Lista de bivalvos de Galicia

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.

A seguinte é unha lista alfabética dos bivalvos atopados en Galicia. Está baseada na información recollida dos traballos feitos polo experto en malacoloxía galego Emilio Rolán.[1] [2]

Este grupo conten arredor de 30.000 especies vivas [3] das cales máis de 200 foron atopadas con maior ou menor abundancia nas costas galegas.

A taxonomía da fauna malacolóxica está sometida a bastantes cambios debido ás novas achegas de información científica, polo que precisa de revisións periódicas para poder engadir os novos datos obtidos.

Unha das intencións da presente lista é a de engadir, cando existan, os correspondentes nomes comúns das especies da nosa fauna de bivalvos, procurando sempre citar a referencia oportuna.

A[editar | editar a fonte]

A
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Abra alba
W. Wood, 1802
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Abra alba 2.jpg Vive en: fondos fangosos na rexión infralitoral
Abra nitida
O. F. Müller, 1789
..........
EN
Sin.:Abra intermedia
Vive en: fondos areosos e fangosos na rexión infralitoral, tamén na rexión litoral
Abra segmentum
Récluz, 1843
..........
EN
Vive en: na rexión infralitoral semienterrada baixo area e lama.
Abra tenuis
Montagu, 1803
..........
EN
Vive en: fondos fangosos infralitorais
Acanthocardia aculeata
Linné, 1758
Berberecho macho
LC
Acanthocardia aculeata 001.jpg Comestible
Sin.:Cardium aculeatum,
Cardium spinosum
Vive en: fondos de area grosa con lama na rexión infralitoral dende os 10 metros de prof.
Acanthocardia echinata
Linné, 1758
Berbercho bravo
LC
Acanthocardia echinata.jpg Sin.:Cardium novum, Cardium flexuosum.
Vive en: fondos de sedimentos dende os 10 m. de prof.
Acanthocardia paucicostata
G. B. Sowerby II, 1834
..........
EN
Acanthocardia paucicostata2.jpg Vive en: fondos fangosos na rexión infralitoral
Acanthocardia tuberculata
Linné, 1758
Marolo
EN
Acanthocardia tuberculata.jpg Sin.:Cardim citrinum,
Cardium fasciatumVive en: fondos infralitorais de area, cascallo e algo de lama.
Aequipecten opercularis
Linné, 1758
Volandeira
LC
Dist Toniña GZ.svg Chlamys opercularis 6 a.jpg Comestible
Sin.:Chlamys opercularis
Ostrea dubia,
Pecten opercularis
Vive en: fondos infralitorais de area e cascallo.
Anadara diluvii
Lamarck, 1805
Arca do diluvio
EN
Fósil vivinte
Anodonta anatina
Linné, 1758
Ameixa xigante de auga doce
EN
E Auga doce
Vive en: aguas correntes en fondos arenosos dos ríos.
Anodonta cygnea
Linné, 1758
Ameixa de río
VU
Anodonta cygnea1.jpg Auga doce
Vive en: enterrada en fondos de areas e gravas
Anodontia fragilis
Philippi, 1836
..........
EN
Vive en: fondos de roca e algares de 5 a 20 m. de prof.
Anomia ephippium
Linné, 1758
Ostra brava
EN
Dist Toniña GZ.svg Ostra brava Comestible
Vive en: fixada a substratos duros en zonas rochosa ata 150m de prof.
Arca tetragona
Poli, 1795
..........
EN
Sin.:Tetrarca tetragona.
Vive en: fixa a rochas e gretas
Arca pectunculoides
Scacchi, 1834
..........
EN
Sin.:Bathyarca petunculoides?
Arcopagia crassa
Pennant, 1777
..........
EN
T Sin.:Tellina crassa
Vive en: a profundidades maiores a 5m.
Arctica islandica
Linné, 1767
..........
EN
Arctica islandica 001.jpg Sin.:Cyprina islandica,
Venus islandica
Un exemplar atopado é o animal máis vello da terra con 410 anos de idade[4].
Astarte fusca
Poli, 1795
..........
EN
Vive en:escava en fondos fangosos.
Astarte sulcata
Da Costa, 1778
..........
EN
Astarte sulcata 001.jpg Vive en:escava en fondos fangosos.
Atrina fragilis
Pennant, 1777
..........
EN
Atrina-fragilis 01.jpg Vive en: erecta enterrada en fondos de area e lama.
Azorinus chamasolen
Da Costa, 1778
..........
EN
Sin.:Solen chamasolen,
Zozia antiquata
Vive en: en fondos brandos e sedimentarios.

