Lista de crustáceos de Galicia

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

A seguinte é unha lista alfabética dos crustáceos atopados en Galicia. Esta baseada, entre outros, na información recollida dos traballos feitos polos expertos en carcinoloxía Eduardo González e Matilde Méndez[1] para os crustáceos decápodos, J. Junoy e J. Castelló para os crustáceos isópodos [2].

Este grupo conten arredor de 67.000 especies vivas [3] algunhas das cales foron atopadas con maior ou menor abundancia nas costas galegas.

Á taxonomía da fauna carcinolóxica está sometida a bastantes cambios debido ás novas achegas de información científica polo que precisa de revisións periódicas para poder engadir os novos datos obtidos.

Unha das intencións da presente lista é a de engadir, cando existan, os correspondentes nomes comúns das especies da nosa fauna de crustáceos, procurando sempre citar a referencia oportuna e tamén engadir as novas especies que vaian aparecendo e eliminar as que non deberían estar debido á nova información dispoñible.

A[editar | editar a fonte]

A
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Acasta spongites
Poli, 1795
..........
EN
Vive en: asociado a unha esponxa (Dysidea fragilis)
Sbcl. Cirrípedos
Achaeus cranchii
Leach, 1817
..........
EN
Sin.:Achaeus cursor
Vive en: 5 a 70 metros de prof. en hidrozoos, briozoos, ascidias e no envés das rochas
O. Decapodos
Achaeus gracilis
O.G. Costa, 1839
..........
EN
Sin.:Achaeus gordonae
Macropodia gracilis
O. Decapodos
Abludomelita gladiosa[4]
Bate, 1862
..........
EN
Sin.:Melita gladiosa
O. Anfípodos
Alpheus glaber
Olivi, 1792
..........
EN
Vive en: de 30 a 100 m. de prof. en substratos brandos e entre vexetación
O. Decapodos
Amakusanthura iberica[5]
Reboreda & Wägele, 1992
..........
EN
O. Isópodos
Ampithoe helleri[6]
Karaman, 1975
..........
EN
Sin.:Ampithoe neglecta
O. Anfípodos
Amphitholina cuniculus[7]
Stebbing, 1874
..........
EN
O. Anfípodos
Anchialina agilis
G.O. Sars, 1877
..........
EN
Sin.: Anchialina mediterranea
Anchialus agilis
Vive en: sobre o fondo durante o día, dende a zona infralitoral ata máis de 60 m. migrando de noite cara a superficie
O.Misidáceos
Anilocra physodes
Linné, 1758
Piollo de mar
EN
Piollo de mar Sin.: Colombia physodes
Oniscus physodes
Vive en: son parasitos de peixes
O.Isópodos
Anthura gracilis[8]
Montagu, 1808
..........
EN
Sin.:Oniscus gracilis
Vive en:en gretas, en tubos de vermes e entre algas
O.Isópodos
Apherusa cirrus[9]
Bate, 1862
..........
EN
Sin.:Apherusa borealis

O. Anfípodos
Apseudes latreillei[10]
Milne-Edwards, 1828
..........
EN
Sin.:Apseudes latreillii
Vive en: polo miúdo baixo pedras ou na lama entre as algas na rexión infralitoral
O.Tanaidáceos
Arcturina rhomboidalis[11]
Koehler, 1911
..........
EN
Sin.:Arcturella carlosteroi
O.Isópodos
Astacilla carlosteroi[12]
Reboreda, Wägele & Garmendia, 1994
..........
EN
Sin.:Arcturella carlosteroi
O.Isópodos
Astacilla intermedia[13]
Goodsir, 1841
..........
EN
Sin.:Arcturus affinis
Leacia lacertosa
Vive en: é comensal do ourizo Echinus esculentus e vive agarrado a el
O.Isópodos
Asthenognathus atlanticus
Monod, 1933
..........
EN
O. Decapodos
Atelecyclus rotundatus
Olivi, 1792
..........
EN
Atelecyclus rotundatus.jpg Sin.:Atelecyclus heterodon
Cancer rotundatus
Vive en:de 12 a 91 metros de prof. na area e grava,
O. Decapodos
Atelecyclus undecimdentatus
Herbst, 1783
..........
EN
Sin.:Atelecyclus cruentatus
Cancer undecimdentatus
O. Decapodos
Athanas nitescens
Leach, 1814
..........
EN
Vive en:ata 70 m. de prof. entre algas e en charcas
O. Decapodos
Atylus swammerdami[14]
Milne-Edwards, 1830
..........
EN
Nototropis swammerdamei.jpg Sin.:Nototropis swammerdami
Vive en:do intermareal inferior a 50 m. de prof.
O. Anfípodos
Atylus vedlomensis[15]
Bate & Westwood, 1862
..........
EN
Sin.:Nototropis vedlomensis
Vive en:dos 10 aos 200 m. de prof.
O. Anfípodos

B[editar | editar a fonte]

B
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Balanus balanus
Linnaeus, 1758
..........
EN
Sin.:Balanus porcatus
Vive en: Na franxa infralitoral ata maior profundidade sobre rochas ou cunchas
Sbcl. Cirrípedos
Balanus crenatus
Bruguière, 1789
..........
EN
Vive en: Na zona infralitoral en rochas non expostas
Sbcl. Cirrípedos
Balanus improvisus
Darwin, 1854
..........
EN
Balanus improvisus.jpg Sin.:Balanus ovularis
Vive en:en auga salobre en lagos e estuarios
Sbcl. Cirrípedos
Balanus perforatus
Bruguiere, 1789
..........
EN
Vive en: na zona infralitoral ocupando a zona inferior a B. Balanoides
Sbcl. Cirrípedos
Bathynectes maravigna
Prestandrea, 1839
..........
EN
Sin.:Portunus superbus
Thranites velox
O. Decapodos
Bathynectes longipes
Risso, 1816
..........
EN
Bathynectes longispina.jpg Sin.:Portunus longipes
Vive en: Rango de profundidade dende 28 ata 91 metros
O. Decapodos
Bathyporeia guilliamsoniana[16]
Bate, 1857
..........
EN
Bathyporeia guilliamsoniana.jpg Vive en: Rango de profundidade de 0 a 75 metros, polo xeral na area fina.
O. Anfípodos
Bathyporeia pelagica[17]
Bate 1857
..........
EN
Bathyporeia pelagica.jpg Vive en: na zona meridional inferior é polo miúdo escava na area
O. Anfípodos

