Lista de candidatos a planeta anano

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

A día de hoxe, a Unión Astronómica Internacional clasificou 5 obxectos coma planetas ananos: Ceres, Plutón, Eris, Haumea, e Makemake, pero pensase que varias decenas máis de obxectos poderían entrar nesta categoría. A cualidade que cualifica ós planetas ananos coma tales, é que "teñan suficiente masa para que súa propia gravidade sexa o suficientemente grande coma para vence-la súa propia rixidez de corpo sólido, asumindo así un equilibrio hidrostático cunha forma cuasi-esférica".[1][2][3] Este planetas ananos quedan máis aló da órbita de Neptuno son chamados Plutoides, en referencia a Plutón. Excepto no caso de Plutón e Ceres, as observacións directas foron insuficientes para outorgarlles esta clasificación. Pero baseándose nos coñecementos actuais sobre a relaxación gravitacional dos corpo de xeo a formas esféricas, hai na actualidade 73 candidatos potenciais a planetas ananos entre a poboación de corpos trans-neptunianos (TNOs).[4] Estimase que poden existir uns 200 planetas ananos no cinto de Kuiper e máis de 2000 nas rexións exteriores do Sistema Solar.[4] O primeiro obxectos trans-neptuniano descuberto despois de Plutón e que sexa un firme candidato a planeta anano é (15874) 1996 TL66, ó cal o Telescopio Espacial Spitzer estimoulle un diámetro duns 575 km.[5]

Cambio nos procedementos de nomeamento da UAI[editar | editar a fonte]

A UAI modificou os procesos de nomeamento dos obxectos con altas probabilidades de ser plutoides, recibindo así un tratamento distinto respecto do resto de TNOs. Os obxectos cunha magnitude absoluta menor de +1 (e polo tanto cunha estimación dun diámetro de coma mínimo 838 km[6]) serán supervisados por dous comités de nomenclatura, no canto de un. Unha vez bautizados, os obxectos son declarados planetas ananos. Só Makemake e Haumea pasaron por este proceso de nomeamento coma presuntos plutoides.

Candidatos[editar | editar a fonte]

Cores dos trans-neptunianos

Mike Brown estima que un obxecto primordialmente composto por xeos cun diámetro de entre 200 a 400 km, estará en equilibrio hidrostático.[4] Isto con leva que tódolos TNOs listados aquí teñen ou sospeitase que teñan 400 km de diámetro ou máis.[4] Con todo hai que subliñar que estas estimacións de diámetros varían moito, e polo tanto foron ordenados polas súas magnitudes absolutas, H, no canto de ordenalos por diámetro. Os diámetro mínimos correspondese cun albedo máximo de 1. Pero sospeitase que moitos dos posibles candidatos a planeta anano sexan máis escuros, o cal faría que fosen substancialmente moito máis grandes, esta variación é debido as tolinas que se forman nestes corpos xeados a causa da radiación e vento solar, estas tolinas tamén causan unha traza vermella no espectro deses corpos. Eris ten un albedo alto dun 0,8–0,9, e tamén se estima que a familia de Haumea sexa brillante.

E todo vense a complicar máis con candidatos coma 1999 TC36, dos cales descubriuse que son sistemas binarios ou incluso triplos. O plutino 1999 TC36 foi resolto coma un sistema triplo polo Hubble, agora que só está a 30,7 UA[7] respecto do Sol (xusto por detrás da órbita de Neptuno).

A día de hoxe, Ceres é o único planeta anano que está no cinto de asteroides. No momento do anuncio do termo "plutoide", a UAI notificou que "dentro dos actuais coñecementos científicos dos que se dispón, pensamos que Ceres posiblemente sexa o único obxecto do seu tipo". Polo tanto, actualmente non existe unha categoría proposta para os corpos semellantes a Ceres."[3] A única posible excepción podería ser Vesta, o segundo asteroide máis masivo do cinto de asteroides; Vesta semella ter un interior plenamente diferenciado e nalgún momento do seu pasado puido estar en equilibrio hidrostático.[8] O terceiro corpo máis masivo do cinto de asteroides é Pallas, que ten unha superficie irregular e pensase que ten un interior parcialmente diferenciado. Mike Brown estima que é máis difícil que un obxecto rochoso teña unha forma redondeada cá un corpo de xeo, posiblemente un obxecto rochoso por debaixo dun diámetro duns 900 km non estará en equilibrio hidrostático.[4]

Candidatos alpha do telescopio Spitzer[editar | editar a fonte]

A lista de abaixo só contén candidatos alpha, os diámetros deste candidatos foron estimados en máis de 600 km polo Telescopio Espacial Spitzer.[5] (225088) 2007 OR10 non foi incluído nesta lista alpha xa que non foi estudado polo Spitzer. Cabe subliñar que se estima que (84522) 2002 TC302 te unha magnitude absoluta (H) menor cós obxectos da lista, pero que posúa pola contra un albedo baixo.