B[editar | editar a fonte]

B
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Barnea candida
Linné, 1758
..........
EN
E litófaga
Vive en: perforando as madeiras
Barbatia nodulosa
Müller, 1766
..........
EN
Vive en:Asperarca nodulosa?,
Barbatia scabra?
Vive en:suxeita as rochas co biso.
Bornia geoffroyi
Payraudeau, 1826
...........
EN
Especie Alóctona.
Vive en: fondos de area, en ocasións baixo pedras.

C[editar | editar a fonte]

C
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Callista chione
Linné, 1758
Ameixón
LC
Dist Toniña GZ.svg Ameixón Comestible
Sin.:Cytherea chione,
Vive en:Fondos de areas limpas infralitorais (ata os 100 m.)
Cardita calyculata[5]
Linné, 1758
..........
EN
Vive en:fondos rochosos da rexión intermareal.
Cerastoderma edule
Linné, 1758
Berberecho
LC
Dist Toniña GZ.svg Berberecho Comestible
Sin.:Cardium edule,
Cardium vulgare
Vive en:na rexión intermareal enterrado no fango.
Cerastoderma glaucum
Poiret, 1789
Birollo[6]
EN
Dist Toniña GZ.svg Birollo Comestible
Sin.:Cardium glaucum,
Cerastoderma LamarckiVive en:na rexión intermareial enterrado no fango e ten maior tolerancia as augas de menor salinidade que C.edule.
Chama gryphoides
Linné, 1758
Xoieiro
EN
Vive en:fixa sobre substratos duros.
Chamelea striatula
Da Costa, 1778
Chirla[7]
EN
Dist Toniña GZ.svg C Comestible
Vive en:fondos de area fanagosa desde o litoral inferior ó infralitoral.
Chlamys bruei
Payraudeau, 1826
..........
EN
Sin.:Pseudamussium sulcatum?
Chlamys distorta
Da Costa, 1778
...........
EN
Dist Toniña GZ.svg Sin.:Talochlamys pusio?
Vive en:Fixa ao substrato rochoso na rexión infralitoral.
Chlamys flexuosa
Poli, 1795
..........
EN
Sin.:Flexopecten flexuosus?,
Ostrea flexuosa
Vive en:fondos areosos e fangosos a 20 m. de prof.
Chlamys varia
Linné, 1758
Zamburiña[8]
LC
Dist Toniña GZ.svg E Comestible
Sin.:Mimachlamys varia?
Vive en:fixada ao substrato en fondos de cascallo ata 30 m.de prof.
Clausinella fasciata
Da Costa, 1778
Escupiña de bandas
EN
Dist Toniña GZ.svg Comestible
Sin.:Venus fasciata,
Vive en:fondos areosos e de grava da rexión infralitoral a uns 15 m. de prof.
Cochlodesma praetenue
Pulteney, 1799
..........
EN
Sin::Thracia praetenuis
Vive en:fondos de areas do infralitoral.
Corbicula fluminea[9]
Müller, 1774
Ameixa asiática[10]
EN
E Auga doce
Vive en:fondos lamosos ou areosos na parte final do Río Miño.
Corbula gibba
Olivi, 1792
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Sin::Corbula nucleus
Vive en:fondos de area fangosa da rexión infralitoral.
Coralliophaga lithophagella
Lamarck, 1819
.........
EN
Vive en:fendeduras de rochas e cunchas.
Crassostrea angulata
Lamarck, 1819
Ostión portugués[11]
LC
E Comestible
Sin::Crassostrea gigas?,
Ostrea angulata
Especie alóctona
Vive en:fondos de cascallo da rexión infralitoral e en bateas.
Crassostrea virginica
Gmelin, 1791
Ostra americana[12]
LC
E Comestible
Especie alóctona
Vive en:en bateas onde foi introducida.
Ctena decussata
O.G. Costa, 1829
..........
EN
Sin::Codakia decussata
Vive en: atópase sobre fondos sedimentarios de area e fango. Non foi atopada viva en Galicia, só as valvas soltas.
Cuspidaria capensis
E. Smith, 1885
.........
EN
Sin::Neaera capensis
Vive en:fondos fangosos infralitorais.
Cuspidaria curta
Jeffreys, 1876
..........
EN
Sin::Cardiomya curta??
Vive en:fondos fangosos infralitorais.
Cuspidaria cuspidata
Olivi, 1792
...........
EN
Sin::Neaera cuspidata
Vive en:fondos fangosos infralitorais.
Cuspidaria obesa
Lovén, 1846
..........
EN
Sin::Neaera obesa
Cyclopecten hoskynsi
Forbes, 1844
..........
EN
Sin::Cyclopecten imbrifer,
Pecten hoskynsi,
Pecten pustulosus

D[editar | editar a fonte]