C[editar | editar a fonte]

C
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Calappa granulata
Linnaeus, 1767
..........
EN
Calappa granulata.jpg Sin.: Cancer granulata
Vive en: en substratos lamosos dende 30 a 100 m. de prof.
O. Decapodos
Callianassa subterranea
Montagu, 1808
..........
EN
Vive en: madrigueiras na area lamacenta, dende a liña de baixamar, ata 20 m. de prof.
O. Decapodos
Campecopea hirsuta[18][19]
Montagu, 1804
..........
EN
Sin.:Oniscus hirsutus

O. Isópodos
Campecopea lusitanica[20]
Nolting, Reboreda & Wägele, 1998
..........
EN
Sin.:Anoplocopea lusitanica

O. Isópodos
Cancer pagurus
Linnaeus, 1758
Boi
EN
Dist Toniña GZ.svg Boi de Mar (Cancer pagurus).jpg Sin.:Cancer fimbriatus
Cancer luederwaldti
Vive en: entre as rochas, dende a franxa infralitoral ata 100 m. de profundidade.
O. Decapodos
Cancer bellianus
Johnson, 1861
..........
EN
Vive en: nun rango de profundidade entre os 50 e 180 m.
O. Decapodos
Caprella linearis[21]
Linnaeus, 1767
..........
EN
Sin.:Caprella lobata
Vive en: non aparece nun hábitat específico. Foi sendo recollido en algas, esponxas, hidroideos, tunicados, etc.
O. Anfípodos
Carcinus maenas[22]
Linnaeus, 1767
Cangrexo común
EN
Dist Toniña GZ.svg Carcinus maenas.jpg Sin.: Cancer granarius
Carcinus granulatus
Vive en: na costa areosa e rochosa da franxa infralitoral
O. Decapodos
Chaceon affinis
A. Milne Edwards & Bouvier, 1894
Cangrexo real
EN
Sin.:Geryon affinis
O. Decapodos
Chelura terebrans
Philippi, 1839
..........
EN
Vive en:en buratos perforados na madeira
O. Anfípodos
Chthamalus montagui[23]
Southward, 1976
..........
EN
Sbcl. Cirrípedos
Chthamalus stellatus[24]
Poli 1791
..........
EN
Vive en: sobre rochas da franxa supralitoral e na zona mediolitoral
Sbcl. Cirrípedos
Conilera cylindracea[25]
Montagu, 1804
..........
EN
Sin.:Conilera cylindricacea
Oniscus cylindracea
O. Isópodos
Corophium volutator
Pallas, 1766
..........
EN
Sin.: Corophium grossipes
Corophium longicorne
Vive en: en tubos en forma de U na lama da zona mediolitoral
O. Anfípodos
Corystes cassivelaunus
Pennant, 1777
..........
EN
Corystes cassivelaunus 1.jpg Sin.:Cancer cassivelaunus
Hippa dentatas
Vive en: na zona infralitoral a máis de 100 m de profundidade, enterrado na area.
O. Decapodos
Crangon crangon
Linnaeus, 1758
Camarón [26]
EN
Vive en:na zona infralitoral e nos estuarios dos ríos
O. Decápodos
Cymodoce emarginata[27]
Leach, 1818
..........
EN
O. Isópodos
Cymodoce robusta[28]
Nierstrasz, 1918
..........
EN
O. Isópodos
Cymodoce tattersalli[29]
Torelli, 1929
..........
EN
O. Isópodos
Cymodoce truncata[30]
Leach, 1814
..........
EN
O. Isópodos
Cymodoce tuberculata[31]
Costa in Hope, 1851
..........
EN
O. Isópodos
Cymonomus granulatus
Norman, in Wyville Thomson, 1873
..........
EN
Sin.:Ethusa granulatus
Ethusa typicus
O. Decapodos
Cymonomus normani
Lankester, 1903
..........
EN
O. Decapodos
Cyathura carinata[32]
Krøyer, 1847
..........
EN
Sin.:Anthura carinata
O. Isópodos

D[editar | editar a fonte]

D
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Diogenes pugilator
Roux, 1829
..........
EN
Diogenes pugilator.jpg Sin.:Pagurus varians
Pagurus ponticus
O. Decapodos
Distolambrus maltzami
Miers, 1881
..........
EN
Sin.:Heterocrypta maltzami
Heterocrypta marionis
O. Decapodos
Dorhynchus thomsoni
Thomson, 1873
..........
EN
O. Decapodos
Dromia personata
Linnaeus, 1758
..........
EN
Dromia personata.jpg Sin.:Cancer caputmortuum
Dromia vulgaris
Vive en: na rexión infralitoral sobre area e en costas rochosas de 8 a 30 m. de prof
O. Decapodos
Dynamene bidentata[33][34]
Adams, 1800
..........
EN
Sin.:Dynamene bidentatus
Oniscus bidentata
Vive en: nas gretas das rochas ou nos buratos que deixa Balanus perforatus
O. Isópodos
Dynamene edwardsi[35]
Lucas, 1849
..........
EN
Sin.:Naesea edwardsi
Vive en:
O. Isópodos
Dynamene magnitorata[36]
Holdich, 1968
..........
EN
O. Isópodos