O calculo do diámetro de Ixion depende do albedo (a fracción de luz que reflicte).
Nome (H) Spitzer
Diámetro (km)
Spitzer
Albedo
V–R (Cor)
Sedna 1,6 <1600 >0,16 0,78
(84522) 2002 TC302 3,8 1150 0,03+0,03
−0,01
0,67
Orcus 2,3 946 0,28±0,04 0,37
Quaoar 2,7 844 0,199+0,13
−0,07
0,64
(55565) 2002 AW197 3,2 734 0,117+0,04
−0,03
0,56
(84922) 2003 VS2 4,0 725 0,058+0,04
−0,02
0,59
2002 MS4 3,8 726 0,084+0,03
−0,02
0,38
(208996) 2003 AZ84 4,0 686 0,12+0,04
−0,03
0,36
(55637) 2002 UX25 3,6 681 0,115+0,05
−0,03
0,57
(90568) 2004 GV9 3,9 677 0,08±0,02 0,52
Ixion 3,2 650 0,12+0,14
−0,06
0,61

Listados por magnitude absoluta (H)[editar | editar a fonte]

Por baixo de 3[editar | editar a fonte]

Terra Disnomia Eris Caronte Plutón Makemake Haumea Sedna Orcus 2007 OR10 Quaoar Ficheiro:EightTNOs.png
Comparación entre Eris, Plutón, Makemake, Haumea, Sedna, Orcus, 2007 OR10, Quaoar, e a Terra (todos a escala)

Estes TNOs están por riba de mil km de diámetro cando se asume o albedo xenérico para os TNOs que é de 0.09, teñen nesta lista uns diámetros teóricos mínimos por riba dos 382 km.

Nome H Categoría Diámetro (km) Diam.[9]Min. Masa
(1020 kg)
Distancia media
respecto do Sol (UA)[4]
por [4] por [10] outros
Sedna 1,58 Obxecto distante 1800 1700 < 1600[5] 650 8,3–70? 486,0
(225088) 2007 OR10 1,70 Obxecto do disco disperso 1834 900–1400 608 67
Orcus 2,30 plutino 1100 901 875–1020[5] 460 6,32[11] 39,34
Quaoar 2,71 cubewano 1290 842 820–960[12] 383 13–19[12] 43,58

Entre 3 e 4[editar | editar a fonte]

Os seguintes candidatos a planeta anano teñen un diámetros teóricos mínimos de entre 210 a 330 km.

Nome H Categoría Diámetro (km) Masa
(1020 kg)
Distancia media
respecto do Sol (UA)[4]
por [4] por [10] outras
(55636) 2002 TX300 3,19 Familia de Haumea 800 709 286[13] 0,2 43,11
Vesta 3,20 asteroide 578×560×458 km[14] 2,67 ± 0,02[15] 2.361
Ixion 3,20 plutino 980 727 430–910;[5] 900–1230 [16] ~3? 39,65
(55565) 2002 AW197 3,26 cubewano 940 766 625–850;[5] 770–1010 [16] ~4? 47,30
2005 QU182 3,40 SDO 919 925[6][17] (550-1240)[18] 113
(202421) 2005 UQ513 3,40 cubewano 919 925[6][17] (550-1240)[18] 43
(229762) 2007 UK126 3,40 SDO 919 530-1190[18] 73
(174567) 2003 MW12 3,40 cubewano 740 838 45,94
(55637) 2002 UX25 3,60 cubewano 810 649 570-795 [5] ~3? 42,53
Varuna 3,70 cubewano 780 785 755-1025;[19] 480-800 [5] 42,90
(278361) 2007 JJ43 3,7 cubewano 1008 1015[6][17] 47,99
2002 MS4 3,77 cubewano 740 728 600-850 [5] 41,90
2006 QH181 3,80 Obxecto semi-distante 765 67,3
(84522) 2002 TC302 3,81 5:2 SDO 710 1150 920-1480[5] ~15? 55,02
2010 EK139 3,81 SDO 765 462-1033[18] 69,4
(145452) 2005 RN43 3,90 cubewano 740 730 41,53
(90568) 2004 GV9 3,90 cubewano 680 681 610-750 [5] ~3? 42,23
(42301) 2001 UR163 3,97 9:4 SDO 620 636 51,40
(84922) 2003 VS2 3,97 plutino 610 636 540-925 [5] 39,27
(120178) 2003 OP32 3,97 Familia de Haumea 650 666 230 km 43,24

Entre 4 e 5[editar | editar a fonte]