D
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Dacrydium vitreum
Möller, 1842
..........
EN
Delectopecten vitreus
Gmelin, 1791
..........
EN
Sin::Pecten vitreus,
Chlamys chaperi,
Pseudamussium gelatinosum
Devonia perrieri
Malard, 1904
..........
EN
Vive en':Vive xunto á holoturia Leptosynapta.
Digitaria digitaria
Linné, 1758
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Vive en:na rexión infralitoral entre algas, e tamén en fondos de areas limpas.
Diplodonta apicalis
Philippi, 1836
..........
EN
Sin::Diplodonta trigona?
Diplodonta rotundata
Montagu, 1803
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg E Vive en: na rexión infralitoral en fondos con lama ou area.
Donacilla cornea
Poli, 1795
..........
EN
Sin.:Mactra cornea, Donax elliptica, Mesodesma donacilla
Vive en:na rexión litoral infeior das costas expostas entre areas grosas.
Donax semistriatus
>Poli, 1795
Cadelucha raiada[13]
LC
Comestible
Vive en:fondos areosos da rexión infralitoral.
Donax trunculus
Linné, 1758
Cadelucha[14]
LC
Dist Toniña GZ.svg E Comestible
Vive en:fondos areosos da rexión infralitoral.
Donax vittatus
Da Costa, 1778
.........
LC
E Vive en:fondos areosos da rexión infralitoral.
Dosinia lupinus
Linné, 1758
.........
EN
E Sin::Dosinia lincta
Vive en:fondos areosos e de cascallo na rexión infralitoral.
Dosinia exoleta
Linné, 1758
Reloxo[15]
LC
Dist Toniña GZ.svg E Comestible
Vive en:fondos areosos da rexión infralitoral.

E[editar | editar a fonte]

E
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Eastonia rugosa
Helbling, 1779
..........
EN
E Vive en:en fondos con lama enterrada nos sedimentos. Non foi encontrada viva en Galicia.
Ensis arcuatus
Jeffreys, 1865
..........
EN
E Comestible
Vive en:fondos areosos, de area fina, infralitorais.
Ensis ensis
Linné, 1758
Navalla[16]
LC
E Comestible
Sin::Solen ensis,
Ensis sicula,
Vive en:fondos areosos, de area fina, infralitorais.
Ensis minor
Linné, 1758
Navalla recta
LC
E Comestible
Vive en:fondos areosos, de area fina, infralitorais.
Ensis siliqua
Linné, 1758
Longueirón[17]
LC
Dist Toniña GZ.svg E Comestible
Sin::Solen ligulus,
Solen novaculus
Vive en:fondos areosos, de area fina, infralitorais.
Epilepton clarkiae
Clark, 1852
.........
EN
Vive en:distribúese desde a parte inferior da costa no sublitoral, en asociación con diversas especies de sipunculidos.
Ervilia castanea
Montagu, 1803
..........
EN

G[editar | editar a fonte]

G
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Galeomma turtoni
in Turton, 1825
..........
EN
Vive en:sobre fondos duros e sobre algunhas esponxas.
Gari costulata
Turton, 1822
..........
EN
Sin.:Psammobia costulata,
Vive en:na rexión infralitoral.Moi rara en Galicia.
Gari fervensis
Gmelin, 1791
..........
EN
E Sin.:Psammobia ferroeensis,
Psammobia fervensis
Vive en:na rexión infralitoral, nos fondos de cascallo.
Gari tellinella
Lamarck, 1818
...........
EN
Dist Toniña GZ.svg Sin.:Psammobia tellinella,
Vive en:na rexión infralitoral, nos fondos de cascallo.
Gastrana fragilis
Linné, 1758
..........
EN
E Vive en:no pasado colonizou as rías pero agora o seu número vai en descenso.
Glossus humanus
Linnaeus, 1758
.........
EN
Sin.:Isocardia cor,
Cardium humanus
Vive en:enterrado na area e o fango na rexión circalitoral, dende 10 m. de prof.
Goodallia triangularis
Montagu, 1803
.........
EN
Dist Toniña GZ.svg Sin.:Astarte triangularis
Tridonta triangularis
Vive en:na rexión infralitoral en fondos areosos.
Gouldia minima
Montagu, 1803
.........
EN
Vive en:na rexión infralitoral en fondos de area fangosa.
Gregariella petagnae
Scacchi, 1832
..........
EN
Vive en:na rexión infralitoral entre algas.
Gregariella subclavata?
Libassi, 1859
..........
EN
Vive en:na rexión infralitoral entre algas.
Glycymeris glycymeris
Linné, 1758
Rabioso[18]
LC
E Sin.:Arca glycymeris
Vive en: na rexión infralitoral, en fondos de cascallo ou lamacentos.