E[editar | editar a fonte]

E
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Ebalia cranchii
Leach, 1817
..........
EN
Sin.:Ebalia chiragra
Vive en: entre 7 e 82m. entre area ou grava
O. Decapodos
Ebalia granulosa
H. Milne Edwards, 1837
..........
EN

O. Decapodos
Ebalia nux
A. Milne-Edwards, 1883
..........
EN
O. Decapodos
Ebalia tuberosa
Pennant, 1777
..........
EN
Sin.:Cancer tuberosa
Ebalia pennantii
Vive en: a uns 150 m. de prof. en fondos de grava e pedra
O. Decapodos
Ebalia tumefacta
Montagu, 1808
..........
EN
Sin.:Cancer tumefacta
Ebalia aspera
Vive en: entre 2 e 155 m. sobre area ou grava
O. Decapodos
Elminius modestus
Darwin, 1854
..........
EN
Vive en: rexión mediolitoral superior, fixada nas rochas cerca da auga doce
Sbcl. Cirrípedos
Ergasticus clouei
A. Milne-Edwards, 1882
..........
EN
O. Decapodos
Ericthonius punctatus[37]
Bate, 1857
..........
EN
Sin.:Ericthonius abditus
Cerapus abditus

O. Anfípodos
Eriphia verrucosa
Forsskal, 1775
..........
EN
Eriphia verrucosa 2008 G2.jpg Sin.:Cancer spinifrons
Eriphia orientalis
Vive en:entre pedras e algas mariñas en augas pouco profundas ao longo das costas rochosas ata unha profundidade de 15 m.
O. Decapodos
Euraphia depressa
Poli 1791
..........
EN
Sin.: Chthamalus depressus
Vive en:na franxa supralitoral
Sbcl. Cirrípedos
Eurydice affinis[38]
Hansen, 1905
..........
EN
Eurydice affinis.jpg Vive en:Entre Eurydice pulchra na area intermareal
O. Isópodos
Eurydice pulchra[39]
Leach, 1815
..........
EN
Eurydice pulchra.jpg Vive en: na area dende a zona mediolitoral cara abaixo
O. Isópodos
Eurydice spinigera[40][41]
Hansen, 1890
..........
EN
O. Isópodos
Eurycope iphthima
Wilson, 1981
..........
EN

O. Isópodos
Eurynome aspera
Pennant, 1777
..........
EN
Eurynoma aspera.jpg Sin.:Cancer aspera
Eurynome scutellata
Vive en: a uns 180 m. de prof. En solo duro e area fangosa
O. Decapodos
Eurynome spinosa
Hailstone, 1835
..........
EN
Vive en: a unha profundidade entre 18 e 73 m., sobre un terreno duro e en hidroides, Eunicella, briozoos e esponxas
O. Decapodos

G[editar | editar a fonte]

G
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Gammaropsis maculata[42]
Liljeborg, 1855
..........
EN
Sin.:Eurystheus erythropthalmus
Gammaropsis erythropthalma
Vive en:dende o intermareal inferior a uns 250 m. de prof.
O. Anfipodos
Gammarus locusta
Linnaeus, 1758
Pulga de auga
EN
Vive en: no intermareal baixo a uns 30 m. de prof.
O. Anfipodos
Gnathia maxillaris
Montagu, 1804
..........
EN
Sin.:Cancer maxillaris
Vive en:agochado nas gretas das rochas
O. Isópodos
Gnathia oxyuraea
Lilljeborg, 1855
..........
EN
Vive en:os rexistros atópanse en materíais dragados
O. Isópodos
Geryon tridens
Krøyer, 1837
..........
EN
Sin.: Geryon trispinosus
Cancer tridens
Vive en:lama branda a máis de 82 m. de prof.
O. Decapodos
Goneplax rhomboides
Linnaeus, 1758
..........
EN
Goneplax rhomboides.jpg Sin.:Cancer angulata
Ocypoda bispinosa
Vive en:a menos de 100 m. de prof., entre a lama e a area
O. Decapodos

H[editar | editar a fonte]

H
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Haustorius arenarius
Slabber, 1767
..........
EN
Vive en: na zona intermareal escavando na area.
O. Anfípodos
Heterocythereis albomaculata[43]
Baird, 1838
..........
EN
Vive en:na rexión litoral e sublitoral polo menudo abundante en piscinas de rocha.O. Cytherocopina
Herbstia condyliata
Fabricius, 1787
..........
EN
Herbstia condyliata.jpg Sin.:Cancer condyliata,
Mithrax berbsdt
O. Decapodos
Hippomedon denticulatus[44]
Bate, 1857
..........
EN
Sin.:Anonyx denticulatus,
Hippomedon holbolli
M. scaber
O. Anfípodos
Homarus gammarus
Linnaeus, 1758
Lumbrigante
EN
KreeftbijDenOsse.jpg Sin.:Cancer gammarus,
Homarus vulgaris
Vive en:en buratos e gretas e covas
O. Decapodos
Homola barbata
Fabricius, 1793
..........
EN
Sin.:Cancer barbata,
Telxiope palpigera
O. Decapodos
Hyas coarctatus
Leach, 1816
..........
EN
Hyas coarctatus.jpg Sin.:Lissa fissirostra
Hyas serratus
Vive en: de 2 a 180 m. Entre lama, area, pedras e arxila.
O. Decapodos
Hyperia galba
Montagu, 1815
..........
EN
Sin.:Hupaeria galba
Vive en: dentro da umbrella de medusas en verano e libre no fondo en inverno
O. Anfípodos

I[editar | editar a fonte]