Nome H Categoría Diámetro (km) Masa
(1020 kg)
Distancia media
respecto do Sol (UA)[4]
por [4] por [10] outros
(145453) 2005 RR43 4,0 Familia de Haumea 697 252 km 43
(208996) 2003 AZ84 4,0 plutino 710 686 590–785 km[5] 39,45
(230965) 2004 XA192 4,0 cubewano 696 46,98
2010 KZ39 4,0 SDO 697 421-942[18] 184,4
Pallas 4,13 asteroide 582×556×500±9 km[8] 2,11±0,26[20] 2,772
2010 RE64 4,2 cubewano 380-860[18] 45,8
2010 RF43 4,2 cubewano 380-860[18] 46,5
120347 Salacia 4,3 cubewano 560 548 41,97
2003 UZ413 4,3 plutino 591
(120348) 2004 TY364 4,3 outro tipo de TNO 540 554 38,72
2010 VR11 4,4 cubewano 350-784[18] 44,4
2010 FX86 4,4 cubewano 580 350-784[18] 44,05
2009 YE7 4,4 SDO 210-584 54,2
2008 ST291 4,4 SDO 583 350-784[18] 106
(145451) 2005 RM43 4,4 SDO 560 580 89,73
2004 NT33 4,4 cubewano 580
2004 XR190 (Buffy) 4,47 SDO 540 572 57,36
2010 VV11 4,5 cubewano 330-750[18] 42
(119951) 2002 KX14 4,5 cubewano? 560 560 <560(?)[5] 39,01
(144897) 2004 UX10 4,5 plutino 529 39,1
(19308) 1996 TO66 4,56 Familia de Haumea 540 900 200 km 43,19
2004 PR107 4,6 lost 520 522 ~45
2010 VZ98 4,7 cubewano 305-680[18] 43,2
2001 QF298 4,7 plutino 490 420 39,30
(26375) 1999 DE9 4,7 2:5 TNO 490 461 461±45[5] 1? 55,72
38628 Huya 4.7 plutino 480 506 532±25[5] 1,6? 39,76
(145480) 2005 TB190 4,7 detached 505 76,38
(175113) 2004 PF115 4,7 plutino 505 39,18
(47171) 1999 TC36 4,73 plutino 440 A1=286 +45
−38
A2=265 +41
−35
0,12[21] 39.27
2007 JH43 4,7 plutino 522 39,56
2003 QX113 4,7 Obxecto distante 450 505 49,9
(24835) 1995 SM55 4,8 Familia de Haumea 470 702 174 km 41,64
(120132) 2003 FY128 4,8 Obxecto distante 430 440 49,77
(82075) 2000 YW134 4,8 8:3 TNO 430 431 57,77
19521 Chaos 4,9 cubewano 450 745 45,56
2002 XV93 4,9 plutino 430 457 39,22
2002 CY248 4,9 cubewano 410 440 46,18
2008 OG19 4,9 SDO 461 67
2000 CN105 5,0 cubewano 430 440 44,65

Por riba de 5[editar | editar a fonte]

Nome H Categoría Diámetro (km) Distancia media
respecto do Sol (UA)[4]
(119979) 2002 WC19 5,0 twotino 410,[4] 400[10] 47,67
(79360) 1997 CS29 5,1 cubewano 410,[4] 305[10] 43,87
1999 CD158 5,1 SDO 410,[4] 426[10] 43,69
(26181) 1996 GQ21 5,2 SDO 401 94,88
2006 HH123 5,2 asteroide perdido 400[10] ~56
(15874) 1996 TL66 5,4 SDO 632,[4] 460-690 [5] 83
2003 QW90 5,4 cubewano 560,[4] 396[10] 43,65
Hygiea 5,43 asteroide 500×385×350[20] 3,139
2002 KW14 5.3 SDO 510,[4] 440[10] 47.08
(35671) 1998 SN165 5,8 cubewano 460 [5] 37,93

Os candidatos cunha magnitude absoluta superior a H=6, non foron incluidos xa que se lles asumiu un albedo escuro de só 0.04, o cal da coma resultado estimacións de diámetro inferiores ós 400 km.[6]

Notas[editar | editar a fonte]