H[editar | editar a fonte]

H
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Halonympha ledaeformis
Dautzenberg & H. Fischer, 1897
..........
EN
Halonympha nitens?
Locard, 1897
..........
EN
Hemilepton nitidum
Turton, 1822
..........
EN
Sin.:Erycina nitida
Lepton nitidum
Vive en:na rexión infralitoral en fondos areosos.
Heteranomia squamula
Linné, 1758
..........
EN
Sin.:Pododesmus squamula
Hiatella arctica
Pennant, 1777
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg E Sin.:Saxicava arctica
Vive en:na rexión infralitoral e escava nas rochas brandas e ocupa buratos xa existentes fixada polos filamentos do biso.
Hiatella rugosa
Pennant, 1777
..........
EN
Sin.:Saxicava rugosa
Vive en:na rexión infralitoral e escava nas rochas brandas e ocupa buratos xa existentes fixada polos filamentos do biso.
Hyalopecten similis
Laskey, 1811
..........
EN
Sin.:Similipecten similis?

I[editar | editar a fonte]

I
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Idasola simpsoni
Marshall, 1900
..........
EN
Sin.:Idas simpsoni??
Irus irus
Linné, 1758
..........
EN
Sin.:Notirus irus
Vive en:na rexión infralitoral, en fondos areosos con algas.

K[editar | editar a fonte]

K
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Kellia suborbicularis
Montagu, 1803
.........
EN
Dist Toniña GZ.svg E Vive en:na rexión litoral inferior ata a infralitoral entre algas e esponxas ou en fondos de cascallo.

L[editar | editar a fonte]

L
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Laevicardium crassum
Gmelin, 1791
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg E Sin.:Cardium crassum
Cardium norvegicum
Vive en:na rexión infralitoral en fondos de cascallo e area algo fangosa.
Laevicardium oblongum
Gmelin, 1791
..........
EN
Vive en:na rexión infralitoral en fondos de area fangosa.
Lasaea rubra
Montagu, 1803
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Sin.:Lasaea adansoni?
Vive en:na rexión litoral superior ata a rexión infralitoral entre as algas.
Lepton squamosum
Montagu, 1803
.........
EN
Vive en:na rexión infralitoral en fondos areosos.
Lima hians
Gmelin, 1791
.........
EN
Vive en:dende a rexión infralitoral ata uns 100 m. de prof.. As veces fai un niño feito de pedras unido mediante filamentos do biso.
Lima marioni
P. Fischer, 1888
.........
EN
Limaria loscombii
G. B. Sowerby I, 1823
.........
EN
Sin.:Limea loscombi,
Vive en:na rexión infralitoral nos buratos das rochas.
Limatula subauriculata
Montagu, 1808
.........
EN
Sin.:Lima sulcata,
Limatula sulcata,
Pecten subauriculatus
Limatula sulcata
Brown, 1827
..........
EN
Sin.:Limatula subauriculata?
Limea crassa
Forbes, 1844
.........
EN
Limopsis aurita
Brocchi, 1814
.........
EN
Limopsis minuta
Philippi, 1836
.........
EN
Loripes lucinalis
Lamarck, 1818
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Sin.:Loripes lacteus?
Vive en:na rexión litoral media e inferior, en fondos areosos
Lucinella divaricata
Linné, 1758
.........
EN
E Sin.:Divaricella divaricata
Vive en:na rexión infralitoral en fondos areosos.
Lucinoma borealis
Linné, 1767
.........
EN
E Sin.:Lucina borealis
Vive en:na rexión infralitoral en fondos areosos.
Lutraria angustior
Philippi, 1844
.........
EN
Vive en:na rexión infralitoral en fondos lamacentos.
Lutraria lutraria
Linné, 1758
Arola,
Navallón[19]
EN
Dist Toniña GZ.svg E Sin.:Lutraria elliptica
Vive en:na rexión infralitoral en fondos areosos.
Lutraria magna
Da Costa, 1778
Pixola
EN
E Sin.:Lutraria oblonga
Vive en:na rexión infralitoral en fondos de area ou cascallo algo lamacentos.
Lyonsia norwegica
Gmelin, 1791
..........
EN
Vive en:rexións infralitorais e circalitorais en fondos areosos.

M[editar | editar a fonte]