I
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Idotea balthica[45]
Pallas, 1772
..........
EN
Sin.:Idotea pusilla
Oniscus balthica
Vive en: en alta mar, pero non infrecuente entre as algas adheridas na beira do mar.
O. Isópodos
Idotea chelipes[46]
Pallas, 1766
..........
EN
Sin.:Idotea anguta
Oniscus chelipes
Vive en: entre as algas intermareais protexido ou nos estuarios onde os arroios flúen sobre a costa
O. Isópodos
Idotea emarginata[47][48]
Fabricius, 1793
..........
EN
Sin.:Cymothoa emarginata
Idotea excisa
Vive en:sublitoral, en acumulacións de algas
O. Isópodos
Idotea granulosa[49][50]
Rathke, 1843
..........
EN
Sin.:Idotea cretaria
Vive en
:na rexión sublitoral entre as algas intermareais
O. Isópodos
Idotea metallica[51]
Bosc, 1802
..........
EN
Sin.:Idotea rugosa
Idotea robusta
Vive en:entre vexetais flotantes, a madeira e colonias de Lepas levado pola corriente do Golfo
O. Isópodos
Idotea neglecta[52]
Sars, 1897
..........
EN
Vive en: entre as algas ou resíduos de peixe
O. Isópodos
Idotea pelagica[53][54]
Leach, 1815
..........
EN
Sin.:Idotea slabberi
Vive en:nas costas expostas xunto cos percebes e algas fucoides
O. Isópodos
Inachus dosettensis[55]
Pennant, 1777
..........
EN
Inachus dorsettensis.jpg Sin.:Inachus dorsettensis
Cancer dorsettensis
Vive en: sobre substratos pedregosos en entre as algas na zona infralitoral entre 4 e 180m.
O. Decapodos
Inachus leptochirus
Leach, 1817
..........
EN
Sin.: Inachus affinis
Vive en:sobre substratos de pedra e cascallo a uns 165 m. de prof.
O. Decapodos
Inachus phalangium
Fabricius, 1775
..........
EN
Sin.:Macropus aracnides
Cancer phalangium
Vive en:
O. Decapodos
Ione thoracica[56]
Montagu, 1808
..........
EN
Sin.:Oniscus thoracica
Vive en:parasitando ao decápodo Callianassa subterranea
O. Isópodos
Ischyromene lacazei[57]
Racovitza, 1908
..........
EN
O. Isópodos

J[editar | editar a fonte]

J
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Jaera albifrons[58]
Leach, 1814
..........
EN
Vive en:na rexión infralitoral, baixo pedras e nos estuarios
O. Isópodos
Jaera hopeana[59]
Costa, 1853
..........
EN

O. Isópodos
Jaera nordica[60]
Lemercier, 1958
..........
EN

O. Isópodos
Jaera praehirsuta[61]
Forsman, 1949
..........
EN

O. Isópodos
Jaera posthirsuta[62]
Forsman, 1949
..........
EN

O. Isópodos
Janira alta[63]
Stimpson, 1853
..........
EN
Sin.:Asellodes alta
O. Isópodos
Janiropsis breviremis[64]
Sars, 1883)
..........
EN
O. Isópodos
Jassa falcata
Montagu, 1808
..........
EN
Sin.:Podocerus falcata
Cerapus falcata
Vive en: na rexión litoral e infralitoral sobre obxectos flotantes
O. Anfípodos

L[editar | editar a fonte]

L
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Lekanesphaera hookeri[65]
Leach, 1814
..........
EN
Sin.:Sphaeroma rugicauda
Vive en:en estuarios protexidos e en augas salobres
O. Isópodos
Lekanesphaera levii[66]
Argano & Ponticelli, 1981
..........
EN
Sin.:Sphaeroma levii
O. Isópodos
Lekanesphaera rugicauda[67]
Leach, 1814
..........
EN
Sin.:Sphaeroma hookeri
Vive en:debaixo das pedras en estuarios
O. Isópodos
Lepas anatifera
Linnaeus, 1767
Percebe bravo
Percebe da madeira[68]
EN
Lepas anatifera 1.jpg Vive en:peláxico, normalmente atópase sobre obxectos flotantes e ou deriva
Sbcl. Cirrípedos
Lepas fascicularis
Ellis & Solander, 1786
..........
EN
Haeckel Cirripedia.jpg Vive en: peláxico, normalmente atópase sobre obxectos flotantes ou a deriva
Sbcl. Cirrípedos
Leptanthura tenuis
Sars, 1873
..........
EN
Sin.:Paranthura tenuis
O. Isópodos
Leptomysis gracilis
G.O. Sars, 1864
..........
EN
Sin.:Mysis gracilis
Mysidopsis hispida
Vive en: especie nerítica que vive no fondo da zona infralitoral
Sbcl. Misidáceos
Leptocheirus bispinosus[69]
Norman, 1908
..........
EN
O. Anfípodos
Leptomysis mediterranea
G. O. Sars, 1877
..........
EN
Vive en: Litoral, xeralmente atópase en grupos cerca da costa, dende a superficie a 100 m. de prof.
Sbcl. Misidáceos
Ligia oceanica[70][71]
Linnaeus, 1767
Cochinilla mariña
EN
Ligia oceanica Flickr.jpg Sin.:Oniscus oceanica
Vive en: sobre rochas por riba da zona intermareal
O. Isópodos
Limnoria lignorum[72]
Rathke, 1799
..........
EN
Limnoria.jpg Sin.:Cymothoa lignora
Cymothoa lignorum
O. Isópodos
Lironeca sinuata[73]
Koelbel, 1878
..........
EN
O. Isópodos
Liocarcinus corrugatus[74]
Pennant, 1777
..........
EN
Liocarcinus corrugatus.jpg Sin.:Portunus strigilis
Polybius (Necora) corrugatus
Vive en:ata 100 metros, sobre a area grosa e grava
O. Decapodos
Liocarcinus depurator[75]
Linnaeus, 1758
..........
EN
Liocarcinus depurator.jpg Sin.:Macropipus depurator
Portunus plicatus
Vive en:Rango de profundidade 5 a 150 metros, sobre a arena, lama e gravilla.
O. Decapodos
Liocarcinus holsatus
Fabricius, 1798
..........
EN
Liocarcinus holsatus.jpg Sin.:Portunus lividus
Macropipus holsatus
Vive en: na area e na grava ata uns 73 m. de prof.
O. Decapodos
Liocarcinus marmoreus
Linnaeus, 1767
..........
EN
Liocarcinus marmoreus 2.jpg Sin.: Macropipus marmoreus
Portunus marmoreus
Vive en:ata uns 84 m. da costa sobre a grava
O. Decapodos
Liocarcinus navigator[76]
Herbst, 1794
..........
EN
Liocarcinus navigator.jpg Sin.:Liocarcinus arcuatus
Portunus infractus
Vive en: nunca escala de profundidade de ata 70 metros, sobre a grava e a arena
O. Decapodos
Liocarcinus pusillus
Leach, 1815
..........
EN
Liocarcinus pusillus.jpg Sin.:Macropipus pusillus
Portunus pusillus
Vive en:na rexión intermareal ata os 100 m. en fondos areosos e pedregosos
O. Decapodos
Liocarcinus vernalis
Risso, 1816
..........
EN
Liocarcinus vernalis 1.jpg Sin.:Macropipus vernalis
Portunus vernalis
O. Decapodos
Liocarcinus zariquieyi
Gordon, 1968
..........
EN
Sin.:Polybius zariquieyi
O. Decapodos
Lophozozymus incisus
H. Milne Edwards, 1834
..........
EN
Sin.:Xantho incisus
Vive en: na rexión infralitoral entre area, grava e pedras soltas
O. Decápodos