  1. "IAU 2006 General Assembly: Result of the IAU Resolution votes". International Astronomical Union. 2006. http://www.iau.org/iau0603.414.0.html. Consultado o 26-01-2008.
  2. "Dwarf Planets". NASA. http://solarsystem.nasa.gov/planets/profile.cfm?Object=Dwarf&Display=OverviewLong. Consultado o 22-01-2008.
  3. 3,0 3,1 Plutoid chosen as name for Solar System objects like Pluto. http://www.iau.org/public_press/news/release/iau0804/.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 Mike Brown. "The Dwarf Planets". http://web.gps.caltech.edu/~mbrown/dwarfplanets/. Consultado o 20-01-2008.
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 M.A. Barucci; John Stansberry, Will Grundy, Mike Brown, Dale Cruikshank, John Spencer, David Trilling, Jean-Luc Margot (2007). "Physical Properties of Kuiper Belt and Centaur Objects: Constraints from Spitzer Space Telescope". Kuiper Belt. arXiv:[http://arxiv.org/abs/astro-ph/0702538 astro-ph/0702538 [http://arxiv.org/abs/astro-ph/0702538 astro-ph/0702538]]. Bibcode 2008ssbn.book..161S.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Dan Bruton. "Conversion of Absolute Magnitude to Diameter for Minor Planets". Department of Physics & Astronomy (Stephen F. Austin State University). http://www.physics.sfasu.edu/astro/asteroids/sizemagnitude.html. Consultado o 13-06-2008-06-13.
  7. "AstDys (47171) 1999TC36 Ephemerides". Department of Mathematics, University of Pisa, Italy. http://hamilton.dm.unipi.it/astdys/index.php?pc=1.1.3.0&n=47171. Consultado o 07-12-2009.
  8. 8,0 8,1 Savage, Don; Jones, Tammy; and Villard, Ray (19-04-1995). "Asteroid or Mini-Planet? Hubble Maps the Ancient Surface of Vesta". Hubble Site News Release STScI-1995-20. http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/1995/20/image/c. Consultado o 17-10-2006.
  9. Minimum diameter = 1329*10(−H/5)
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 10,7 10,8 Robert Johnston. "List of Known Trans-Neptunian Objects". http://www.johnstonsarchive.net/astro/tnoslist.html. Consultado o 07-08-2010.
  11. Brown, M.E.; Ragozzine, D.; Stansberry, J.; Fraser, W.C. (2009). "The size, density, and formation of the Orcus-Vanth system in the Kuiper belt". AJ. arXiv:[http://arxiv.org/abs/0910.4784 0910,4784 [http://arxiv.org/abs/0910.4784 0910,4784]]. Bibcode 2010AJ....139.2700B. DOI:10.1088/0004-6256/139/6/2700.
  12. 12,0 12,1 Brown, Michael E.; Fraser, Wesley C. (2010). "Quaoar: A Rock in the Kuiper belt". The Astrophysical Journal. http://arxiv4.library.cornell.edu/abs/1003.5911. Consultado o 01-04-2010.
  13. Clara Moskowitz (16-06-2010). "Scientists size up a bright mini-world". MSNBC. http://www.msnbc.msn.com/id/37735465/ns/technology_and_science-space/. Consultado o 16-06-2010.
  14. Thomas, P. C.; e o seu equipo. (1997). "Impact excavation on asteroid 4 Vesta: Hubble Space Telescope results". Science 277 (5331): 1492. Bibcode 1997Sci...277.1492T. DOI:10.1126/science.277.5331.1492.
  15. Baer, James; Chesley, Steven R. (2008). "Astrometric masses of 21 asteroids, and an integrated asteroid ephemeris" (PDF). Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy (Springer Science+Business Media B.V. 2007) 100 (2008): 27–42. Bibcode 2008CeMDA.100...27B. DOI:10.1007/s10569-007-9103-8. http://www.springerlink.com/content/h747307j43863228/fulltext.pdf. Consultado o 11-11-2008.
  16. 16,0 16,1 David C. Jewitt. "Kuiper Belt". http://www2.ess.ucla.edu/~jewitt/kb.html. Consultado o 22-01-2008.
  17. 17,0 17,1 17,2 Asumindo un albedo do 0,09.
  18. 18,00 18,01 18,02 18,03 18,04 18,05 18,06 18,07 18,08 18,09 18,10 18,11 "Absolute Magnitude (H)". NASA/JPL. http://neo.jpl.nasa.gov/glossary/h.html. Consultado o 09-12-2008.
  19. Dave Jewitt: Size and Albedo of Kuiper Belt Object (20000) Varuna
  20. 20,0 20,1 Baer, James; Steven R. Chesley (2008). "Astrometric masses of 21 asteroids, and an integrated asteroid ephemeris". Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy (Springer Science+Business Media B.V. 2007) 100 (2008): 27–42. Bibcode 2008CeMDA.100...27B. DOI:10.1007/s10569-007-9103-8. http://www.springerlink.com/content/h747307j43863228/fulltext.pdf. Consultado o 11-11-2008.
  21. Benecchi, S.D; Noll, K. S.; Grundy, W. M.; Levison, H. F. (2009). "(47171) 1999 TC36, A Transneptunian Triple". Icarus. arXiv:[http://arxiv.org/abs/0912.2074 0912,2074 [http://arxiv.org/abs/0912.2074 0912,2074]]. Bibcode 2010Icar..207..978B. DOI:10.1016/j.icarus.2009.12.017.

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Outros artigos[editar | editar a fonte]

Ligazóns externas[editar | editar a fonte]