M
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Macoma balthica
Linné, 1758
..........
EN
E Sin.:Tellina balthica
Vive en
:Escava no fango e na area en augas someras e salobres.
Mactra stultorum
Linné, 1758
Ameixa lisa
EN
E Comestible
Sin.:Mactra corallina,
Cardium corallinum
Vive en:escava na area e grava dende a franxa infralitoral ata uns 100 m. de prof.
Manupecten pesfelis
Linné, 1758
..........
EN
Sin.:Ostrea elongata,
Pecten felipes
Vive en:fondos de area grosa e de cascallo.
Margaritifera margaritifera?
Linné, 1758
..........
CR
E Auga doce
Vive en:nos ríos de curso lento a pouca prof.
Microgloma pusilla
Jeffreys, 1879
..........
EN
Sin.:Leda pusilla
Modiolarca subpicta
Cantraine, 1835
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Sin.:Modiolarca tumida,
Musculus marmoratus,
Vive en:na rexión infralitoral entre algas pardas e pedras.
Modiolula phaseolina
Philippi, 1844
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Sin.:Modiolus phaseolinus
Vive en:na rexión litoral media o infralitoral entre algas.
Modiolus adriaticus
Lamarck, 1819
..........
EN
Sin.:Modiolula adriatica
Vive en:na rexión infralitoral en fondos lamacentos e tamén en lagoas costeiras areosas.
Modiolus barbatus
Linné, 1758
..........
EN
E Vive en:na rexión litoral inferior e no infralitoral en buratos das rochas ou entre as algas.
Monia squama?
Gmelin, 1791
..........
EN
Sin.:Pododesmus patelliformis??
Vive en:no infralitoral, en fondos de cascallo ou rocha.
Montacuta goudi
van Aartsen, 1996
..........
EN
Montacuta substriata
Montagu, 1808
..........
EN
Vive en:está en asociación con ourizos de mar, polo xeral adxunta ás espiñas anais.
Musculus costulatus
Risso, 1826
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Vive en:na rexión intermareal e na infralitoral entre as algas.
Musculus discors
Linné, 1767
..........
EN
Vive en:Nas costas rochosas da zona a mediados das mareas no sublitoral pouco profundo.
Mya truncata
Linné, 1758
..........
EN
E Vive en:En substratos mixtos de area, desde a parte inferior da terra a uns 70 m. de prof.
Myoforceps arystata
Dillwyn, 1817
..........
EN
Sin.:Myoforceps aristatus?
Myrtea spinifera
Montagu, 1803
..........
EN
Sin.:Lucina spinifera
Vive en:na rexión infralitoral en fondos fangosos.
Mysella bidentata
Montagu, 1803
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Sin.:Kurtiella bidentata?
Vive en:na rexión infralitoral en fondos areoos.
Mysia undata
Pennant, 1777
..........
EN
Vive en:escavan na llama en fondos mar adentro, pero probablemente exténdese pouco máis de 50 m.
Mytilaster minimus
Poli, 1795
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Vive en:no litoral superior nos buratos das rochas e entre colonias de Sabellaria alveolata.
Mytilus galloprovincialis
Lamarck, 1819
Mexillón[20]
LC
Dist Toniña GZ.svg E Comestible
Sin.:Mytilus edulis galloprovincialis
Vive en:pegado as rochas grazas ao biso, viven tamén na rexión infralitoral e están nas bateas.

N[editar | editar a fonte]

N
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Neolepton sulcatulum
Jeffreys, 1859
.........
EN
Nototeredo norvagica
Spengler, 1792
.........
EN
E Sin.:Nototeredo norvagicus
Nototeredo norvegica
Vive en:galerías escavadas na madeira.
Nucula hanleyi
Wincworth, 1931
.........
EN
Vive en:na rexión infralitoral en fondos fangosos.
Nucula nitidosa
Winckworth, 1930
.........
EN
Dist Toniña GZ.svg Sin.:Nucula nitida,
Vive en:na rexión infralitoral en fondos fangosos ou de area fina.
Nucula nucleus
Linné, 1758
.........
EN
Vive en:na rexión infralitoral en fondos fangosos.
Nucula sulcata
Bronn, 1831
.........
EN
Dist Toniña GZ.svg Vive en:na rexión infralitoral en fondos fangosos ou de sedimentos duros.
Nucula tenuis
Montagu, 1808
.........
EN
Sin.:Nuculoma tenuis?
Vive en:Sobre os depósitos de lamacentos, en alta mar, tal vez ao borde da plataforma continental.
Nucula tumidula
Malm, 1860
.........
EN
Nuculana commutata
Philippi, 1844
.........
EN
Sin.:Saccella commutata?

O[editar | editar a fonte]

O
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Ostrea edulis
Linné, 1758
Ostra[21]
LC
Dist Toniña GZ.svg E Comestible
Vive en:en esteiros, fondos lamacentos ou areosos e en rexión circalitorais. Tamén están en bateas.
Ostreola stentina
Payraudeau, 1826
Morruncho[22]
EN
Comestible
Vive en:en esteiros, fondos lamacentos ou areosos e en rexión circalitorais.