M[editar | editar a fonte]

M
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Macropipus tuberculatus
Roux, 1830
..........
EN
Macropipus tuberculatus.jpg Sin.: Portunus macropipus
Portunus tuberculatus
Vive en: a unha profundidade duns 80 m.
O. Decápodos
Macropodia deflexa
Forest, 1978
..........
EN
Vive en: nun rango de profundidade 20 a 90 metros, sobre fondo de area
O. Decápodos
Macropodia linaresi
Forest & Zariquiey Alvarez, 1964
..........
EN
O. Decápodos
Macropodia longipes
A. Milne-Edwards & Bouvier, 1899
..........
EN
Sin.:Stenorynchus longipes
Vive en:na rexión infralitoral camuflado entre as algas e tamén en augas profundas
O. Decápodos
Macropodia rostrata
Linnaeus, 1761
Araña de mar
EN
Macropodia rostrata.jpg Sin.:Stenorhynchus rostratus
Cancer rostrata
Vive en:na rexión infralitoral camuflado entre as algas e tamén en augas profundas
O. Decápodos
Macropodia tenuirostris
Leach, 1814
..........
EN
Sin.:Leptopodia tenuirostris
Vive en:de 10 ata 100 metros, na lama o nun terreno duro e nas colonias de Sertularella, tamén nos estuarios
O. Decápodos
Maja crispata
Risso 1827
..........
EN
Maja crispata.jpg Sin.:Cancer Majodes
Maja verrucosa
Vive en: 40 a 60 m. de prof. Entre algas e sobre rochas
O. Decápodos
Maja brachydactyla
Balss, 1922
Centola
EN
Maja squinado underside.jpg Sin.: Cancer cornutus
Maja gigantea
Vive en:na rexión infralitoral ata 50 m. de prof. sobre a area e entre rochas
O. Decápodos
Meganyctiphanes norvegica
M. Sars, 1857
Krill
EN
Meganyctiphanes norvegica2.jpg Sin.: Nyctiphanes norvegicus
Vive en: Peláxico
O. Eufausiáceos
Megatrema anglicum
Sowerby, 1823
..........
EN
Sin.:Pyrgoma anglicum
Boscia anglica
O. Balanomorfos
Monodaeus couchi
Couch, 1851
..........
EN
Vive en: entre 7 e 180 m. de prof. entre area, lama e grava
O. Decápodos
Munida intermedia[77]
A. Milne Edwards & Bouvier, 1899
..........
EN
Sin.:Munida bamffia
Munida tenuimana
O. Decápodos
Munida sarsi[78]
Huus, 1935
..........
EN
Sin.:Munida rugosa
Vive en:en fondos de pedra a uns 150 m. de prof.
O. Decápodos

N[editar | editar a fonte]

N
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Nebalia bipes
O. Fabricius, 1780
..........
EN
Nebalia bipes.jpg Sin.:Cancer bipes
Vive en: Na zona meiolitoral e franxa infralitoral.
O. Nebaliáceos
Nebalia clausi[79]
Dahl, 1985
..........
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia herbstii[80]
Leach, 1814
..........
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia kocatasi[81]
Moreira, Kocak & Katagan, 2007
..........
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia reboredae[82]
Moreira & Urgorri, 2009
..........
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia strausi[83]
Risso, 1826
..........
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia troncosoi[84]
Moreira, Cacabelos & Dominguez, 2003
..........
EN

O. Nebaliáceos
Nebalia kocatasi[85]
Moreira, Kocak & Katagan, 2007
..........
EN

O. Nebaliáceos
Necora puber[86]
Linnaeus, 1767
Nécora
EN
Necora puber.jpg Sin.:Liocarcinus puber
Macropipus puber
Vive en:entre pedras e rochas na rexión infralitoral ata 10 m. de prof.
O. Decapodos
Neomysis integer
Linnaeus, 1758
..........
EN
Sin.:Mysis integer
Praunus interger
Vive en: na rexión infralitoral con salinidade baixa, en lagoas e estuarios
O. Misidáceos
Nephrops norvegicus[87]
Linnaeus, 1758
Cigala
EN
Nephrops norvegicus.jpg Sin.:Cancer norvegicus
Vive en:a partir dos 50m. de prof. sobre substratos brandos
O. Decapodos
Nepinnotheres pinnotheres
Linnaeus, 1758
..........
EN
Sin.:Pinnotheres pinnotheres
Cancer veterum
Vive en: na rexión intermareal ata 55 m. de prof. en diversos bivalvos e ascídias
O. Decapodos

