Isozaki Atea

Na Galipedia, a Wikipedia en galego.
Isozaki Atea.
As torres desde o Paseo de Uribitarte.
Isozaki Atea desde o outro lado da ría de Bilbao.

Isozaki Atea (Porta Isozaki) é o nome dun complexo de sete edificios deseñados polo arquitecto xaponés Arata Isozaki coa colaboración do arquitecto bilbaíno Iñaki Aurrekoetxea, no distrito de Abando, en Bilbao. Componse de dúas torres xemelgas de 82 metros e 23 andares e cinco edificios de entre 6 e 8 andares.

Historia e características[editar | editar a fonte]

No pasado tentouse a traves de diferentes iniciativas privadas rehabilitar o antigo Depósito Franco, sito no Peirao de Uribitarte, porén o obxetivo non se conseguiu por diferentes razóns, deixandoo durante máis dunha década nun lamentabel estado de abandono.

Por unha banda, na actualidade, a Pasarela de Uribitarte, deseñada por Calatrava, non conecta exactamente coa zona do Ensanche, onde hai unha intensa vida cotiá, creando unha barreira física entre esta e a ría. Este é un problema endémico de Bilbao, dado que a cidade viviu sempre de costas a ría, non habendo conexión directa con esta, motor das actividades industriais da cidade.

Doutra banda, o Concello ten a intención de crear elementos importantes ao longo da ría. Claros expoñentes deste criterio son puntos como o Museo Guggenheim, o Pazo de Euskalduna ou as obras de RIA 2000. Ademais destes xa existentes e en proceso de realización, pretendíase a construción dunha praza pública sobre a colindante rúa Mariña, e resolver así a problemática dun desnivel duns 14 metros entre a Ría e a zona do Ensanche.

Posteriormente, a empresa promotora Vizcaína de Edificaciones xestionou cos propietarios do solar sito alén da rúa Mariña a realización dunha actuación conxunta na área.

A solución exposta por Isozaki para responder a estas necesidades é deseñar unha Gran Escalinata duns 70 metros de lonxitude, equivalente á da Praza de España en Roma, para conectar estes dous niveis e facer dous edificios duns 80 metros de altura a ambos os dous lados desta. É a proposta de deseñar unha Porta da Cidade no século XXI co fin de conectar o Ensanche e a Ría.

Unha destas torres penetra directamente na prolongación da pasarela existente para dar a maior diversidade de conexión con ambos lados da Ría.

No interior do antigo Depósito Franco de Aduanas, separadamente dunha das torres, organízanse outros bloques colocados en forma de biombo. Esta disposición converte o antigo edificio nun recinto totalmente aberto, conservando o perfil do seu antigo trazado. Dende a cota intermedia da Gran Escalinata penetrase no recinto e continúa ata a planta soto 1, onde se atopan os accesos ao café, restaurante e comercios, dando unha maior integración entre a cidade e o edificio.

O uso de cada bloque está definido segundo as condicións da súa situación, é dicir, a parte que se atopa coa cota da rúa ou praza e os sotos están destinados a actividades comerciais ou estacionamento, mentres que os demais niveis serán destinados a vivendas.

Igualmente, esta diferenciación pódese observar polo tipo de materiais propostos. A elección de diferentes acabados pretende formar un conxunto diversificado e diferenciador respecto de as vivendas masificadas habituais. Empregarase vidro na fachada das torres e aplacado de pedras e ladrillo visto ou vidros nos bloques restan.

O proxecto foi redactado pola colaboración moi directo por estudo Iñaki Aurrekoetxea & Bazkideak.

Datos[editar | editar a fonte]

Emprazamento : Paseo Uribiarte 4-12, Bilbao, Euskadi

Programa : Conxunto de vivendas, area comercial, aparcamentos e espacios públicos.

Propiedade : IBAIBIDE, S.A.-Vizcaína de Edificaciones S.A.

Data proxecto : outubro 1999-2002

Data obra : 2002-2008

Arquitecto asociado : Iñaki Aurrekoetxea & Bazkideak

Equipo redactor :

/Tokio: Arata Isozaki, Shuichi Fujie, Jin Hidaka, Yasuyori Yada, Naoki Ogawa, Yasumi Taketomi, Tohru Uno
/Barcelona: Toshiaki Tange, Núria Puig, Rafael Vall, Yoshihide Kobanawa, MArcel Bilurbina, Lucia Giuliano, Katia Lopes, Catia Polido, Cristina Cabrita

Asesor / Estructura : Brufau, Obiol, Moya & Asociados, S.L., (Diego Martín), Luis Arroyo

INARGEST (Juan Ramón Aurrekoetxea)
/ Instalación :Estudi GL (Francesc Labastida, Lluís Díaz)

Empresa constructora / Estructura : Dragados, Fonorte EMpresa Constructura S.A.

/ Cimentación: Cimentaciones Abando, S.A.
/ Muro Cortina: Fachada Riventi

Superficie / Terreo : 11.605 m²

/ Construída : 90.000 m²

Coste de la obra: 110.000.000 Euros