P[editar | editar a fonte]

P
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Palliolum incomparabile
Risso, 1826
.........
EN
Sin.:Pecten vitreus,
Pecten incomparabilis,
Pecten forestii
Palliolum tigerinum
Müller, 1776
..........
EN
E Sin.:Camptonectes tigrinus,
Pecten armoricanus,
Pecten triradiatus
Palliolum striatum
Müller, 1776
.........
EN
Sin.:Camptonectes striatus,
Pecten aculeatus,
Pecten striatum
Pandora inaequivalvis
Linné, 1758
..........
EN
Vive en:na rexión infralitoral, en fondos areosos a pouca profundidade.
Pandora pinna
Montagu, 1803
.........
EN
Vive en:na rexión infralitoral, en fondos areosos a pouca profundidade.
Panopea glycimeris
von Born, 1778
Arola xigante
EN
É o bivalvo máis grande de Europa.
Vive en:na rexión infralitoral enterrada a gran prof. na lama.
Paphia aurea
Gmelin, 1791
ameixa bicuda,
ameixa bruxa[23]
EN
Dist Toniña GZ.svg Comestible
Sin.:Venerupis aurea,
Vive en: esta enterrada en fondos areososo ou fangosos.
Parvicardium exiguum
Gmelin, 1791
..........
EN
E Sin.:Cardium ferruginosum,
Cardium stellatum
Vive en:rexión infralitoral en fondos areosos ou de lama e tamén en lagoas costeiras.
Parvicardium minimun
Philippi, 1836
.........
EN
Vive en:rexión infralitoral en fondos areosos
Parvicardium ovale
G. B. Sowerby II, 1840
..........
EN
Sin.:Cerastoderma ovale
Vive en:rexión infralitoral en fondos areosos ou de cascallo.
Parvicardium scabrum
Philippi, 1844
.........
EN
Sin.:Cardium scabrum,
Cerastoderma scabrum,
Parvicardium nodosum
Parvicardium vroomi
van Aartsen, Menkhorst & Gittenberg, 1984
..........
EN
Vive en:na area e grava,ata uns 100 m.
Pecten maximus
Linné, 1758
Vieira[24]
Cuncha do pelegrín
LC
Dist Toniña GZ.svg E Comestible
Sin.:Pecten vulgaris,
Ostrea maxima
Vive en:en fondos de area lamacentos ou tamén de areas limpas.
Petricola lithophaga
Retzius, 1786
..........
EN

Vive en:perfora dentro das rochas ou pedras de pequeno o mediano tamaño en augas someras.
Pharus legumen
Linné, 1758
Navallón
EN
E Vive en:na rexión infralitoral, en fondos areosos.
Phaxas pellucidus
Pennant, 1777
..........
EN
Sin.:Cultellus pellucidus,
Solen pygmaeus
Pholas dactylus
Linné, 1758
Barrena
EN
E Sin.:Pholas callosa
Vive en:augas pouco profundas, escavando en rocha branda, maderira e incluso area compactada.
Pholadidea loscombiana
Godall in Turton, 1819
..........
EN
Pisidium amnicum?
Müller, 1774
.........
EN
Auga doce
Vive en:enterrada na area dos ríos (en Galicia, no Río Miño).
Pisidium casertanum
Poli, 1791
..........
EN
Ampla dist GZ.svg Auga doce
Vive en:tanto en correntes, fontes, como en charcas ou agua estancada.
Plagiocardium papillosum
Poli, 1791
.........
EN
Dist Toniña GZ.svg Vive en:rexión litoral inferior a infralitoral en fondos lamosos.
Pododesmus aculeatus
O. G. Müller, 1776
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Vive en:na rexión infralitoral e litoral entre algas e baixo as pedras.
Pododesmus patelliformis
Linné, 1761
.........
EN
E Sin.:Anomia patelliformes,
Monia squama
Potomida littoralis?
Cuvier, 1798
..........
EN
Propeamussium lucidum
Wyville-Thompson, 1873
.........
EN
Sin.:Parvamussium lucidum
Auga doce
Vive en:nos fondos lamacentos dos ríos, precisando augas limpas.
Psammobia depressa
Pennant, 1777
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg E Sin.:Gari depressa
Vive en:na rexión infralitoral, en fondos de area e cascallo.
Pseudopythina macandrewi
P. Fischer, 1867
.........
EN
Vive en:dende a rexión litoral inferior ata a infralitoral, baixo pedras, fondos de areas e lama ou entre algas.
Pseudamussium septemradiatum?
Müller, 1776
..........
EN
Sin.:Pseudamussium peslutrae??
Pteria hirundo
Linné, 1761
.........
EN
Dist Toniña GZ.svg E Vive en:na rexión infralitoral, fixadas as gorgónias ou outras algas grandes.