O[editar | editar a fonte]

O
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Orchestia gammarellus
Pallas, 1766
Saltón de praia
EN
Sin.: Orchestia gammarella
Orchestia littorea
Vive en: na rexión supralitoral e mediolitoral entre pedras e algas.
O. Anfípodos

P[editar | editar a fonte]

P
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Pachygrapsus marmoratus[88]
Fabricius, 1787
Queimacasas
EN
Pachygrapsus marmoratus 2009 G5.jpg Sin.: A
Vive en: na rexión infralitoral cara abaixo nos buratos das rochas
O. Decápodos
Pagurus prideaux[89]
Leach, 1815
..........
EN
Sin.:Pagurus prideauxi
Pagurus solitarius
O. Decápodos
Palaemon elegans
Rathke, 1837
..........
EN
Palaemon elegans1.jpg Sin.: A
Vive en:na rexión infralitoral nas charcas de marea
O. Decápodos
Palaemon serratus[90]
Pennant, 1777
Camarón[91]
EN
Palaemon serratus Croazia.jpg Sin.: A

Sin. vulg. Esquía
Esquila.
Vive en:na rexión infralitoral ata máis de 70 m. de prof. en rochas e gretas e chans pedregosos
O. Decápodos

Palinurus elephas
Fabricius, 1787
Lagosta
EN
Palinurus elephas Rhodes.jpg Sin.:Astacus elephas
Palinurus vulgaris
Vive en:na rexión infralitoral nas charcas de marea
O. Decápodos
Pandalus montagui
Leach, 1814
..........
EN
Sin.:
Vive en: na rexión infralitoral nas charcas de marea
O. Decápodos
Paragnathia formica[92]

Hesse, 1864
..........
EN
Sin.:Anceus formica Vive en: estuarios protexidos
O. Isópodos
Paramunna bilobata[93]

G.O. Sars, 1866
..........
EN
Vive en:Predominantemente sublitoral entre as algas e hidroides, ata 200 m. de prof.
O. Isópodos
Paramysis helleri
G.O. Sars, 1877
..........
EN
Sin.:Austromysis helleri
Schistomysis helleri
Vive en: na zona infralitoral, preto da costa e en estuarios.
O. Misidáceos
Paranthura costana[94]
Bate & Westwood, 1866
..........
EN
O. Isópodos
Paranthura nigropunctata[95]
Lucas, 1846
..........
EN
Sin.:Anthura nigropunctata

O. Isópodos
Paromola cuvieri
Risso, 1816
..........
EN
Sin.:Dorippe cuvieri
Maia dumerili
O. Decápodos
Parthenope massena
Roux, 1830
..........
EN
Sin.:A
O. Decápodos
Pilumnus hirtellus
Linnaeus, 1761
..........
EN
Pilumnus hirtellus.jpg Sin.:Pilumnus hirtellus
Cancer hirtellus
Vive en: dende a baixamar ata 75 m. de prof.
O. Decápodos
Pilumnus spinifer
H. Milne Edwards, 1834
..........
EN
Sin.: A
Vive en:
O. Decápodos
Pinnotheres pisum
Montagu, 1808
..........
EN
Pinnotheres pisum.jpg Sin.: A
Vive en:
Pirimela denticulata
Linnaeus, 1758
..........
EN
Pirimela denticulata.jpg Sin.:Cancer denticulata
Pirimela princeps
Vive en: ata 183 m. de prof. Entre a area e a grava
O. Decápodos
Pisa armata
Latreille, 1803
..........
EN
Haeckel Decapoda.jpg Sin.:Pisa gibbsii
Cancer biaculatus
Vive en:de 1 a 90 m. de prof en solo duro
O. Decápodos
Pisa nodipes
Leach, 1815
..........
EN
Sin.:Inachus musivus
Maia nodipes
O. Decápodos
Pisa tetraodon
Pennant, 1777
..........
EN
Sin.:Cancer hircus
Pisa convexa
Vive en: Rango de profundidade entre 20 a 36 metros, polo miúdo en Cystoseira
O. Decápodos
Planes minutus
Linnaeus, 1767
..........
EN
Sin.:Planes clypeatus
Cancer pusillus
Vive en: peláxico, entre algas ou en madeiras flotantes ou barcos
O. Decápodos
Plesionika heterocarpus[96]
Costa, 1871
..........
EN
O. Decápodos
Pollicipes pollicipes
Gmelin, 1789
Percebe
EN
Repartition pollicipes pollicipes.JPG Pollicipes pollicipes.jpg Sin.:Mitella pollicipes
Pollicipes cornucopia
Vive en: Rexión mediolitoral e infralitoral
Sbcl. Cirrípedes
Polybius henslowii[97]
Leach, 1820
..........
EN
Sin.: A
Vive en:a uns 500 m. De prof. e é un depredador de peixes
O. Decápodos
Pontocrates arenarius[98]
Bate, 1858
..........
EN
Vive en:Rango de profundidade de 5 a 30 metros
O. Anfípodos
Portunus latipes
Pennant, 1777
..........
EN
Portumnus latipes 1.jpg Sin.:Portunus variegatus
Cancer latipes
Vive en: enterrado na area e nada na superficie da mesma
O. Decápodos
Pseudocuma longicorne
Bate, 1858
..........
EN
Pseudocuma longicorne.jpg Sin.:Pseudocuma longicornis
Vive en:

