia ao Polo Sur de Ray Zahab, Kevin Vallely e Richard Weber.[12]
2009 Flag of Azerbaijan.svg Acerbaixán Azerbaijan Scientific Expedition
2009 Commonwealth de Nacións Kaspersky Commonwealth Antarctic Expedition
2009-2010 Antarctica Ski Traverse Expedición en ski sen asistencia dende a Illa Berkner ao Polo Sur polo Mar de Ross levada a cabo por Cecilie Skog e Ryan Waters.
2010 Moon Regan Transantarctic Crossing Primeira travesía transantártica sobre rodas e primeiro vehículo de biocombustible en viaxar ao Polo Sur.[13]
2011-2012 Sebastian Copeland e Eric McNair Dende Novolazarevskaya ao Polo Sur de Inaccesibilidade pola entrada Hércules[14] levada a cobo por Sebastian Copeland e Eric McNair Landry con cometas e skis.[15]
2011-2012 Reino Unido Reino Unido British Services Antarctic Expedition 2012[16]
2012-2013 Reino Unido Reino Unido
Australia Australia
Shackleton's centenary re-enactment expedition Tim Jarvis, con Barry Gray, (montañeiro), Peter Larsen (navegador), Sebastian Coulthard (contramaestre), Nick Bubb (capitán), Ed Wardle, (cámara) Recreación da expedición de Shackleton por parte James Caird a bordo dunha réplica do Alexandra Shackleton. Seis exploradores británicos e australianos completaron a "dobre xornada" o 10 de febreiro de 2013 tras a viaxe de 800 millas dende a Illa Elephant a Xeorxia do Sur Island.[17]

Agreements[editar | editar a fonte]

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Bibliografía[editar | editar a fonte]

  • Headland, Robert K. (1990). Chronological List of Antarctic Expeditions and Related Historical Events. Cambridge University Press. ISBN 0-521-30903-4
  • Landis, Marilyn J. (2003). Antarctica: Exploring the Extreme: 400 Years of Adventure. Chicago Review Press. ISBN 1-55652-480-3
  • Savatyugin, L.M., Preobrazhenskaya, M.A. Russian Exploration of Antarctica (en ruso Российские исследования в Антарктике), publicado por Gidrometeoizdat, Arctic and Antarctic Research Institute (AARI), Servizo Federal para a Hidrometeoroloxía e a Monitorización Medioambiental da Federación Rusa (Roshydromet), en 3 volumeos,[18][19][20] Saint Petersburg, 1999, ISBN 5-286-01265-5
  • Soviet Antarctic Expedition: information bulletin., Amsterdam: Elsevier Pub. Co.; New York: American Elsevier Pub. Co., 1964–, ISSN 0038-5271

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]

Notas[editar | editar a fonte]

  1. O'Connor, Tom Polynesians in the Southern Ocean: Occupation of the Auckland Islands in Prehistory in New Zealand Geographic 69 (September–October 2004): 6–8)
  2. Anderson, Atholl J., & Gerard R. O'Regan To the Final Shore: Prehistoric Colonisation of the Subantarctic Islands in South Polynesia in Australian Archaeologist: Collected Papers in Honour of Jim Allen Canberra: Australian National University, 2000. 440–454.
  3. Anderson, Atholl J., & Gerard R. O'Regan The Polynesian Archaeology of the Subantarctic Islands: An Initial Report on Enderby Island Southern Margins Project Report. Dunedin: Ngai Tahu Development Report, 1999
  4. Anderson, Atholl J. Subpolar Settlement in South Polynesia Antiquity 79.306 (2005): 791–800
  5. David McGonigalm Antarctica: Secrets of the Southern Continent Frances Lincoln Ltd., 2009 ISBN 0-7112-2980-5 page 288-289
  6. IceChallenger.co.uk, 2005. Retrieved on 2008-10-14Modelo:Self-published source
  7. Tierraspolared.es[Ligazón morta], Transantarctica 2005–06 at Tierras Polares
  8. Aislinn Simpson (29 December 2006), "Woman treks alone to South Pole in 39 days", The Guardian, http://www.guardian.co.uk/uk/2006/dec/30/uknews2.mainsection2 
  9. Traverse.npolar.noModelo:Self-published source
  10. Conor J. Ryan Joys and Hardships of Antarctic Fieldwork, retrieved 2011 Aug 24
  11. Martin, Peter (Dec 2011), "Todd Carmichael, American", Esquire: 202, http://www.esquire.com/features/americans-2011/todd-carmichael-1211, consultado o 2013-03-13 
  12. Southpolequest.comModelo:Self-published source
  13. Moon Regan transantarctic crossingModelo:Self-published source
  14. Antarctica Legacy CrossingModelo:Self-published source
  15. http://www.explorersweb.com/polar/news.php?id=20632
  16. BSAE 2012 - Spirit of ScottModelo:Self-published source
  17. Shackleton Epic, http://www.shackletonepic.com Modelo:Self-published source
  18. AARI.nw.ru, vol.1: 1st to 20th SAE.
  19. AARI.nw.ru, vol.2: 21st to 30th SAE.
  20. AARI.nw.ru, vol.3: 31o SAE to 40th RAE)