R[editar | editar a fonte]

R
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Rhomboidella prideauxi
Leach, 1815
..........
EN
Ruditapes philippinarum[25]
Adams & Reeve, 1850
Ameixa xaponesa[26]
EN
E Comestible
Sin.:Tapes philippinarum,

S[editar | editar a fonte]

S
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Saxicavella jeffreysi
Winckworth, 1930
..........
EN
Vive en:na rexión infralitoral, en fondos areosos e fangosos.
Scrobicularia plana
Da Costa, 1778
Cadela[27],
Ameixa de can
LC
Dist Toniña GZ.svg E Comestible
Vive en:na rexión intermareal, en fondos de area fangosa en costas protexidas.
Solecurtus scopula
Turton, 1822
..........
EN
Vive en:na rexión infralitoral, en fondos fangosos.
Solemya togata
Poli, 1791
..........
EN
Sin.:Solenomya togata,
Vive en:na rexión infralitoral en fondos de area fangosa e en lagoas costeiras.
Solen marginatus
Pulteley, 1799
..........
LC
E Comestible
Sin.:Solen vagina,
Vive en:na rexión infralitoral, en area lamacenta.
Spisula elliptica
Brown, 1827
Cornecha
LC
E Comestible
Vive en:na rexión infralitoral en fondos areosos.
Spisula solida
Linné, 1758
Cornicha,
Ameixa branca[28]
LC
Dist Toniña GZ.svg E Comestible
Vive en:na rexión litoral superior ata 20 m. de prof.
Spisula subtruncata
Da Costa, 1778
Ameixa branca[29]
LC
E Sin.:Spisula triangula,
Vive en:na rexión litoral inferior ata a infralitoral en fondos de area protexidos.
Spondylus gussoni
O. G. Costa, 1829
..........
EN
Striarca lactea
Linné, 1758
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Sin.:Arca lactea,
Arca modiolus
Vive en:na rexión litoral inferior entre as grandes algas.

T[editar | editar a fonte]

T
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Tapes decussatus
Linné, 1758
Ameixa fina[30]
LC
Dist Toniña GZ.svg E Comestible
Sin.:Ruditapes decussatus, Tapes decussata
Vive en:na rexión litoral inferior ata a infralitoral en fondos de area algo fangosa.
Tapes rhomboides
Pennant, 1777
Ameixa rubia[31]
LC
Dist Toniña GZ.svg Comestible
Sin.:Venerupis rhomboides, Venus rhomboides,
Vive en:na rexión infralitoral, en fondos de area e cascallo.
Tellina compressa
Brocchi, 1814
..........
EN
Tellina distorta
Poli, 1791
..........
EN
E
Tellina donacina
Linné, 1758
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Vive en:na rexión intermareal en fondos areosos e en lagoas.
Tellina fabula
Gmelin, 1791
..........
EN
E Sin.:Angulus fabula,
Fabulina fabula
Vive en:na rexión intermareal en fondos areosos.
Tellina incarnata
Linné, 1758
..........
EN
Dist Toniña GZ.svg Vive en:na rexión intermareal en fondos areosos.
Tellina pygmaea
Lovén, 1846
..........
EN
Sin.:Tellina pusilla,
Angulus pygmaeus
Vive en:na rexión intermareal en fondos areosos.
Tellina serrata
Brocchi, 1814
..........
EN
Vive en:na rexión intermareal en fondos areosos.
Tellina tenuis
Da Costa, 1778
Tallerina[32]
LC
Dist Toniña GZ.svg E Vive en:na rexión intermareal en fondos areosos.
Tellimya ferruginosa
Montagu, 1808
..........
EN
E Sin.:Montacuta ferruginosa,
Vive en:na rexión intermareal en fondos areosos como comensal do ourizo Echinocardium cordatum.
Tellimya lactea
Brown, 1839
..........
EN
Vive en:Distribúense desde a parte inferior da terra ata menos de 100 m. de prof., introdúcense nos buratos e gretas.
Tellimya phascolionis
Dautzenberg & Fischer, 1925
..........
EN
Sin.:Montacuta phascolionis?
Teredo navalis
Linné, 1758
..........
EN
E Sin.:Serpula teredo,
Vive en:escava na madeira un tubo calcareo.
Thracia distorta
Montagu, 1803
..........
EN
Vive en:nas gretas e buratos nas rochas baixas na zona intermareal ata profundidades medias.
Thracia papyracea
Poli, 1791
..........
EN
Sin.:Thracia phaseolina,
Vive en:na rexión intermareal en fondos areosos.
Thracia villosiuscula
MacGillivray, 1827
..........
EN
Vive en:na rexión intermareal en fondos areosos.
Thyasira croulinensis
Jeffreys, 1847
..........
EN
Sin.:Axinulus croulinensis?
Thyasira flexuosa
Montagu, 1803
..........
EN
Vive en:na rexión intermareal en fondos fangosos.
Thyasira obsoleta
Verril & Bush, 1898
..........
EN
Sin.:Clausina croulinensis,
Cryptodon obsoletus.
Timoclea ovata
Pennant, 1777
..........
EN
E Sin.:Venus ovata,
Vive en:na rexión intermareal en fondos fangosos.
Turtonia minuta
Fabricius, 1780
..........
EN
Sin.:Cyamium minutum

U[editar | editar a fonte]

U
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Unio pictorum
Linné, 1758
..........
EN
E Auga doce
Vive en:nas augas correntes dos ríos en fondos lamosos.