R[editar | editar a fonte]

R
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Rissoides desmaresti
Risso, 1816
..........
EN
Sin.: Squilla desmaresti
Vive en: Bentónico, a 40m. de prof.
O. Estomatópodos
Rochinia carpenteri
Wyville Thomson, 1873
..........
EN
Sin.: Amathia carpenteri
O. Decápodos

S[editar | editar a fonte]

S
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Sacculina carcini
Thompson, 1836
..........
EN
Sacculina carcini.jpg Sin.:Sacculina pisae
Sacculina similis
Vive en:parasito que vive baixo o abdome de Carcinus maenas ou Liocarcinus holsatus
Sbcl. Cirrípedos
Saduriella losadai
Holthuis, 1964
..........
EN
O. Isópodos
Sarsinebalia cristoboi[99]
Moreira, Gestoso and Troncoso, 2003
..........
EN
O. Nebaliáceos
Sarsinebalia typhlops[100]
G.O. Sars, 1870
..........
EN
O. Nebaliáceos
Sarsinebalia urgorrii[101]
Moreira, Gestoso and Troncoso, 2003
..........
EN
O. Nebaliáceos
Scalpellum scalpellum
Linnaeus, 1767
..........
EN
Sin.:Weltnerium richardi
Scalpellum vulgare
Vive en: fixado a hidroiedeos,briozoos, e tubos de vermes
Sbcl. Cirrípedos
Scyllarus arctus
Linnaeus, 1758
Santiaguiño
EN
Scyllarus arctus 1 by Line1.jpg Sin.:Scyllarus paradoxus
Vive en:a partir de 3 m. de prof. sobre fondos de rocha con lama e pedregosos

O. Decápodos
Semibalanus balanoides
Linnaeus, 1767
..........
EN
Seepocken&Miesmuscheln Galicien2005.jpg Sin.:Balanus balanoides
Vive en: aferrado ás rochas afectadas pola marea
Sbcl. Cirrípedos
Siphonoecetes sabatieri[102]
Rouville, 1894
..........
EN
O. Anfípodos
Solenocera membranacea[103]
Risso, 1816
..........
EN
Sin.:Penaeus membranaceus
Solenocera philippii
O. Decápodos
Sphaeroma serratum[104][105]
Fabricius, 1787
..........
EN
Sin.:Oniscus serratum
Vive en: En gretas das rochas ou debaixo das pedras na zona media litoral
O. Isópodos
Squilla mantis
Linnaeus, 1758
..........
EN
Squilla mantis.jpg Sin.: Cancer mantis
Vive en:na zona infralitoral a augas profundas entre area e lama
O. Estomatópodos
Stenothoe monoculoides[106]
Montagu, 1815
..........
EN
Sin.:Montagua monoculoides
Vive en:no intermareal inferior a uns 120 metros, polo xeral entre as algas e hidroides
O. Anfípodos
Synisoma acuminatum[107]
Leach, 1815
..........
EN
Sin.:Idotea acuminatum
Stenosoma acuminatum
O. Isópodos
Synisoma lancifer[108]
Miers, 1881
..........
EN
O. Isópodos

T[editar | editar a fonte]

T
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Talitrus saltator[109]
Linnaeus, 1767
Pulga de praia
EN
Talitrus saltator Aguda.jpg Sin.: Tallitrus saltator
Talitrus locustra
Vive en: na rexión supralitoral entre a area, substancias en descomposición e algas
O. Anfípodos
Tanais dulongii[110]
Audouin, 1826
..........
EN
Sin.:Tanais cavolinii
Vive en:no litoral e sublitoral en augas pouco profundas, onde constrúe tubos de grans de area, lamo e detritos
O. Tanaidomorfos
Tanaissus lilljeborgi[111]
Stebbing, 1891
..........
EN
Tanaissus lilljeborgi.jpg Sin.:Leptognathia crassimana
Vive en:
O. Tanaidomorfos
Thia scutellata[112]
Fabricius, 1793
..........
EN
Thia scutellata.jpg Sin.:Thia residuus
Thia Blainvillii
Vive en: a uns 45 m. De prof. en fondos areosos
O. Decápodos

U[editar | editar a fonte]

U
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Urothoe brevicornis[113]
Bate, 1857
..........
EN
Urothoe brevicornis.jpg Vive en:dende a marea a uns 40 metros
O. Anfípodos
Urothoe marina
Bate, 1857
..........
EN
O. Anfípodos
Urothoe poseidonis[114]
Reibish, 1905
..........
EN
Urothoe poseidonis.jpg Vive en:rango de profundidade de 0 a 30 metros, polo miudo se encuentran con Echinocardium e Balanoglossus
O. Anfípodos

V[editar | editar a fonte]

V
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Verruca stroemia
O.F. Müller, 1776
..........
EN
Sin.: A
Vive en:na rexión infralitoral ata 70 m. de prof. baixo pedras e fixada a rochas
Sbcl. Cirrípedos

X[editar | editar a fonte]

X
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Xaiva biguttata
Risso, 1816
..........
EN
Sin.:Platyonichus nasutus
Portunus biguttata
Vive en: zonas de area e cascallo
O. Decápodos
Xantho pilipes
A. Milne-Edwards, 1867
..........
EN
Sin.: A
Vive en: ata uns 110 m. de prof.
O. Decápodos

Bibliografía[editar | editar a fonte]