V[editar | editar a fonte]

V
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Vasconiella jeffreysiana
P.Fischer, 1873
..........
EN
Venerupis saxatilis
Fleuriau de Bellevue, 1802
..........
EN
Vive en:na rexión inframareal, en gretas rochosas,
Venerupis senegalensis
Gmelin, 1791
Ameixa babosa[33]
LC
Dist Toniña GZ.svg E Sin.:Venerupis pullastra,
Venerupis corrugata
Vive en:na rexión litoral inferior a infralitoral en fondos de area lamosa.
Venus casina
Linné, 1758
..........
EN
Venus casina (Sowerby).jpg Sin.:Circomphalus casina,
Vive en:na rexión infralitoral en fondos de areas limpas.
Venus nux
Gmelin, 1791
Ameixa clara[34]
EN
Venus verrucosa
Linné, 1758
Carneiro[35]
LC
Dist Toniña GZ.svg E Vive en:na rexión infralitoral en fondos de area fangosa.
Verticordia acuticostata
Philippi, 1844
..........
EN
Sin.:Spinosipella acuticostata?.
Verticordia granulata
Seguenza, 1860
..........
EN
Sin.:Haliris granulata?.

X[editar | editar a fonte]

X
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Xenostrobus securis
Lamarck, 1819
..........
EN
Xylophaga dorsalis
Turton, 1819
..........
EN
Vive en:galerias escavadas na madeira.

Y[editar | editar a fonte]

Y
Especie
Autoridade, ano
Nome vulgar
EC
Distribución
Imaxe
Outros datos
Yoldiella messanensis
Jeffreys, 1870
..........
EN

Notas[editar | editar a fonte]

  1. Rolán, E. (1993): Guía ecolóxica das cunchas e moluscos de Galicia. Vigo: Edicións Xerais de Galicia. ISBN 84-7507-689-X.
  2. http://jettrigo.iespana.es/Paginas/Listados/000002Listado.htm Listaxe das especies de moluscos de Galicia
  3. Miller S.A., Harley J.P. 'Zoology 5ª edición. Editorial McGraw-Hill, Nova York (2001) Pax. 180
  4. http://www.genciencia.com/biologia/encuentran-en-islandia-una-almeja-de-410-anos
  5. Otero Schmitt, J.; Trigo Trigo, J.Distribución de cardita calyculata (mollusca:Bivalvia) en Galicia.Thalassas. Revista de ciencias del mar ISSN: 0212-5919
  6. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  7. Rolán, E.Guía ecolóxica das cunchas e moluscos de Galicia. Ed.Xerais, Vigo (1993) ISBN84-7507-689-X
  8. Rolán,E.Guía ecolóxica das cunchas e moluscos de Galicia. Ed.Xerais, Vigo (1993) ISBN84-7507-689-X
  9. Especie de orixe Asiática
  10. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  11. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  12. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  13. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  14. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  15. Rolán, E.Guía ecolóxica das cunchas e moluscos de Galicia. Ed.Xerais, Vigo (1993) ISBN84-7507-689-X
  16. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  17. http://webpesca.xunta.es/web/pesca/especie?content=/Pesca/Contidos/Especies/especie_0091
  18. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  19. Rolán, E.Guía ecolóxica das cunchas e moluscos de Galicia. Ed.Xerais, Vigo (1993) ISBN84-7507-689-X
  20. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  21. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  22. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  23. Rolán, E.Guía ecolóxica das cunchas e moluscos de Galicia. Ed.Xerais, Vigo (1993) ISBN84-7507-689-X
  24. Rolán, E.Guía ecolóxica das cunchas e moluscos de Galicia. Ed.Xerais, Vigo (1993) ISBN84-7507-689-X
  25. Esta especie está importada de Xapón
  26. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  27. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  28. Rolán, E.Guía ecolóxica das cunchas e moluscos de Galicia. Ed.Xerais, Vigo (1993) ISBN84-7507-689-X
  29. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  30. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  31. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  32. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  33. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  34. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf
  35. http://www.mapa.es/pesca/pags/Denominaciones/nuevo_listado_2009.pdf

Véxase tamén[editar | editar a fonte]

Wikispecies-logo.svg
Wikispecies posúe unha páxina sobre: Lista de bivalvos de Galicia
Commons
Commons ten máis contidos multimedia na categoría: Lista de bivalvos de Galicia

Outros artigos[editar | editar a fonte]