  1. González E. & Méndez M.Crustáceos decápodos das costas de Galicia. Ed. Seminario de Estudos Galegos, (1986)
  2. Catálogo de las especies ibéricas y baleares de isópodos marinos (Crustacea: Isopoda)BOLETÍN. INSTITUTO ESPAÑOL DE OCEANOGRAFÍA 19 (1-4). 2003: 293-325 ISSN: 0074-0195
  3. Brusca, R. C. & Brusca, G. J., 2005. Invertebrados, 2ª edición. McGraw-Hill-Interamericana, Madrid, XXVI+1005 pp. ISBN 0-87A893-09A7-3A.
  4. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  5. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  6. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  7. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  8. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  9. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  10. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  11. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  12. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  13. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  14. http://www.mma.es/secciones/evaluacion_ambiental/eval_impacto_proyectos/proyectos_ea/pdf/cos0071an03_estudioambientalmemoria.pdf
  15. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  16. http://www.mma.es/secciones/evaluacion_ambiental/eval_impacto_proyectos/proyectos_ea/pdf/cos0071an03_estudioambientalmemoria.pdf
  17. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20205-217.pdf
  18. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  19. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  20. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  21. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  22. http://www.ieo.es/publicaciones/especiales/1993/RyAPubEsp11_3_1993.htm
  23. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  24. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  25. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  26. Cuprirìa evitar a sinonimia coa especie Palaemon serratus (véxanse as páxinas de conversa deste artigo e mais de Crangon crangon).
  27. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  28. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  29. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  30. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  31. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  32. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  33. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  34. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  35. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  36. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  37. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  38. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  39. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  40. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  41. http://www.mma.es/secciones/evaluacion_ambiental/eval_impacto_proyectos/proyectos_ea/pdf/cos0071an03_estudioambientalmemoria.pdf
  42. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  43. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  44. http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=102570
  45. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  46. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  47. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  48. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  49. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  50. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  51. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  52. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  53. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  54. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  55. http://www.ieo.es/publicaciones/especiales/RyAPubEsp11_33_1993.htm
  56. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  57. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  58. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  59. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  60. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  61. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  62. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  63. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  64. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  65. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  66. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  67. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  68. http://www.anabam.org/LEPAS%20ANATIFERA.html
  69. http://www.mma.es/secciones/evaluacion_ambiental/eval_impacto_proyectos/proyectos_ea/pdf/cos0071an03_estudioambientalmemoria.pdf
  70. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  71. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  72. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  73. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  74. http://www.ieo.es/publicaciones/especiales/RyAPubEsp11_33_1993.htm
  75. http://www.ieo.es/publicaciones/especiales/1993/RyAPubEsp11_3_1993.htm
  76. http://www.ieo.es/publicaciones/especiales/1993/RyAPubEsp11_3_1993.htm
  77. http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6WDV-4KCPTWD-7&_user=10&_coverDate=12%2F31%2F1992&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1255440511&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=3587c83fd1dd3a23f12c44d5ec56bc85
  78. http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6WDV-4KCPTWD-7&_user=10&_coverDate=12%2F31%2F1992&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1255440511&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=3587c83fd1dd3a23f12c44d5ec56bc85
  79. http://scientiamarina.revistas.csic.es/index.php/scientiamarina/article/viewFile/1060/1103
  80. http://scientiamarina.revistas.csic.es/index.php/scientiamarina/article/viewFile/1060/1103
  81. http://scientiamarina.revistas.csic.es/index.php/scientiamarina/article/viewFile/1060/1103
  82. http://scientiamarina.revistas.csic.es/index.php/scientiamarina/article/viewFile/1060/1103
  83. http://scientiamarina.revistas.csic.es/index.php/scientiamarina/article/viewFile/1060/1103
  84. http://scientiamarina.revistas.csic.es/index.php/scientiamarina/article/viewFile/1060/1103
  85. http://scientiamarina.revistas.csic.es/index.php/scientiamarina/article/viewFile/1060/1103
  86. http://www.ieo.es/publicaciones/especiales/1993/RyAPubEsp11_3_1993.htm
  87. http://www.ieo.es/publicaciones/especiales/RyaPubEsp23_5_1997.htm
  88. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  89. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  90. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  91. http://www.realacademiagalega.org/dicionario#loadNoun.do?current_page=1&id=8139 camarón no dicionario da RAG.
  92. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  93. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  94. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  95. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  96. http://www.ieo.es/publicaciones/especiales/RyaPubEsp23_5_1997.htm
  97. http://www.ieo.es/publicaciones/especiales/RyaPubEsp23_5_1997.htm
  98. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20205-217.pdf
  99. http://scientiamarina.revistas.csic.es/index.php/scientiamarina/article/viewFile/1060/1103
  100. http://scientiamarina.revistas.csic.es/index.php/scientiamarina/article/viewFile/1060/1103
  101. http://scientiamarina.revistas.csic.es/index.php/scientiamarina/article/viewFile/1060/1103
  102. http://www.geol.uniovi.es/TDG/Volumen19/TG19-05.PDF
  103. http://www.ieo.es/publicaciones/especiales/RyaPubEsp23_5_1997.htm
  104. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  105. http://www.mma.es/secciones/evaluacion_ambiental/eval_impacto_proyectos/proyectos_ea/pdf/cos0071an03_estudioambientalmemoria.pdf
  106. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  107. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  108. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20293-325.pdf
  109. http://bddoc.csic.es:8080/detalles.html?tabla=docu&bd=ICYT&id=195552
  110. http://www.idcaixanova.com/pdf_arao/P04_gal.pdf
  111. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20205-217.pdf
  112. http://www.mma.es/secciones/evaluacion_ambiental/eval_impacto_proyectos/proyectos_ea/pdf/cos0071an03_estudioambientalmemoria.pdf
  113. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20205-217.pdf
  114. http://www.ieo.es/publicaciones/boletin/pdfs/bol19/19%20%281-4%29%20205-217.pdf


Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Wikispecies-logo.svg
Wikispecies posúe unha páxina sobre: Lista de crustáceos de Galicia
Commons
Commons ten máis contidos multimedia sobre: Lista de crustáceos de Galicia

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]